Αρχική ΣελίδαΙατρικά ΘέματαΟΞΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΟΞΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
T.E.I. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: “ΟΞΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ”.
ΧΑΛΑΤΣΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ 2006
Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
1) Ανατομία και Φυσιολογία του οργάνου
2) Ορισμός
3) Αίτια που οδηγούν στην ασθένεια
4) Συμπτώματα και Κλινική εικόνα
5) Διαγνωστικές Εξετάσεις
6) Θεραπευτική Αγωγή
7) Νοσηλευτική Φροντίδα
8) Επιπλοκές
9) Έκβαση αρρώστου – Διαφορική Διάγνωση
10) Αποκατάσταση
11) Οδηγίες στον ασθενή
12) Βιβλιογραφία
Α Ν Α Τ Ο Μ Ι Α
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ουροποιητικό σύστημα, αποτελείται από δυο μοίρες, την εκκριτική και την αποχετευτική. Η εκκριτική μοίρα, περιλαμβάνει τους δυο νεφρούς και η αποχετευτική μοίρα, τους νεφρικούς κάλυκες, τις νεφρικές πυέλους, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.
Ν Ε Φ Ρ Ο Ι
Οι δυο νεφροί, βρίσκονται στα πλάγια της σπονδυλικής στήλης, στο ύψος της Οσφυϊκής μοίρας , και πίσω από το περιτόναιο ( οπισθοπεριτοναϊκός χώρος ). Ο δεξιός νεφρός, βρίσκεται κατά 1,5 εκ. χαμηλότερα από τον αριστερό. Κάθε νεφρός εμφανίζει δυο επιφάνειες (πρόσθια και οπίσθια), δυο χείλη (έσω και έξω) και δυο πόλους (άνω και κάτω) και έχει σχήμα φασολιού.
Η πρόσθια επιφάνεια καλύπτεται από το περιτόναιο, η οπίσθια βρίσκεται επί του οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος και ο άνω πόλος καλύπτεται από το σύστοιχο επινεφρίδιο.
Στο μέσο του έσω χείλους υπάρχει μια εντομή, που ονομάζεται πύλη του νεφρού . Από την πύλη του νεφρού, εισέρχονται η νεφρική αρτηρία και τα νεύρα, και εξέρχονται η νεφρική φλέβα και η νεφρική πύελος.
Η πύλη του νεφρού, οδηγεί σε μια κοιλότητα την νεφρική κοιλία. Το βάρος των νεφρών, είναι περίπου 250-350 γραμμάρια ενώ οι διαστάσεις τους περίπου 12 Χ 5 Χ 3εκ.
Ο νεφρός περιβάλλεται από διάφορα περιβλήματα , τα οποία , από έξω προς τα μέσα είναι τα εξής: 1.το περιτόναιο 2.η νεφρική περιτονία 3.λιπώδης κάψα 4.ινώδης χιτώνας.
Υφή των νεφρών : σε διατομή ο νεφρός , παρουσιάζει δυο μοίρες , τη φλοιώδη και τη μυελώδη.
Φ Υ Σ Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α
Η διατήρηση σταθερών συνθηκών για τον όγκο των νεφρών και την σύνθεσή τους εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης και της αποβολής τους. Το Ουροποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση της υπερβολικής ποσότητας υγρών και των ηλεκτρολυτών από το σώμα με μια ποικιλία μεταβολικών προϊόντων. Αυτό εξαρτάται από την ικανότητα των νεφρών να διυλίσουν το πλάσμα. Το διήθημα τότε εξαρτάται από την απορρόφηση και την έκκριση μέσα στους νεφρώνες που παράγουν ούρα. Ενδείξεις αυτής της ρύθμισης είναι ότι ο όγκος, η ωσμωτικότητα και το pH των ούρων ποικίλουν ευρέως ανάλογα με τις ομοιοστατικές ανάγκες του σώματος. Αλλοι μη νεφρικοί μηχανισμοί συμμετέχουν επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και της οξεοβασικής ισορροπίας.
Υπάρχουν δυο νεφροί ο καθένας με φλοιό και μυελό εσωτερικά. Τα ούρα σχηματίζονται μέσα σε λειτουργικές υπομονάδες οι οποίες είναι γνωστές σαν νεφρώνες. Κάθε νεφρώνας περιέχει ένα σπείραμα στο οποίο συμμετέχουν τα τριχοειδή, ένα προσαγωγό και ένα απαγωγό αρτηριόλιο μέσω των οποίων το αίμα εισέρχεται και απομακρύνεται. Το σπείραμα περιβάλλεται από επιθήλιο της κάψας του Bowman και αυτές οι δομές συμμετέχουν στο σχηματισμό του νεφρικού σωματιδίου. Αυτή είναι η θέση της διύλισης αρχικά του πλάσματος. Ο λόγος διύλισης καθορίζεται από μια ποικιλία εκκριτικών και επαναρροφητικών διαδικασιών καθώς περνάει από τα εγγύς σωληνάρια την αγκύλη Henle τα άπω εσπειραμένα σωληνάρια και τα αθροιστικά σωληνάρια. Το σπείραμα και τα εσπειραμένα σωληνάρια βρίσκονται μέσα στο φλοιό των νεφρών ενώ οι αγκύλες του Henle και οι αθροιστικοί πόροι εκτείνονται κάτω μέσα στο μυελό. Η τελική παραγωγή ούρων μεταφέρεται δια της νεφρικής πυέλου στους ουρητήρες.
(συνέχεια Φυσιολογίας του οργάνου )
Οι νεφροί επιτρέπουν υψηλούς ρυθμούς διύλισης δηλαδή έχουν υψηλό συντελεστή διήθησης. Δυο παράγοντες συνεισφέρουν σε αυτό:
-η μεγάλη σπειραματική επιφάνεια
-η χαμηλή αντίσταση στην κίνηση υγρού δια του τοιχώματος των σπειραμάτων.
Νερό, ηλεκτρολύτες και χαμηλού μοριακού βάρους μόρια περνούν εύκολα δια του φραγμού διήθησης που σχηματίζεται από αυτές τις δομές αλλά οι πρωτεΐνες του πλάσματος αλλά και τα έμμορφα συστατικά του αίματος εξαιρούνται . Σαν αποτέλεσμα το νερό που εισέρχεται στο χώρο του Bowman το οποίο μερικές φορές αναφέρεται σαν διήθημα , έχει την ίδια σύσταση όπως το πλάσμα αλλά χωρίς τις πρωτεΐνες του. Η ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων διήθησης (υδροστατικές) και απορρόφησης (κολλοειδοωσμωτικές) στο σπείραμα διαφέρει απ’ ότι στα άλλα τριχοειδή και εξαρτάται από τις Υδροστατικές πιέσεις, την Ωσμωτική πίεση και την επικοινωνία των δυνάμεων στο σπείραμα.
Εκτός από τον κύριο ρόλο των νεφρών στην έκκριση των υπερβολικών ποσών των μεταβολιτών και στη διατήρηση του υγρού και των ηλεκτρολυτών οι νεφροί έχουν άλλες σπουδαίες ενδοκρινείς λειτουργίες και είναι:
-η σπειραματική συσκευή λειτουργεί σαν πηγή έκκρισης ρενίνης η οποία ρυθμίζει την έκκριση της αλδοστερόνης ενεργοποιώντας το αγγειοτενσινογόνο. Αυτό είναι σπουδαίο στη ρύθμιση της συνολικής ποσότητας του νατρίου στο σώμα του εξωκυττάριου όγκου του υγρού.
-Οι νεφροί παράγουν ερυθροποιητίνη μια ορμόνη που ερεθίζει την παραγωγή ερυθροκυττάρων στο μυελό των οστών και έτσι διατηρεί φυσιολογική τη συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα.
Οι νεφροί δρουν σαν κύρια πηγή ενεργοποίησης την βιταμίνης D και ρυθμίζουν τα ιόντα ασβεστίου στο σώμα.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Νεφρική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση στην οποία οι νεφροί αδυνατούν να αποβάλλουν τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού ή να εκτελέσουν τις ρυθμιστικές τους
λειτουργίες. Έτσι τα προϊόντα που φυσιολογικά αποβάλλονται με τα ούρα συσσωρεύονται στο υγρό του οργανισμού και οδηγούν σε αποδιοργάνωση των ενδοκρινικών και μεταβολικών λειτουργιών , καθώς επίσης και σε διαταραχές υγρών, ηλεκτρολυτών, και οξεοβασικής ισορροπίας. Η νεφρική ανεπάρκεια είναι συστηματική νόσος και αποτελεί το τελικό μονοπάτι πολλών παθήσεων των νεφρών και της ουροφόρου οδού.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΞΕΙΑΣ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Οξεία νεφρική ανεπάρκεια ( 0.Ν.Α ) είναι μια ξαφνική σχεδόν πλήρης απώλεια της νεφρικής λειτουργίας που προκαλείται από ανεπάρκεια της νεφρικής κυκλοφορίας ή από σπειραματική ή σωληναριακή δυσλειτουργία. Εκδηλώνεται με απότομη ολιγουρία ( ούρα λιγότερα από 500 ml.το 24ωρο). Τα επίπεδα κρεατινίνης του ορού και ουρίας του αίματος, καθώς και άλλων μεταβολικών άχρηστων ουσιών που εκκρίνονται από τους νεφρούς , αυξάνουν. Κάθε κατάσταση που προκαλεί μείωση της νεφρικής ροής αίματος, όπως υπόταση ή shock, οδηγεί σε ελάττωση της σπειραματικής διήθησης, νεφρική ισχαιμία και σωληναριακή βλάβη.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (Χ.Ν.Α) ή τελικό στάδιο νεφρικής νόσου, είναι μια προοδευτική μη αναστρέψιμη ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας. Ο οργανισμός αδυνατεί να διατηρήσει μεταβολική και υδατοηλεκτρολυτική ισορροπία, με αποτέλεσμα την ουραιμία ( ένα σύνδρομο που προκαλείται από περίσσεια ουρίας και άλλων αζωτούχων άχρηστων ουσιών στο αίμα).
ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Οι αιτίες που προκαλούν ΟΝΑ ταξινομούνται σε:
1. Προνεφρικές: παράγοντες που μειώνουν τη νεφρική ροή του αίματος, όπως shock , αφυδάτωση, εγκαύματα, βαριά τραύματα, μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, που προκαλούν οξεία σωληναριακή νέκρωση, αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και θρόμβωση των νεφρικών αρτηριών.
2. Ενδονεφρικές : νοσήματα νεφρικού παρεγχύματος , όπως οξεία σπειραματονεφρίτιδα , βλάβη του διαμέσου ιστού ή συνδιασμός τους . Η χρήση νεφροτοξικών ουσιών παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόκληση ΟΝΑ αυτής της κατηγορίας. Η πιο τυπική βλάβη του νεφρικού παρεγχύματος που προκαλεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι η οξεία σωληναριακή νέκρωση που προκαλείται από ισχαιμία ή νεφροτοξικές ουσίες.
3. Μετανεφρικές : παράγοντες που προέρχονται από το κατώτερο αποχετευτικό τμήμα του ουροποιητικού συστήματος. Τέτοιοι παράγοντες είναι λίθοι ,στενώσεις και παραμορφώσεις που εμποδίζουν τη ροή των ούρων. Η αύξηση της Υδροστατικής πίεσης στα σωληνάρια εμποδίζει τη διήθηση του αίματος και προκαλεί βλάβη των κυττάρων.
4. Τοξικές ουσίες (π.χ. τετραχλωράνθρακας, μεθοξυφλουράνιο, αμφοτερικίνη Β, υδραργυρικά κτλ). Επίσης επικίνδυνες είναι οι σκιαγραφικές ουσίες που χορηγούνται για τον ακτινολογικό έλεγχο διαφόρων οργάνων, εφόσον προϋπάρχει αφυδάτωση, διαβητική νεφροπάθεια, ηπατική ανεπάρκεια ή πολλαπλού μυέλωμα.
5. Μεγάλη ελάττωση του όγκου αίματος(σοβαρός τραυματισμός, μεγάλη εγχείρηση, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, ακατάσχετοι εμετοί, οξύ διαρροϊκό σύνδρομο).
6. Μαζική καταστροφή ιστών (π.χ. εκτεταμένα εγκαύματα, σύνθλιψη μυών σε ατύχημα, ενδαγγειακή αιμόλυση όπως σε ασύμβατη μετάγγιση αίματος ή σε διουρηθρική προστατεκτομή).
7. Λοιμώξεις(περιτονίτιδα, σηψαιμία, αιμορραγικός πυρετός κτλ).
8. Διάχυτη ενδαγγειακή πήξη.
9. Επιπλοκές κυήσεως (π.χ. φλοιοεπινεφριδιακή νέκρωση).
10. Ανοσολογικές αντιδράσεις από φάρμακα(πενικιλίνη, μεθικιλλίνη)
11. Αμφοτερόπλευρη απόφραξη των ουροδόχων οδών(π.χ. λιθίαση, νεοπλάσματα) οπότε υπάρχει πλήρης ανουρία.
ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να είναι αποτέλεσμα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας ή μπορεί να προκληθεί από χρόνια σπειραματονεφρίτιδα, χρόνια πυελονεφρίτιδα, νεφροσκλήρυνση από μη ελεγχόμενη υπέρταση, κληρονομικές βλάβες όπως πολυκυστική νεφρική νόσο, αγγειακές ανωμαλίες, απόφραξη της ουροφόρου οδού, νεφρική νόσο δευτεροπαθή από συστηματική νόσο(διαβήτη, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο κ.α), λοιμώξεις, φάρμακα ή τοξικές ουσίες. Περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί παράγοντες που συνδέονται με ΧΝΑ είναι ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο υδράργυρος και το χρώμιο.
Συμπερασματικά βλέπουμε ότι τα κύρια αίτια της ΧΝΑ είναι:
1. Αγγειακή πάθηση των νεφρών
2. Μεταβολικές παθήσεις με νεφρική συμμετοχή
3. Νεφροτοξίνες
4. Χρόνια ακτινική νεφρίτιδα
5. Χρόνια αποφρακτική ουροπάθεια (λιθίαση, προστάτης κτλ.).
6. Συγγενείς παθήσεις των νεφρών
7. Ειδικές νεφροπάθειες(σε ορισμένα μέρη της γης)
8. Νεφροπάθεια από αναλγητικά.
9. Ορθόχρωμη αναιμία
10. Νόσοι κολλαγόνου.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη κλινική εικόνα των συμπτωμάτων του ασθενούς στην περίπτωση της ΟΝΑ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω στοιχεία:
-Ιστορικό υγείας του αρρώστου : θα πρέπει να περιλαμβάνει την ηλικία του αρρώστου, το φύλο, τη διανοητική κατάσταση, το επάγγελμα, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, επίπεδο νοημοσύνης, την οικογενειακή κατάσταση, τον τρόπο ζωής του αρρώστου, το θρήσκευμα και την εθνικότητά του καθώς επίσης και το περιβάλλον του σπιτιού. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το επίπεδο συνείδησής του, την συγκινησιακή του κατάσταση, το σύνηθες βάρος, το ύψος, το ιστορικό της οικογένειας που αφορά νεφρικές παθήσεις.
-Το προηγούμενο Ιατρικό ιστορικό: θα πρέπει να περιλαμβάνει τα προηγούμενα προβλήματα υγείας , τις προηγούμενες εισαγωγές σε νοσοκομείο για χειρουργικές επεμβάσεις και για οποιαδήποτε άλλη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.
-Διαιτητική εκτίμηση: ιστορικό ανορεξίας, ναυτίας, εμετών και περιορισμούς που έβαλε ο ίδιος ο γιατρός.
-Ιστορικό αλλεργιών, χρήση φαρμάκων νεφροτοξικών.
-Δραστηριότητα, ανάπαυση, συνήθειες ύπνου, σχήμα ούρησης και χαρακτηριστικά ούρων που συμβάλλουν στη μείωση όγκου : ολιγουρία (150-500ml/24ωρο) και ανουρία (0-150ml/24ωρο)
-Σεξουαλικό ιστορικό και λήψη αντισυλληπτικών: ιστορικό εμμήνου ρύσεως και ανάπτυξη δευτερογενών χαρακτηριστικών φύλου.
-Μεταβολές στο σωματικό είδωλο: αύξηση κατακράτησης νερού.
-Φυσική εκτίμηση: μεγάλοι ψηλαφητοί νεφροί, αυξημένη αρτηριακή πίεση, δέρμα ωχρό εξαιτίας ουραιμίας, ουρικοί κρύσταλλοι, κνησμός, ξηροί και εύθραυστοι βλεννογόνοι.
-Μάτια: αιμορραγίες αμφιβληστροειδούς, οίδημα οπτικής θηλής ( έχει σχέση με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης ).
-Στόμα: δυσοσμία εξαιτίας οξέωσης, αναπνοή με απόπνοια ούρων (η οσμή είναι αποτέλεσμα της ουρίας που εκκρίνεται στο σάλιο , όπου διασπάται σε αμμωνία).
-Οίδημα προσώπου ,κοιλιάς και άκρων: μπορεί να παρατηρηθούν μικροί μυϊκοί σπασμοί, αύξηση της θερμοκρασίας.
Στην περίπτωση της ΧΝΑ θα πρέπει πάλι να ληφθεί υπόψη το Ιστορικό υγείας του ασθενούς όπως προαναφέραμε καθώς επίσης και :
-Ουραιμική πάχνη , δυσχρωμία δέρματος εξαιτίας κατακράτησης του χρωμογόνου των ούρων.
-Οίδημα βλεφάρων και κάτω άκρων.
-Αρτηριακή υπέρταση.
-Δυσοσμία στόματος ( οσμή αμμωνίας )
-Αφρώδη ούρα.
-Κόπωση και λήθαργος.
-Πονοκέφαλος και γενική αδυναμία.
-Γαστρεντερικά συμπτώματα.
-Αιμορραγική διάθεση και διανοητική σύγχυση.
-Αυξημένη σιελόρροια, δίψα, μεταλλική γεύση στο στόμα.
-Απώλεια οσμής και γεύσης.
-Παρωτίτιδα ή στοματίτιδα.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Η διάγνωση της ασθένειας θα προκύψει μέσα από ολοκληρωμένο εργαστηριακό έλεγχο που στην περίπτωση της Οξείας αλλά και Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας θα περιλαμβάνει:
-Ενδοφλέβια ουρογραφία.
-Ακτινογραφία θώρακα.
-Νεφρική αρτηριογραφία.
-Νεφρική βιοψία, σπινθηρογράφημα, νεφρόγραμμα.
-Εξετάσεις αίματος: ουρία αίματος, κρεατινίνη ορού, ουρικό οξύ ούρων, νάτριο ορού, κάλιο ορού, χλώριο ορού, ασβέστιο ορού, μαγνήσιο ορού, αλκαλική φωσφατάση πλάσματος, διοξείδιο του άνθρακα ολικού αίματος, ανόργανα θειικά του ορού, αέρια αρτηριακού αίματος.
-Εξετάσεις πηκτικότητας αίματος.
-Αιματοκρίτης και αιμοσφαιρίνη.
-Λευκοκυτταρικός τύπος.
-Ομάδα αίματος και διασταύρωση.
-Καλλιέργεια ούρων και ευαισθησία.
-Μικροσκοπική ανάλυση ούρων: το ειδικό βάρος των ούρων έχει μια τάση να διατηρείται στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του πλάσματος.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Ο σκοπός της θεραπευτικής αγωγής αρρώστων με ΧΝΑ είναι η διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας και της ομοιόστασης για όσο το δυνατό μακρύτερο χρονικό διάστημα. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συντηρητική αντιμετώπιση, νεφρική υποκατάσταση ( περιτοναϊκή κάθαρση ή αιμοκάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού ).
Στην περιτοναϊκή κάθαρση( που διακρίνεται σε διαλείπουσα , συνεχή φορητή περιτοναϊκή κάθαρση και αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση ) το περιτόναιο παίζει το ρόλο της διηθητικής μεμβράνης . Μέσα από αυτό περνούν οι κρυσταλλικές ουσίες ουρία, γλυκόζη , ηλεκτρολύτες από το πλάσμα προς το διάλυμα, που έχει τοποθετηθεί μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα ή και αντίθετα. Το υγρό μετά την ανταλλαγή των κρυσταλλικών ουσιών παροχετεύεται με τη βοήθεια της βαρύτητας.
Η περίπτωση του τεχνητού νεφρού (αιμοκάθαρση) αποτελεί ένα πολύπλοκο τύπο θεραπείας που στοιχίζει πολύ. Η φυσική αρχή που χρησιμοποιείται είναι όμοια με εκείνη της περιτοναϊκής κάθαρσης. Το αίμα του αρρώστου από την κερκιδική ή βραχιόνια αρτηρία ωθείται μέσα σε μια διηθητική μεμβράνη από σελοφάν, ενώ το υγρό της αιμοκάθαρσης ρέει έξω από την μεμβράνη. Τα άχρηστα μεταβολικά προϊόντα, το νερό και οι ηλεκτρολύτες περνούν ελεύθερα μέσα από τους πόρους της μεμβράνης από το αίμα προς το υγρό κάθαρσης. Η αιμοκάθαρση χρησιμοποιείται και σε αρρώστους με ΟΝΑ όταν είναι απαραίτητη πολύ ταχεία και συχνή διύλιση και σε περιπτώσεις βαριάς δηλητηρίασης ή βαριάς ουραιμίας.
Η μεταμόσχευση νεφρού περιλαμβάνει τη χειρουργική μεταφορά ανθρώπινου νεφρού από ένα άτομο σε άλλο. Όργανα για μεταμόσχευση μπορούν να εξασφαλιστούν από δυο πηγές: από ζωντανό δότη και από νεκρό δότη. Ανεξάρτητα της πηγής του οργάνου ο νεφρός τοποθετείται στον λαγόνιο βόθρο και η νεφρική αρτηρία του δότη αναστομώνεται τελικοπλάγια στην έξω λαγόνια αρτηρία του λήπτη ενώ η νεφρική του φλέβα αναστομώνεται στην έξω λαγόνια φλέβα του λήπτη. Πριν από την μεταμόσχευση μπορεί να γίνει αμφοτερόπλευρη νεφρεκτομή.
Ν Ο Σ Η Λ Ε Υ Τ Ι Κ Η Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Δ Α
(στην περίπτωση της Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας)
Οι νοσηλευτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν :
-Βοήθεια στην αναγνώριση και εξάλειψη της αιτίας. Ο ασθενής επιβάλλεται να γνωρίσει τις αιτίες που προκαλούν την συγκεκριμένη πάθηση ώστε να κατορθώσει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει την ασθένειά του.
-Κατάλληλη διαιτητική αντιμετώπιση με συγκεκριμένους περιορισμούς . Η δίαιτα θα πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπος αλλά φτωχή σε κάλιο και νάτριο. Θα πρέπει να λαμβάνονται υγρά καθώς επίσης το φαγητό θα πρέπει να είναι σε σωστή θερμοκρασία και να επιλέγεται από τον ίδιο τον ασθενή. Σημαντική νοσηλευτική παρέμβαση είναι και η ελάττωση του αισθήματος της δίψας του αρρώστου καθώς και η μέτρηση προσλαμβανόμενων και αποβαλλομένων υγρών κάθε ώρα. Συνεργασία και διδασκαλία του αρρώστου με νοσηλεύτρια και διαιτολόγο.
-Ζύγιση του αρρώστου από τη νοσηλεύτρια πριν από το γεύμα, με τα ίδια ρούχα και την ίδια ώρα. Το βάρος δεν πρέπει να αυξάνεται ή να ελαττώνεται περισσότερο από 0,45kg.
-Διατήρηση σε υψηλό επίπεδο του ηθικού του αρρώστου. Αποτελεί βασική προϋπόθεση η ουσιαστική επικοινωνία της νοσηλεύτριας με τον ασθενή . Η νοσηλεύτρια θα προσπαθήσει να κατανοήσει και να απομακρύνει τους φόβους και τα δυσάρεστα αισθήματα του αρρώστου για την ασθένεια.
-Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν δύναται να σιτιστεί από το στόμα γίνεται χορήγηση υπέρτονων διαλυμάτων γλυκόζης ενδοφλεβίως.
-Πρόληψη λοιμώξεων η οποία θα επιτευχθεί με την σχολαστική άσηπτη τεχνική προκειμένου να αποφευχθούν λοιμώξεις από άλλες πηγές μόλυνσης.
-Χορήγηση αντιβιοτικών , κατόπιν Ιατρικής εντολής, σε περίπτωση λοίμωξης.
-Η παραμονή του αρρώστου θα πρέπει να γίνεται σε μοναχικό δωμάτιο καλά αεριζόμενο.
-Συχνή πλύση της ουροδόχου κύστης σε περίπτωση μόνιμου καθετήρα καθώς επίσης και συχνό γύρισμα προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή κατάκλιση( με εντριβή και μασάζ με μέσα που δεν ξηραίνουν το δέρμα) και η πνευμονία.
-Διδασκαλία αρρώστου να διατηρεί κανόνες υγιεινής και να αποφεύγει επαφή με άτομα που έχουν λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού.
-Περιορισμός δραστηριότητας για μείωση μεταβολικού ρυθμού και ενθάρρυνση του αρρώστου να μείνει στο κρεβάτι και διδασκαλία για τη σημασία της μείωσης δραστηριοτήτων, ζητώντας βοήθεια από την οικογένεια.
-Βοήθεια και ενθάρρυνση του αρρώστου για βαθμιαία έγερση από το κρεβάτι κατά τη διουρητική φάση.
-Συσκευή για συνεχή λήψη και καταγραφή ΗΚΓ προκειμένου να διαπιστωθούν αρρυθμίες και αποκλεισμός.
-Μέτρηση και αξιολόγηση ζωτικών σημείων κάθε ώρα.
-Παρακολούθηση για σημεία συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, θωρακαλγίας και πνευμονικό οίδημα.
-Παρακολούθηση για σημεία υπερκαλιαιμίας, χαλαρή παράλυση, βραδύνοια, αγωνία, σπασμοί, καρδιακή ανακοπή.
-Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση υπερκαλιαιμίας. Χορήγηση φαρμάκων που έχει συστήσει ο γιατρός.
-Παρακολούθηση για σημεία υποκαλιαιμίας και ρύθμιση επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης.
-Νοσηλευτική φροντίδα που αφορά το δέρμα και τη στοματική κοιλότητα. Φροντίδα στόματος πριν από κάθε γεύμα με ξύδι για να απαλλαγεί ο άρρωστος από τη μεταλλική αμμωνιακή γεύση.
-Χρησιμοποίηση ουδέτερων σαπουνιών χωρίς άρωμα. Σε περίπτωση ουραιμικής πάχνης απαιτείται συχνό μπάνιο για απομάκρυνση των κρυστάλλων χωρίς να χρησιμοποιείται σαπούνι λόγω ξηρότητας του δέρματος.
-Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ψυχική ηρεμία του αρρώστου θα πρέπει να περιοριστούν οι θόρυβοι στο ελάχιστο.
-Η νοσηλεύτρια χρειάζεται να εξηγήσει στον άρρωστο και την οικογένειά του ότι οι περίοδοι σύγχυσης είναι αναμενόμενες στη πορεία της διεργασίας της νόσου.
-Παροχή ενθάρρυνσης και υποστήριξης.
-Εκτίμηση διανοητικής κατάστασης κάθε 4 ώρες.
-Διατήρηση του κρεβατιού σε χαμηλό ύψος και χρησιμοποίηση προφυλακτήρων.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα παρακάτω μέτρα:
-Παρακολούθηση για φαρμακευτική τοξικότητα.
-Τακτική παρακολούθηση και εκτίμηση παραμέτρων αίματος.
-Διατήρηση ανοικτών δρόμων επικοινωνίας ώστε ο άρρωστος να μπορεί να συζητά τις αγωνίες και τους φόβους του.
-Συνεργασία με κοινωνική υπηρεσία και διαιτολόγο.
-Συστάσεις παραπομπών για σεξουαλική και επαγγελματική συζήτηση.
-Έναρξη διδασκαλίας από τη νοσηλεύτρια τόσο στον ασθενή όσο και στην οικογένειά του που αφορά τη φύση της διεργασίας της νόσου, διαιτητικούς περιορισμούς, οδηγίες για τα φάρμακα, συμπτώματα που αφορούν ιατρική παρέμβαση, συμπτώματα λοιμώξεων κατακράτησης υγρών και υπέρτασης γενικούς κανόνες υγιεινής, σπουδαιότητα μετανοσοκομειακής παρακολούθησης.
Έναρξη διαπραγματεύσεων με ανάλογες υπηρεσίες για τη μετανοσοκομειακή φροντίδα.
Β Ι Β Λ Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α
1) «Παθολογική και Χειρουργική Νοσηλευτική»
Νοσηλευτικές διαδικασίες
Αννα Σαχίνη – Καρδάση
Μαρία Πάνου
1ος τόμος Β’έκδοση
Εκδόσεις Βήτα medical
Αθήνα 2004
2) «Στοιχεία Ανατομικής του Ανθρώπου»
Δρ. Ιωάννης Χατζημπούγιας
Αθήνα 2003
3) «Πανοραμικό Λεξικό το Ανθρώπινο Σώμα»
Εκδόσεις ΑΛΦΑ
Αθήνα 1995
4) « Συνοπτική Φυσιολογία του Ανθρώπου»
με ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης
J.G.McGeown
Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ.Πασχαλίδης
Αθήνα 2000
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΑΛΑΝΤΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 1ο ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατηγορίες
Επιλογές
Newsletters
Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!
Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail
Τα νέα της Μητρόπολης
- 08/08/2014 ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ
- 08/08/2014 ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ π.ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΡΙΣΗ
- 08/08/2014 ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΡΑΨΑΝΗΣ
- 07/08/2014 ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ π. ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΡΙΣΗ ΣΤΙΣ 16/8/2014
- 07/08/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΡΑΨΑΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ
- 07/08/2014 Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
- 07/08/2014 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ.
- 06/08/2014 ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ 1Η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.
- 06/08/2014 ΠΑΝΔΗΜΗ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
- 06/08/2014 ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΡΑΨΑΝΗΣ
- 05/08/2014 Η ΠΡΩΤΗ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΟΜΟΛΙΟ
- 05/08/2014 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ
- 05/08/2014 ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΣΠΗΛΙΑ ΥΜΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟ
- 04/08/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
- 04/08/2014 ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ
Τάλαντο
Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ
Επιούσιος
Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου
Σύγκριση χαρακτηριστικού