ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Αρχική Σελίδα>Ιατρικά Θέματα>ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΤΕΙ: ΛΑΡΙΣΑΣ
ΣΧΟΛΗ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ
ΙΔΡΥΜΑ: ΣΕΥΠ

ΕΡΓΑΣΙΑ:
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:ΙΑΚΩΒΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΕΞΑΜΗΝΟ-ΤΜΗΜΑ:Ζ6

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
-ΕΙΣΑΓΩΓΗ
-ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ-ΤΙ ΕΙΝΑΙ
-ΕΞΑΡΤΗΣΗ-ΣΤΕΡΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
-ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
-ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
-ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
-ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΙΑΣ
-ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
-ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
-ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Στις μέρες μας, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλεί τους ανθρώπους ,κυρίως τη νεολαία, είναι τα ναρκωτικά.
Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες φυτικής προέλευσης, οι οποίες επιδρούν έντονα στην ψυχή και στον οργανισμό των ανθρώπων. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές όπως η αλλοίωση της προσωπικότητας του ανθρώπου που τα λαμβάνει, η καταστροφή του οργανισμού του και πολλές φορές ο ίδιος ο θάνατος.
Πολλοί νέοι έχουν πέσει στην παγίδα να τα δοκιμάσουν, να εθιστούν με αυτά και να καταλήξουν στο θάνατο. Μπορεί κάποιος να πέσει στα ναρκωτικά χωρίς να το
καταλάβει. Συνήθως ξεκινάει με τα χάπια, τα οποία τον κάνουν να αισθάνεσαι χαρούμενος, δυνατός και κεφάτος. Αρκετοί από τους νέους που πέφτουν στα κυκλώματα των ναρκωτικών, αντιμετωπίζουν διαφορά προβλήματα όπως οικογενειακά ή προβλήματα κατωτερότητας. Αυτός όμως δεν είναι κανόνας. Μπορεί
Απλά να μην μπόρεσαν να αντισταθούν στον πειρασμό να τα δοκιμάσουν και να ικανοποιήσουν την απεριέργεια τους.
Όταν κάποιος εθιστεί με τα ναρκωτικά χαρακτηρίζεται από :ακατανίκητη επιθυμία να τα συνεχίσει χωρίς να μπορεί να σταματήσει την προμήθεια τους με κάθε νόμιμο ή παράνομο τροπο και τάση να θέλει συνεχώς αυξάνει την ποσότητα τους. Όσο πιο πολύ εθίζεται με τα ναρκωτικά είναι πολύ δύσκολο να τα σταματήσει. Πρέπει να έχει μεγάλοι θέληση και ψυχική δύναμη. Για να πάρει την δώσει κάποιος μπορεί πολλές φορές να φτάσει στο σημείο να κάνει αξιόποινες πράξεις όπως: διαρρήξει, κλοπές, πορνεία ή ακόμη και εμπόριο νοθευμένων ουσιών, καθώς τα ναρκωτικά είναι πανάκριβα
Στην Ελλάδα σήμερα ένα γραμμάριο ηρωίνη κοστίζει 30.000-40.000 δρχ. Ένας χρηστής προκειμένου να ικανοποιήσει την ανάγκη του χρειάζεται περίπου 100 ευρώ την εβδομάδα, έτσι αναγκάζετε να δώσει την προσωπική του μάχη για να συγκεντρώσει αυτά τα χρήματα. Οι έμποροι σχεδόν ανενόχλητοι εισβάλουν στα σχολεία σκορπώντας το θάνατο σε ανυποψίαστα παιδιά που καταθέτουν το χαρτζιλίκι τους στο βωμό των παραισθήσεων, θυμιάζοντας την ευτυχία με πειράματα που θα οδηγήσουν σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Αλήθεια ποια μάνα θα ήθελε να δει το παιδί της να κυλιέται στο βούρκο της κόλασης.
Για τους τοξικομανείς υπάρχουν τα κέντρα αποτοξινώσεις. Σε αυτά προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά μένοντας εκεί για ένα χρόνο ή και παραπάνω.
Κάθε χωρά έχει θεσπίσει, άλλη λιγότερα μέτρα προστασίας της κοινωνίας από αυτές τις ουσίες, αλλά και πάλι διακίνηση τους δεν μπορεί να μειωθεί. Με το πρόβλημα των ναρκωτικών ασχολούνται πολλοί οργανισμοί σε διεθνές επίπεδο προσπαθώντας έστω να μειώσουν το τεράστιο πρόβλημα που μαστίζει τις μέρες μας.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Η μάστιγα του αιώνα
Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες φυτικές ή χημικές που προκαλούν στον οργανισμό διάφορες καταστάσεις: νάρκη, τάση για ύπνο, διέγερση, ένα αίσθημα ευφορίας, αλλά φέρνουν και εξασθένιση στις φυσιολογικές λειτουργίες του νευρικού συστήματος και προκαλούν στους χρήστες εθισμό, μια εξάρτηση και στο τέλος όταν τα στερηθεί ο οργανισμός, μας επιφέρουν το στερητικό σύνδρομο.Διαιρούνται σε ήπια, μαλακά, (παράγωγα της ινδικής κάνναβης), σκληρά και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη νεολαία.Τα ναρκωτικά είναι καταφύγιο των αδύναμων και των νικημένων.
Εξάρτηση : Είναι η κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την επιτακτική ανάγκη για εκσεσημασμένη λήψη της ουσίας σε συνεχή ή περιοδική βάση, με σκοπό να βιώσει ο χρήστης τα αποτελέσματα της δράσης της ουσίας ή να αποφύγει τη δυσφορική κατάσταση που προκαλεί η στέρηση της. Διακρίνεται σε ψυχολογική και σε σωματική εξάρτηση. Ψυχολογική ονομάζεται η κατάσταση που συνοδεύει όλες σχεδόν τις περιπτώσεις της εξάρτησης και κατά την οποία η προοπτική λήψης της ουσίας προκαλεί ένα συναίσθημα ευχαρίστησης. Έτσι γίνεται ισχυρότερο το κίνητρο για την επανάληψη της χρήσης, με σκοπό την ένταση της ευχαρίστησης ή την αποφυγή της δυσφορίας από την πιθανή στέρηση της ουσίας. Σωματική εξάρτηση είναι μια κατάσταση του οργανισμού, που εκφράζεται με την παρουσία σωματικών και ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων στις περιπτώσεις που το ποσό της ουσίας στην οποία γίνεται κατάχρηση μειώνεται απότομα σε σημαντικό βαθμό.

Στερητικό σύνδρομο: Πρόκειται για την ανάπτυξη σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων στην περίπτωση που μια ουσία στην οποία υπάρχει σωματικός εθισμός διακόπτεται ή ελαττώνεται σε σημαντικό βαθμό με απότομο τρόπο. Τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου είναι συνήθως αντίθετα από τα συμπτώματα που προκαλεί η δράση της ουσίας κατά την διάρκεια της χρήσης της. Για παράδειγμα, οι αμφεταμίνες που καταστέλλουν την όρεξη και μειώνουν το αίσθημα κόπωσης, προκαλούν κατά τη διάρκεια της στέρησης τους υπερφαγία και μείωση της ενεργητικότητας. Το σωματικό στερητικό σύνδρομο δεν διαφέρει ουσιαστικά μεταξύ των διαφόρων ουσιών που το προκαλούν και εκδηλώνεται με έντονες διαταραχές κυρίως από το νευροφυτικό σύστημα με μυδρίαση, ωχρότητα, έντονη εφίδρωση, ορθροτρίχωση, ίλιγγο, εμετό, διάρροια, υπέρπνοια, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ταχυκαρδία και πυρετό. Συνήθως υπάρχει τρόμος μυϊκές κράμπες, πόνος στην κοιλιά, στα άκρα και στη ράχη, διεγερτική συμπεριφορά, πανικός και ψυχοκινητική ανησυχία. Τα συμπτώματα φθάνουν στη μεγαλύτερη ακμή τους 48 ώρες περίπου μετά τη διακοπή της ουσίας, διαρκούν 2-3 μέρες και αργότερα υποχωρούν βαθμιαία σε 8-10 μέρες.

ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά η θνησιμότητα των τοξικομανών που είναι 20 φορές μεγαλύτερη απ’ τον υπόλοιπο πληθυσμό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Πρώτον σε «υπερβολική δόση» (overdose), που προκαλείται συνήθως απ’ το συνδυασμό των οπιούχων με αλκοόλ και βενζοδιαζεπίνες, δεύτερο σε ατυχήματα, που γίνονται υπό την επήρεια των ναρκωτικών ουσιών, τρίτο στις αυτοκτονίες των τοξικομανών, στις περιπτώσεις που συνυπάρχει και κάποιας μορφής ψυχοπαθολογία, τέταρτο στο aids και άλλα λοιμώδη νοσήματα.

ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αλκοόλ
Η κατανάλωση οινοπνεύματος προκαλεί έναν αριθμό αλλαγών στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Ακόμα και μικρές δόσεις επηρεάζουν σημαντικά την κρίση και τον συντονισμό των κινήσεων που απαιτούνται για την ασφαλή οδήγηση αυτοκινήτου. Μικρές έως μέτριες δόσεις, μπορεί να αυξήσουν τις περιπτώσεις εμφάνισης διάφορων επιθετικών ενεργειών, όπως είναι η κακοποίηση της συζύγου ή των παιδιών. Μέτριες μέχρι υψηλές δόσεις αλκοόλ προκαλούν αξιοσημείωτη εξασθένιση στις ανώτερες νοητικές λειτουργίες, αλλάζοντας δραματικά την ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης. Πολύ υψηλές δόσεις προξενούν κατάπτωση του αναπνευστικού και θάνατο.
Η συνεχής χρήση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση. Μια απότομη διακοπή της λήψης αλκοόλ, είναι πιθανόν να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, όπως είναι το έντονο άγχος, το τρέμουλο, οι παραισθήσεις και οι σπασμοί. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με φτωχή διατροφή, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη ζωτικών οργάνων όπως είναι ο εγκέφαλος και το συκώτι.
Επιπροσθέτως, οι μητέρες οι οποίες πίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να γεννήσουν παιδιά με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Αυτά τα βρέφη υποφέρουν από νοητική υστέρηση και άλλες αμετάκλητες φυσιολογικές δυσμορφίες. Εκτός αυτών, η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα παιδιά αλκοολικών γονιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν αλκοολικά σε σχέση με τα άλλα παιδιά.
Καπνός
Το κάπνισμα είναι εκείνο το αίτιο πρόκλησης θανάτων στην κοινωνία μας που θα μπορούσε να αποφευχθεί περισσότερο απ’ όλα τα άλλα. Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακά νοσήματα απ’ ότι οι μη καπνιστές. Περίπου 170.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αμερική από καρδιολογικές ασθένειες του στεφανιαίου συστήματος που σχετίζονται με το κάπνισμα
Οι καπνιστές προσβάλλονται επίσης από υψηλούς ρυθμούς καρκίνων του πνεύμονα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της κύστεως, και των νεφρών. Περίπου το 30% των θανάτων από καρκίνο αποδίδονται στο κάπνισμα. Ακόμα και οι χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων όπως είναι το εμφύσημα και η χρόνια βροχγίτις, είναι 10 φορές πιθανότερο να συμβούν σε καπνιστές παρά σε μη καπνίζοντες. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζει επίσης σοβαρούς κινδύνους. Μια έγκυος καπνίστρια έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει εκούσια αποβολή, πρόωρη γέννηση, χαμηλό βάρος του παιδιού, καθώς και εμβρυϊκό ή βρεφικό θάνατο.
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4.000 χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι επιβεβαιωμένα καρκινογόνες. Η πιο επικίνδυνη ουσία όμως στο κάπνισμα είναι η νικοτίνη. Η Νικοτίνη είναι η ουσία που ενισχύει και ενδυναμώνει την θέληση για κάπνισμα. Εξαιτίας του ότι είναι έντονα εθιστική, οι εθισμένοι δεν μπορούν να κόψουν το τσιγάρο. Σε ένα δείγμα 1000 καπνιστών, λιγότεροι από το 20% κατάφεραν να το κόψουν με την πρώτη.
Κάνναβις
Όλες οι μορφές της καννάβεως έχουν αρνητικές φυσιολογικές και νοητικές επιδράσεις. Μερικά από τα συνήθως παρατηρούμενα αποτελέσματα είναι η η ουσιαστική αύξηση του καρδιακού ρυθμού, τα κοκκινισμένα μάτια, το στεγνό στόμα και ο λαιμός και η αύξηση της όρεξης.
Η χρήση της κάνναβης μπορεί να εξασθενίσει ή να μειώσει την βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα κατανόησης, να αλλάξει την αίσθηση του χρόνου και να μειώσει την ικανότητα να εκτελούμε ενέργειες που απαιτούν συγκέντρωση και συντονισμό, όπως είναι η οδήγηση ενός αυτοκινήτου. Τα κίνητρα και οι γνωστικές λειτουργίες μπορεί να μεταβληθούν, κάνοντας έτσι δύσκολη την πρόσκτηση νέων πληροφοριών. Η μαριχουάνα μπορεί επίσης να δημιουργήσει παράνοια και ψύχωση.
Εξαιτίας του ότι οι χρήστες συνήθως εισπνέουν τον αφιλτράριστο καπνό βαθιά και τον κρατούν στα πνευμόνια τους όσο το δυνατόν περισσότερο, η μαριχουάνα βλάπτει τα πνευμόνια και το πνευμονικό σύστημα. Ο καπνός της μαριχουάνας περιέχει περισσότερους καρκινογενείς παράγοντες απ’ ότι ο καπνός του τσιγάρου. Οι μακροχρόνιοι χρήστες κάνναβης μπορεί να αναπτύξουν ψυχολογική εξάρτηση και να απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα της ουσίας για να προκληθεί το ίδιο αποτέλεσμα.
Τύπος : Μαριχουάνα Πώς αποκαλείται; Χόρτο, Τσιγαριλίκι, Δόση, Μαίρη Τζέην, Σινσεμίλα Με τι μοιάζει; Σαν ξεραμένος μαϊντανός, με κοτσάνια και σπόρους, τυλιγμένο σε τσιγάρο Πώς χρησιμοποιείται; Καπνίζεται ή τρώγεται
Τύπος: Τετραϋδρο κανναβινόλη Πώς αποκαλείται; THC Με τι μοιάζει; Μαλακές ζελατινώδεις κάψουλες Πώς χρησιμοποιείται; Παίρνεται από το στόμα
Τύπος: Χασίς Πώς αποκαλείται; Φούντα, χόρτο, τσιγάρο Με τι μοιάζει; Καφέ ή μαύρες πλάκες ή μπαλίτσες Πώς χρησιμοποιείται; Καπνίζεται ή τρώγεται
Τύπος: Χασισέλαιο Πώς αποκαλείται; Χασισέλαιο Με τι μοιάζει; Συμπυκνωμένο παχύρρευστο υγρό που ποικίλλει στο χρώμα από διαυγές μέχρι μαύρο Πώς χρησιμοποιείται; Καπνίζεται ανακατεμένο με καπνό.
Εισπνεόμενες Ουσίες
Τα άμεσα αρνητικά αποτελέσματα των εισπνεομένων είναι ναυτία, φτάρνισμα, βήχας, ρινορραγίες, κόπωση, έλλειψη συντονισμού και απώλεια όρεξης. Τα διάφορα διαλύματα και τα σπρέι του αεροζόλ επίσης μειώνουν τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό και εξασθενίζουν την κρίση. Τα νιτρικά άλατα αμυλίου και βουτυλίου προκαλούν έντονους παλμούς, πονοκεφάλους και ακούσια απέκκριση ούρων και κοπράνων. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ηπατίτιδα ή εγκεφαλική βλάβη.
Η βαθιά εισπνοή ατμών ή η χρήση μεγάλων ποσοτήτων σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό, την βίαιη συμπεριφορά, την αναισθησία, ή τον θάνατο. Οι υψηλές συγκεντρώσεις εισπνεόμενων μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία ρίχνοντας τις τιμές του οξυγόνου των πνευμόνων ή καταθλίβοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα μέχρι σημείου διακοπής της αναπνοής.
Οι μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, κόπωση, ανισορροπία ηλεκτρολυτών, και μυϊκή κόπωση. Η επαναλαμβανόμενη εισπνοή ατμών υψηλής περιεκτικότητας μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο νευρικό σύστημα.
Τύπος: Οξείδιο του Αζώτου Πώς αποκαλείται; Αέριο του Γέλιου ή Whippets Με τι μοιάζει; Μικροί μεταλλικοί κύλινδροι των 8 γραμμαρίων που πουλιούνται με ένα προωθητικό σε μπαλονάκι ή σωλήνα για τις διάφορες κρέμες μέσα σε δοχεία με σπρέι αεροζόλ Πώς χρησιμοποιείται; Εισπνέεται
Τύπος: Νιτρικό Αμύλιο Πώς αποκαλείται; Poppers ή Snappers Με τι μοιάζει; Διαυγές κιτρινωπό υγρό σε αμπούλες Πώς χρησιμοποιείται; Εισπνέεται
Τύπος: Χλωροϋδρο γονάνθρακες Πώς αποκαλείται; Σπρέι αεροζόλ ή καθαριστικά υγρά Με τι μοιάζει; Μεταλλικά δοχεία αεροζόλ με μπογιά Πώς χρησιμοποιείται; Εισπνέεται
Τύπος: Υδρογονάνθρακες Πώς αποκαλείται; Διαλύτες Με τι μοιάζει; Μεταλλικά δοχεία με προωθητικά αέρια, βενζίνη, κόλλα, διαλυτικό μπογιάς Πώς χρησιμοποιείται; Εισπνέεται
Κοκαΐνη
Η κοκαΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα άμεσα αποτελέσματά της, περιλαμβάνουν διασταλμένες κόρες και υψηλές τιμές στην πίεση του αίματος, τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό καθώς και τη θερμοκρασία του σώματος.
Η περιστασιακή χρήση μπορεί να προκαλέσει μπούκωμα στη μύτη ή καταρροή, ενώ η χρόνια χρήση μπορεί να πληγιάσει τον βλεννογόνο υμένα της μύτης. Η χρήση κοκαΐνης με ενέσεις μπορεί να αποβεί επικίνδυνη διότι αν ο εξοπλισμός είναι μολυσμένος υπάρχει κίνδυνος για Έιτζ, ηπατίτιδα και άλλες μολυσματικές ασθένειες. Η προετοιμασία της κοκαΐνης η οποία εμπλέκει τη χρήση πτητικών διαλυτών, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το θάνατο ή τον τραυματισμό από πυρκαγιά ή έκρηξη.
Το κρακ και η καθαρή κοκαΐνη είναι εξαιρετικά εθιστικά και τα αποτελέσματά τους γίνονται αισθητά σε 10 δευτερόλεπτα. Τα φυσιολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν διασταλμένες κόρες, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, υψηλή πίεση, αϋπνία, απώλεια όρεξης, απτικές παραισθήσεις, παράνοια και αιφνιδιαστική προσβολή.
Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να προκαλέσει θάνατο από καρδιακή προσβολή ή αναπνευστική ανεπάρκεια.
The use of cocaine can cause death by cardiac arrest or respiratory failure.
Τύπος: Κοκαΐνη
Coke, Snow, Nose Candy, Flake, Blow, Big C, Lady, White, and Snowbirds ; ’σπρη κρυσταλλική σκόνη Πώς χρησιμοποιείται; Με την εισπνοή ή με ένεση
Τύπος: Κρακ Πώς αποκαλείται; Crack, rock, freebase Με τι μοιάζει; ’σπρες προς το μπρούτζινο μπαλίτσες ή κρυσταλλάκια που μοιάζουν με σαπούνι. Πώς χρησιμοποιείται; Καπνίζεται
’λλα Διεγερτικά
Τα διεγερτικά μπορεί να προκαλέσουν αυξημένους καρδιακούς και αναπνευστικού ρυθμούς, υψηλή πίεση, διασταλμένα μάτια και μειωμένη όρεξη. Επιπροσθέτως, οι χρήστες μπορεί να νιώσουν εφίδρωση, πονοκέφαλο, θολή όραση, ζαλάδα, αϋπνία, και άγχος.
Σε εξαιρετικά μεγάλες δόσεις μπορεί να παρουσιαστεί ραγδαίος ή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, τρεμούλες, απώλεια συντονισμού, ακόμα και φυσιολογική κατάρρευση. Μια ένεση αμφεταμίνης δημιουργεί ξαφνική άνοδο στην πίεση του αίματος που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εγκεφαλικό επεισόδιο, πολύ υψηλό πυρετό ή καρδιακή ανεπάρκεια.
Επιπρόσθετα με αυτά τα φυσιολογικά αποτελέσματα οι χρήστες αναφέρουν ότι αισθάνονται ανήσυχοι, αγχωμένοι και καταθλιπτικοί.
Οι υψηλότερες δόσεις εντείνουν τα αποτελέσματα. Κάποια άτομα που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες αμφεταμινών για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να αναπτύξουν “αμφεταμινική ψύχωση” που περιλαμβάνει παραισθήσεις, αυταπάτες και παράνοια. Αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται συνήθως μετά την διακοπή της χρήσης της ουσίας.
Τύπος: Αμφεταμίνες Πώς αποκαλείται; Speed, Uppers, Ups, Black beauties, Pep pills, Copilots, Bumblebees, Hearts, Benzedrine, Dexedrine, Footballs, and Biphetamine Με τι μοιάζει; Κάψουλες, χαπάκια, ταμπλέτες Πώς χρησιμοποιείται; Από το στόμα, με ένεση, από τη μύτη
Τύπος: Μεταμφεταμίνες Πώς αποκαλείται; Crank, Crystal meth, Crystal methadrine, and Speed Με τι μοιάζει; Λευκή σκόνη, χαπάκια, στερεό που μοιάζει με κομμάτι παραφίνης Πώς χρησιμοποιείται; Από το στόμα, με ένεση, από τη μύτη
Τύπος: Επιπρόσθετα Διεγερτικά Πώς αποκαλείται; Ritalin, Cylert, Preludin, Didrex, Pre-State, Voranil, Sandrex, and Plegine Με τι μοιάζει; χάπια ή κάψουλες Πώς χρησιμοποιείται; Από το στόμα, με ένεση,
Αντικαταθλιπτικά.
Τα αποτελέσματα των αντικαταθλιπτικών σε πολλές περιπτώσεις είναι όμοια με εκείνα του αλκοόλ. Σε μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ηρεμία και χαλάρωση των μυών, αλλά σε μεγάλες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν τραύλισμα, αστάθεια και αλλοίωση της αντιληπτικότητας.
Πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικές δυσκολίες, κώμα ακόμα και θάνατο. Ο συνδυασμός αντικαταθλιπτικών και αλκοόλ πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις των ουσιών, αυξάνοντας τους κινδύνους.
Η τακτική χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τόσο την φυσιολογική όσο και την ψυχολογική εξάρτηση. Αν κάποιος σταματήσει να παίρνει μεγάλες δόσεις απότομα, μπορεί να παρουσιάσει στερητικό σύνδρομο με εκδηλώσεις άγχους, αϋπνία, τρεμούλας, παραληρήματος, σπασμών και μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο. Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που κάνουν κατάχρηση αντικαταθλιπτικών, μπορεί επίσης να είναι εξαρτημένα από τα ναρκωτικά και να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης αμέσως μετά τη γέννησή τους. Μπορεί ακόμα να εμφανιστούν προβλήματα συμπεριφοράς καθώς και επιπλοκές στον τοκετό.
Τύπος: Βαρβιτουρικά Πώς αποκαλείται; Downers, Barbs, Blue Devils, Red Devils, Yellow Jacket, Yellows, Nembutal, Tuinals, Seconal, and Amytal Με τι μοιάζει; Κόκκινες-Κίτρινες-Μπλέ ή Κίτρινες – Μπλε κάψουλες Πώς χρησιμοποιείται; Από το στόμα
Τύπος: Methaqualone Πώς αποκαλείται; Qualudes, Ludes, Sopors Με τι μοιάζει; Ταμπλέτες Πώς χρησιμοποιείται; Από το στόμα
Τύπος: Αγχολυτικά Πώς αποκαλείται; Valium, Librium, Miltown, Serax, Equanil, Miltown, and Tranxene Με τι μοιάζει; Ταμπλέτες ή κάψουλες Πώς χρησιμοποιείται; Από το στόμα
Παραισθησιογόνα
Η Φαινσικλιδίνη (PCP) διακόπτει τις λειτουργίες του νεοφλοιού, του τμήματος εκείνου του εγκεφάλου που ελέγχει τη νόηση και κρατά υπό έλεγχο τα ένστικτα.
Λόγω του ότι η ουσία μπλοκάρει τους υποδοχείς του πόνου, διάφορα βίαια επεισόδια μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα διάφορους αυτοτραυματισμούς. Ο χρόνος και οι κινήσεις του σώματος επιβραδύνονται. Ο μυϊκός συντονισμός επιδεινώνεται και οι αισθήσεις αμβλύνονται. Η ομιλία διαταράσσεται και χάνει τον ειρμό της.
Στα τελικά στάδια χρόνιας χρήσης, οι χρήστες συχνά εκδηλώνουν παρανοϊκή και βίαιη συμπεριφορά και βιώνουν παραισθήσεις. Οι μεγάλες δόσεις μπορεί να δημιουργήσουν σπασμούς και κώμα καθώς και καρδιακή ή πνευμονική δυσλειτουργία.
Το λυσεργικό οξύ (LSD), η μεσκαλίνη και η ψιλοκιβίνη (psilocybin) προκαλούν παραισθήσεις και αυταπάτες.
Τα φυσιολογικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διασταλμένες κόρες, άνοδο της θερμοκρασίας, αυξηση του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης, απώλεια της όρεξης, αϋπνία, και τρεμούλες. Ο χρήστης μπορεί να βιώσει πανικό, σύγχυση, καχυποψία, άγχος και απώλεια ελέγχου.
Τύπος: Φαινσικλιδίνη Πώς αποκαλείται; PCP, Hog, Αγγελόσκονη,Το πλοίο της αγάπης, Lovely, Φονιάς αγριόχορτο Με τι μοιάζει; Υγρό, άσπρη κρυσταλλικη σκόνη, χάπια, κάψουλες Πώς χρησιμοποιείται; Παίρνεται από το στόμα, γίνεται ένεση, καπνίζεται (ψεκάζεται πάνω σε τσιγαριλίκι ή σε τσιγάρο)
Τύπος: Λυσεργικό οξύ διθυλαμιδίνη Πώς αποκαλείται; LSD, Acid, Microdot, ’σπρη αστραπή, Γαλάζιος Ουρανός και ζαχαρωτό Με τι μοιάζει; Χρωματαιστές ταμπλέτες, Colored tablets, στυπόχαρτο, διαυχές υγρό, λεπτά τετραγωνάκια ζελατίνης Πώς χρησιμοποιείται; Παίρνεται από το στόμα, γλείφεται στο χαρτί, η ζελατίνη και το υγρό μπορεί να τοποθετηθεί στα μάτια.
Τύπος: Μεσκαλίνη Mescaline and Peyote Πώς αποκαλείται; Mesc, Buttons, and Cactus Με τι μοιάζει; Σκληροί καφέ δίσκοι, ταμπλέτες, κάψουλες Πώς χρησιμοποιείται; Οι δίσκοι μασιούνται καταπίνοντα ή καπνίζονται ενώ οι ταμπλέτες παίρνονται από το στόμα
Τύπος: Psilocybin Πώς αποκαλείται; Μαγικά μανιτάρια Με τι μοιάζει; Φρέσκα ή αποξηραμένα μαντιάρια Πώς χρησιμοποιείται; Μασιέται ή καταπίνεται
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
-Δραματικές αλλαγές στο είδος του ντυσίματος, στα μαλλιά ή τη μουσική
-Oι “κακές παρέες”
-Αργοπορίες και σκασιαρχεία.
-Έλλειψη ενδιαφέροντος στο σχολείο.
-Δραματικές αλλαγές στην συμπεριφορά και την προσωπικότητα.
-Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου.
-Εκτεταμένη χρήση βρώμικης ή ανήθικης γλώσσας.
-Υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή ποσότητα φαγητού.
-Παράνοια – Όλοι είναι εναντίον μου.
-Μάτια διασταλμένα – κόκκινα – γυαλιστερά .
-Ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού.
-Ψέματα!
-Κυκλοθυμικές μεταπτώσεις.
-Υπερβολικές χρηματικές απαιτήσεις ή εξαφάνιση χρημάτων.
-Υπερβολικά αργή ή υπερβολικά γρήγορη ομιλία.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΙΑΣ
Τι ωθεί όλους αυτούς τους εξαιρετικά ευαίσθητους και συνήθως έξυπνους ανθρώπους, τα «καλύτερα παιδιά» της οικογένειας, να κάνουν τη συγκεκριμένη επιλογή αυτού του τρόπου ζωής μέσα από τα ναρκωτικά;
«Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο εμπόριο των ναρκωτικών και το marketing», υποστηρίζουν οι 5 συντάκτες της «πρότασης νόμου για την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου περί των ναρκωτικών ουσιών». Αρκεί όμως ένα καλό marketing, για να δώσει στην τοξικομανία το χαρακτήρα της επιδημίας, όπως την αποκαλούν πολλοί σήμερα; Αρκεί το marketing για να εξηγήσει την τεράστια έκταση που έχει αποκτήσει το φαινόμενο σε όλες τις χώρες του κόσμου, ανεπτυγμένες και υποανάπτυκτες;
Σίγουρα έχει παίξει το ρόλο του. Όμως τις αιτίες που το γεννούν πρέπει να τις αναζητήσουμε στη βάση της κοινωνίας, όχι στο εποικοδόμημα. Γιατί στο φαινόμενο της τοξικομανίας, με το χαρακτήρα που έχει σήμερα, αντανακλώνται οι εκρηκτικές κοινωνικές αντιφάσεις της εποχής της καπιταλιστικής κρίσης και παρακμής. Αυτές οι αντιφάσεις αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο στον ανθρώπινο ψυχισμό, ωθώντας όλο και περισσότερα άτομα, απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, να αναζητούν με απελπισία δρόμους φυγής απ’ την αφόρητη πίεσή τους.
Η επιλογή αυτού του τρόπου ζωής, κατά την κρίσιμη ηλικία της εφηβείας δε γίνεται τυχαία. Έχουν συντελέσει διάφοροι παράγοντες ατομικοί και οικογενειακοί στην αλληλεπίδρασή τους (ψυχοτραυματικά βιώματα, θάνατοι, αποχωρισμοί αγαπημένων προσώπων στην παιδική ή στην εφηβική ηλικία και άλλοι). Όμως, όλοι αυτοί δεν είναι παρά οι διαμεσολαβητές της κοινωνικής, πρώτα απ’ όλα, κρίσης, που αντανακλάται με ιδιαίτερο τρόπο στον καθένα, διαμορφώνοντας όρους «ευαλωτότητας», που δημιουργεί την επιρρέπεια στη χρήση ουσιών.
Η «ευαλωτότητα» σε ψυχολογικό επίπεδο είναι η μορφή που παίρνει στο άτομο η κοινωνική ευαλωτότητα, που δημιουργείται από την απεξάρθρωση του κοινωνικού ιστού μέσα σε συνθήκες ακραίας αποξένωσης, πολιτιστικής καθυστέρησης και παρακμής, ανεργίας και κοινωνικής δυστυχίας. Στα ελλείμματα της ψυχοκοινωνικής ταυτότητας του νέου που στρέφεται στα ναρκωτικά αντανακλώνται βαθιά ελλείμματα του κοινωνικού ιστού, που καθιστούν ελλειμματική τη διαδικασία κοινωνικοποίησης και ατελή την οργάνωση του ψυχισμού του.
ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
-ΣΤΡΟΦΗ (Αθήνα) ΤΗΛ.210-8820277
-ΠΛΕΥΣΗ (Αθήνα) ΤΗΛ.210-8253377
-Προγράμματα Εφήβων Θεσσαλονίκης ΤΗΛ. 2310-260847
-Προγράμματα Εφήβων Πάτρας ΤΗΛ.2310-343400
-Προγράμματα Εφήβων Βόλου ΤΗΛ.24210-23563

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
-ΙΘΑΚΗ (Θεσσαλονίκη) ΤΗΛ.2310-212030
-ΕΞΟΔΟΣ (Λάρισα) ΤΗΛ.2410-254863
-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Αθήνα) ΤΗΛ.210-3300751
-ΔΙΑΒΑΣΗ (Αθήνα) ΤΗΛ.210-8626761
-ΝΟΣΤΟΣ(Πειραιάς) ΤΗΛ.210-4220708
-Κ.Π.Π. -ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-(Αθήνα) ΤΗΛ.210-3847700
-ΑΡΙΑΔΝΗ(Κρήτη) ΤΗΛ.2810-261026
-Συμβουλευτικό κέντρο Καβάλας ΤΗΛ.2510-223131
-Πρόγραμμα αλκοόλ(Αθήνα) ΤΗΛ.210-9237777
-ΚΕ.Θ.Ε.Α (Αθήνα) ΤΗΛ.210-9212961
-Χριστιανικό κέντρο απεξάρτησης ΦΙΛΗΜΟΝΑΣ ΤΗΛ.210-8025811
-ΟΚΑΝΑ (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Λάρισα-Κρήτη)

Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Tα προγράμματα πρόληψης σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ομάδων στις οποίες απευθύνονται. Συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις με βασικό άξονα την εκπαίδευση σε κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες, οι οποίες λειτουργούν ως προληπτικοί παράγοντες στην ανάπτυξη επιβλαβών για το άτομο μορφών συμπεριφοράς, όπως η εξάρτηση. Κύριο μεθοδολογικό εργαλείο αποτελεί η δουλειά σε ομάδες, η βιωματική και ενεργητική μάθηση, μέσα από συζήτηση, ασκήσεις προσωπικής ανάπτυξης, δημιουργική έκφραση, ασκήσεις αναπαραστάσεων (role playing), και η παροχή αντικειμενικής και κατάλληλης για κάθε ηλικιακή ομάδα ενημέρωσης. Η αξιολόγηση των προγραμμάτων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εφαρμογής τους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και το περιεχόμενό τους διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά κάθε ηλικιακής ομάδας. Στοχεύουν:
-Στην καλλιέργεια των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες απέναντι στη χρήση ουσιών όπως επικοινωνία, αυτοεκτίμηση, υπευθυνότητα, λήψη αποφάσεων μετά από κριτική σκέψη, αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων, επίλυση συγκρούσεων, αντίσταση σε πιέσεις κ.ά.
-Στη δημιουργία κλίματος ομαδικότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης στην τάξη που ευνοεί τη μάθηση και την προσωπική εξέλιξη.
-Στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
-Στην αντικειμενική ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρήση και την κατάχρηση νόμιμων και παράνομων ουσιών.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕ.Θ.Ε.Α.
Το Τμήμα σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης/επαγγελματικής κατάρτισης για τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και προωθεί διακρατικές συνεργασίες εκπαίδευσης και έρευνας. Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. συμμετέχει στην Κοινοτική Πρωτοβουλία EQUAL 2, σε προγράμματα Leonardo Da Vinci και σε προγράμματα κατάρτισης και συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών.

ΤΑ ΔΥΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΈΝΤΑΞΗΣ (ΕΚΚΕΕ)
Από το 1998 το ΚΕ.Θ.Ε.Α. έχει πιστοποιηθεί ως Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και από το 2002 ως Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης απεξαρτημένων ή υπό απεξάρτηση ατόμων. Διαθέτει δύο ΕΚΚΕΕ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται στις περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Κρήτης. Οι δράσεις των ΕΚΚΕΕ συνίστανται:
-στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για απεξαρτημένα ή υπό απεξάρτηση άτομα.
-στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών (επαγγελματικός-εκπαιδευτικός προσανατολισμός, ψυχοκοινωνική, επαγγελματική συμβουλευτική) για απεξαρτημένα/υπό απεξάρτηση άτομα και τις οικογένειές τους.
-στην προώθηση στην απασχόληση και τη στήριξη των απεξαρτημένων ατόμων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ
Η θεραπεία υποκατάστασης είναι μια μορφή θεραπείας που απευθύνεται σε άτομα εξαρτημένα από οπιούχα (ηρωίνη) και εφαρμόζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη. Οι φαρμακολογικές ιδιότητες των ουσιών που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία υποκατάστασης διαφέρουν από εκείνες της ηρωίνης. Οι ουσίες αυτές απαιτούν, σε σύγκριση με την ηρωίνη, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αρχίσει τόσο η δράση όσο και η αποδρομή τους. Aντίθετα, η ηρωίνη προκαλεί, σχεδόν αμέσως μετά τη λήψη της, μια κατάσταση ευφορίας («ανέβασμα») που ακολουθείται, σε σύντομο χρονικό διάστημα, από «πτώση». Έτσι, με τα υποκατάστατα αποφεύγονται οι γρήγορες μεταπτώσεις του θυμικού που προκαλεί η λήψη της ηρωίνης, οι οποίες οδηγούν με τη σειρά τους στην ανάγκη συχνής επανάληψης της χρήσης της. Επιπλέον, τα υποκατάστατα δεν έχουν την ευφορική δράση της ηρωίνης, μάλιστα έχουν και την ιδιότητα να εμποδίζουν την έξαρση της ψυχικής διάθεσης που αυτή προκαλεί, ενώ μειώνουν σημαντικά και την επιθυμία για χρήση.

Στις Θεραπευτικές Μονάδες Υποκατάστασης παρέχεται φαρμακευτική θεραπεία, σε συνδυασμό με ψυχοκοινωνική υποστήριξη και θεραπεία της ψυχιατρικής και σωματικής συνοσηρότητας. Μέλημα του προγράμματος υποκατάστασης είναι η μείωση της χρήσης ναρκωτικών καθώς και των συναφών με τη χρήση προβλημάτων – κοινωνικών και υγείας – καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Παράλληλα, στόχος παραμένει να βοηθηθούν τα άτομα -που το επιθυμούν και μπορούν- να πετύχουν επιπρόσθετα της μείωσης της βλάβης, την απεξάρτηση. Κύρια επιδίωξη αποτελεί η σταθεροποίηση σε ένα κανονικό τρόπο ζωής που θα συνοδεύεται από βελτίωση των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων, καθώς και από ενδιαφέρον για εκπαίδευση/κατάρτιση, για εργασία και για επαγγελματική αποκατάσταση.

Η υποκατάσταση εφαρμόζεται σήμερα σε όλα τα κράτη-μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης στα οποία η θεραπευτική αυτή μέθοδος καλύπτει περίπου τα 2/3 των θέσεων θεραπείας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τα οφέλη της θεραπείας αυτής, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα από τις άλλες χώρες και τη δική μας δείχνουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης συμβάλλει στη μείωση της εγκληματικότητας, των λοιμωδών νοσημάτων, των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά καθώς και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην κοινωνική επανένταξη των θεραπευμένων.

Η θεραπεία υποκατάστασης δεν είναι πανάκεια, ούτε αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία για όλα τα εξαρτημένα από οπιούχες ουσίες άτομα. Για το λόγο αυτό άλλωστε, τίθενται και ορισμένες προϋποθέσεις για να γίνει δεκτό ένα άτομο στη θεραπεία υποκατάστασης στη χώρα μας, όπως η ηλικία και η προηγούμενη προσπάθεια θεραπείας σε «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα. Είναι προτιμότερο να πετύχει ένα άτομο την πλήρη απεξάρτησή του, από το να παίρνει ένα φάρμακο ενδεχομένως για πολλά χρόνια. Υπάρχουν όμως χρόνιοι και βαριά εξαρτημένοι χρήστες που δεν κατορθώνουν να απεξαρτηθούν στα «στεγνά» προγράμματα (νευροβιολογικές συνιστώσες), και επομένως έχουν ανάγκη από μια θεραπεία μακράς διάρκειας με υποκατάστατα. Στα άτομα αυτά οφείλουμε να παρέχουμε τη θεραπεία που χρειάζονται, όπως το κάνουμε και σε άλλους χρόνιους ασθενείς (π.χ. σε όσους πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση, επιληψία ή σχιζοφρένια).

Στην Ελλάδα, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των εξαρτημένων, που είχε ήδη παρατηρηθεί στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αύξηση αυτή καταγραφόταν στους διάφορους δείκτες υπολογισμού της έκτασης του προβλήματος (θάνατοι, συλλήψεις, καταδίκες, κατασχέσεις ναρκωτικών κ.λ.π.), οι οποίοι -ιδιαίτερα μετά το 1985- παρουσίαζαν αλματώδη άνοδο. Η κατάσταση αυτή επιβαρυνόταν από την εμφάνιση του ιού του AIDS και την ταχεία εξάπλωσή του στους χρήστες ηρωίνης ενώ παράλληλα, αυξανόταν και η διάθεση όλων των ναρκωτικών, και ιδιαίτερα της ηρωίνης. Kάτω από αυτές τις συνθήκες, προέκυψε η ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας στη χώρα μας, ώστε να καταστεί δυνατή η φαρμακευτική αντιμετώπιση των χρονίως εξαρτημένων από ηρωίνη ατόμων με τη χορήγηση φαρμακευτικών υποκατάστατων («πρόγραμμα υποκατάστασης»).

Το 1993, με το Νόμο 2161/1993 (ιδρυτικός νόμος του ΟΚΑΝΑ) προβλέπεται η ίδρυση μονάδων υποκατάστασης, ενώ με υπουργική απόφαση (ΓΕΟ/25/6-4-95) προσδιορίζονται οι προδιαγραφές για την ίδρυση και τη λειτουργία Πειραματικών Προγραμμάτων Yποκατάστασης (ΠΠΥ) για εξαρτημένους χρήστες ηρωίνης. Τον Ιανουάριο του 1996, ο ΟΚΑΝΑ ξεκίνησε το πρώτο στη χώρα μας ΠΠΥ με χορήγηση μεθαδόνης και ίδρυσε τις δύο πρώτες μονάδες υποκατάστασης, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, ο ΟΚΑΝΑ διαθέτει οκτώ Θεραπευτικές Μονάδες Υποκατάστασης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Επίσης, σε συνεργασία με τις ΔΥΠΕ (πρώην ΠΕΣΥΠ) ο ΟΚΑΝΑ έχει δημιουργήσει 9 Μονάδες Υποκατάστασης, είτε με τη μορφή αυτόνομων μονάδων (Θεσσαλονίκη-Νοσοκομείο Παπανικολάου, Χανιά-Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων, Ρόδος-Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου & Δήμος Ροδίων, Πάτρα-Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Ρίο) είτε με τη μορφή εξωτερικών ιατρείων σε συνεργασία με τα κατά τόπους νοσοκομεία (Λαμία, Αγρίνιο, Λιβαδειά, Λάρισα, Χαλκίδα), ενώ σε συνεργασία με το ΙΚΑ λειτουργεί ένα ακόμη ιατρείο ουσιοεξαρτήσεων (Περιστέρι).

ΤΑ «ΣΤΕΓΝΑ» ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τα λεγόμενα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα στηρίζονται στην ψυχοκοινωνική θεραπεία και στόχο έχουν την απεξάρτηση από όλες τις ουσίες και την κοινωνική επανένταξη. Δεν χρησιμοποιούν φάρμακα υποκατάστασης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Τα πρώτα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα αναπτύχθηκαν στη χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του ’80, από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (18 ΑΝΩ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), και είχαν τη μορφή θεραπευτικών κοινοτήτων με εσωτερική παραμονή για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους. Ακολούθησε η ανάπτυξη «στεγνών» προγραμμάτων και από άλλους φορείς, όπως το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η διαπίστωση της ανάγκης πλουραλισμού στη θεραπεία των εξαρτημένων, προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ποικίλες ανάγκες των χρηστών, έδωσε ώθηση στη σταδιακή λειτουργία -από τους προαναφερθέντες και άλλους φορείς- διάφορων τύπων «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, όπως της ημερήσιας παραμονής ή του τύπου των εξωτερικών ιατρείων, της νυχτερινής διαμονής για τους εργαζόμενους, των ειδικών προγραμμάτων για εφήβους, γυναίκες και άτομα με ψυχιατρική συννοσηρότητα, ή των προγραμμάτων υπό μορφή αυτοβοήθειας. Ο ΟΚΑΝΑ, δημιούργησε «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα για ενήλικες και εφήβους και συνεργάζεται με άλλους φορείς για την ανάπτυξη ανάλογων προγραμμάτων.

Σήμερα, περίπου το 1/3 των θέσεων θεραπείας στις χώρες-μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης καλύπτεται από τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Kατά κανόνα, τα «στεγνά» προγράμματα έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε άτομα που επιδεικνύουν ισχυρό κίνητρο να θεραπευτούν, είναι νεαρότερα σε ηλικία, και έχουν λιγότερο βεβαρημένο ιστορικό εξάρτησης. Η ένταξη και η θεραπεία στα «στεγνά» προγράμματα ενδείκνυται για όλα τα εξαρτημένα άτομα, πριν αυτά αποφασίσουν να ζητήσουν βοήθεια στο πρόγραμμα υποκατάστασης.

Ο ΟΚΑΝΑ διαθέτει τέσσερις Μονάδες Εφήβων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρέθυμνο) και ένα Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών στην Πάτρα. Με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν επίσης το Πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ» της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το «Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας» του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να μην αφήνουμε κενά για να χωρέσουν οι επικίνδυνες ουσίες. Τα ναρκωτικά παραλύουν τη συνείδηση, παγιδεύουν, αρρωσταίνουν, σε κάνουν παράνομο, σου μειώνουν τη θέληση για χαρά και δημιουργία. Πάρε από τη ζωή ότι καλύτερο έχει να σου προσφέρει. Μην πάρεις αυτό που θα σου στερήσει την ίδια τη ζωή. Να ξέρεις υπάρχει πάντα σε διέξοδος για τα προβλήματα σου. Είναι μια ασχολία, ένα σπορ, μια εκδρομή, είναι άνθρωποι που σε αγαπούν. Όταν νιώθεις μόνος, αδικημένος, απογοητευμένος, τρέξε να βρεις τον καλύτερο φίλο, τη μητέρα σου ή κάποιον που να εμπιστεύεσαι. Ομίλησε του για ότι σε απασχολεί και ψάξε τη λύση μακριά από εξαρτήσεις!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
www.google.gr
www.imlarisis.gr

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου