Νέα :: Χειροτονία Αρχιμανδρίτου π. Θεοφίλου Βασιλάκου – ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αρχική Σελίδα>Νέα>Χειροτονία Αρχιμανδρίτου π. Θεοφίλου Βασιλάκου

Αναζήτηση:

  Νέα ιστότοπου

Προσθέθηκε στις: 09/10/2011 Χειροτονία Αρχιμανδρίτου π. Θεοφίλου Βασιλάκου

Με ιερά συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου τέλεσε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσιολογιωτάτου π. Θεοφίλου Βασιλάκου.
Μέσα στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό του Πολιούχου και προστάτου μας Αγίου Αχιλλίου, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του μυροβλύτου και θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος ευχήθηκε στο νέο πρεσβύτερο της Εκκλησίας να αγαπήσει περισσότερο τη δόξα του Θεού από τη δόξα των ανθρώπων και να αναδειχθεί ένας πύρινος λειτουργός των Μυστηρίων του Θεού, που θα συμβάλλει ως καλός στρατιώτης Του, στη βοήθεια και την πνευματική ενίσχυση του λαού του Θεού. Τον επαίνεσε για τις αρετές του, το φιλότιμό του και την εργατικότητα που επέδειξε ως Αρχιδιάκονος της τοπικής μας Εκκλησίας και τον προέτεινε να ζήσει εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών όλα τα χρόνια της ιερατικής του ζωής. Ο νέος Αρχιμανδρίτης τοποθετήθηκε ως Εφημέριος στη Γιάννουλη.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ π. ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ ΤΗ 9Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011

« Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νυν και έως του αιώνος»

Ενώπιον Θεού και ανθρώπων, στέκομαι συντετριμμένος σήμερα, Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, σεβαστοί Πατέρες, αγαπητοί συγγενείς, φίλοι, και ευλογημένε του Κυρίου λαέ για να λάβω τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης και να καταστώ λειτουργός και οικονόμος των αχράντων μυστηρίων Του.
Ξεχωριστή και ευλογημένη η θεία και μοναδική, πανίερη φοβερή και συγκλονιστική στιγμή κατά την οποία, ενδυόμενος με τα ιερά της Ιεροσύνης άμφια και τη Χάρη του Παναγίου και Ζωαρχικού Πνεύματος, αξιώνομαι τέτοιας μεγάλης τιμής, στη μητρική αγκάλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η συγκίνηση της πραγματοποίησης ενός ονείρου ζωής μοιραία μετατρέπει κάθε πολύπλοκη ρητορική απόπειρα σε λιτή έκφραση μιας ασθενούς ανθρώπινης ικεσίας. Επιτρέψτε μου για τον λόγο αυτό να μιλήσω απλά, Σεβασμιώτατε Πάτερ, με λόγια από το μυστικό και άδηλο ταμείο της καρδίας μου.
Στρέφεται σήμερα ο νους μου ευγνωμόνως στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονος, της οδού Αχαρνών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου πνευματικά ανδρώθηκα και στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλάμου Αττικής, της ιδιαιτέρας πατρίδος του αγίου Τιμοθέου επισκόπου Ευρίπου, και της δικής μου!
Αισθανόμουν από μικρός το κάλεσμα του Θεού και αυτό καθόρισε εν πολλοίς τις επιλογές μου και την μέχρι σήμερα πορεία μου. Σήμερα, με την πεποίθηση ότι η «Θεία Χάρις» και «τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί», «θα εισέλθω εις τον οίκον Κυρίου και θα προσκυνήσω προς ναόν τον Άγιον αυτού εν φόβω αυτού».
Επικαλούμαι και ικετεύω τη Μεσίτρια του παντός κόσμου, την Παραμυθία των πονεμένων, την Υπεραγία Θεοτόκο και Μητέρα του σαρκωθέντος Λόγου, ίνα μεσιτεύη όπως ευδοκίμως αξιωθώ της Αγίας Ιερωσύνης αλλά και των ποταμών των χαρίτων Της!

Αισθάνομαι ακόμη επιτακτική την ανάγκη να ευχαριστήσω τους λίαν αγαπητούς μου γονείς, Πέτρο και Μαρία για το μόχθο, τις θυσίες, την μεγάλη προσφορά τους σε μένα καθώς και για την οικογενειακή γαλήνη και την αγάπη που πλουσίως μου εχάρισαν. Τα χέρια τους μου έδειχναν πάντα τον ορθό δρόμο, τα μάτια τους με έμαθαν να βλέπω φως ακόμα και μέσα στα σκοτάδια και η στοργική τους αγκάλη ήταν για μένα η πρόγευση του σημερινού τρυφερού εναγκαλισμού μου από τη μητέρα Εκκλησία. Μαζί με αυτούς, ολόψυχα ευχαριστώ τον κατά σάρκα αδελφό μου Δημήτριο ο οποίος πάντοτε στέκει δίπλα μου και με ενθαρρύνει στις αποφάσεις μου.
Ιεροχρεωστικώς ευχαριστώ, μέσα από τα βάθη της καρδίας μου, τον καθοδηγητή της ζωής μου και στοργικό πνευματικό μου πατέρα, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιον, στο πετραχήλι του οποίου ανέκαθεν εκζητούσα το Θείον Έλεος και πάντοτε εύρισκα μεγάλη ανάπαυση και παρηγοριά. Τον παρακαλώ δε, ιδιαιτέρως να εύχεται για τον ελάχιστο πνευματικό του υιό, όπως πάντοτε ευεργετικά το έκανε διά εμέ!
Ιδιαιτέρως ευγνώμων αισθάνομαι έναντι των φιλόξενων πατέρων του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Λαρίσης στον οποίο και μέχρι σήμερα διηκόνησα, τον Προιστάμενο του Ιερού Ναού και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας π. Ιγνάτιο, τον π. Βαρθολομαίο και τον π. Βασίλειο, οι οποίοι υπομονετικά και με πολύ αγάπη μου εδίδαξαν το μεγαλείο της θείας λατρείας σε αυτό το θαυμάσιο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου η αγάπη του Σεβασμιωτάτου με τοποθέτησε Διάκονο των μυστηρίων του Θεού και στον οποίο χαίρεται κανείς να λειτουργεί, να ψάλλει, να διακονεί, να ομιλεί, να προσφέρει, να συνεργάζεται με τους ευλογημένους ενορίτες και κυρίως να μετέχει στην πλούσια λατρευτική ζωή της ενορίας αυτής!
Ευχαριστώ όμως τούτην την αγία ώρα και εκείνον που φιλοτίμως και αόκνως συνήργησε και συνεργεί για την εν Χριστώ προκοπή και πνευματική τελείωσή μου τον λίαν σεβαστό Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου πατέρα Αχίλλιον Τσούτσουραν και στο πρόσωπό του όλους τους αγίους πατέρες της Λαρισαικής Εκκλησίας, που με αγάπησαν και με εστήριξαν πολύ και που συνέβαλαν με τον τρόπο τους τα μέγιστα στην εν Χριστώ διακονία μου και τους οποίους ως πρότυπο θα έχω σε όλη την ιερατική μου ζωή .
Δεν μπορώ όμως, οφειλετικώς να μην ευχαριστήσω και τους φίλτατους αδελφούς και συλλειτουργούς μου που βρίσκονται σήμερα πλησίον μου και συμπροσεύχονται για την εν Κυρίω πνευματική μου πρόοδο και κυρίως εκείνους που ήλθαν από μακρυά και με τιμούν σήμερα με την παρουσία τους.

Άπειρη είναι η ευγνωμοσύνη μου και προς όλους τους αγαπητούς αδελφούς, που συμπροσεύχονται σήμερα μαζί μου κατά την ιερή τούτη στιγμή στον περιάκουστο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό του μεγάλου προστάτου και πολιούχου μας Αγίου Αχιλλίου, του χαριτοβρύτου, μυροβλύτου και ιδιαίτερα θαυματουργού, στο Ναό του οποίου χειροτονήθηκα Διάκονος και χειροθετήθηκα Αρχιδιάκονος και στον οποίο έζησα συγκλονιστικές και μοναδικές στιγμές απείρου λατρευτικού μεγαλείου χάριν του φιλακόλουθου Σεβασμιωτάτου Πατρός, των καλών και ευλογημένων εφημερίων του, των αρίστων του Ιεροψαλτών, των νέων και των νεανίδων της ενορίας, των ευλαβεστάτων Αναγνωστών και των παιδιών του Ιερού Βήματος, που είναι το αύριο της Εκκλησίας, καθώς και του χριστεπωνύμου πληρώματος της ενορίας του Αγίου Αχιλλίου. Όλους θα τους μνηνονεύω στην αγία προσκομειδή με ιδιαίτερη συγκίνηση πάντοτε!
Όμως, οι πλέον θερμές ευχαριστίες μου απευθύνονται στο τίμιο και άγιο πρόσωπό Σας Σεβασμιώτατε Γέροντα, που από την πρώτη στιγμή που με γνωρίσατε μου δείξατε εμπιστοσύνη, με ενθουσίασε το ήρεμον και ησύχιον του χαρακτήρος σας, η βαρύτητα του θεολογικού λόγου Σας, και το άγρυπνο ενδιαφέρον σας να τα επιτελούμε όλα κατά τάξιν και Θεαρέστως για την δόξα του Θεού και την καλλιέργεια των ανθρώπων αλλά κυρίως για την δική μας πνευματική προκοπή, για την οποία μοχθείτε καθημερινά! Αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος και ευνοημένος από τον Άγιο Θεό που διηκόνησα και με την χάρη του Θεού, θα συνεχίσω να διακονώ πλησίον σας!
Ελπίζω και προσεύχομαι, Σεβασμιώτατε Πάτερ, του Θεού συνεργούντος, να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας αυτής Σας και της ειλικρινούς αγάπης σας!
Τελειώνοντας, επικαλούμαι τις πρεσβείες του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος ΘΕΟΦΙΛΟΥ εκ των αγίων Τεσσαράκοντα Μεγάλων Μαρτύρων της λίμνης της Σεβαστείας, του οποίου το όνομα αναξίως φέρω, και το οποίο Σεβασμιώτατε ευγενώς μου δώσατε προς τιμήν του αειμνήστου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Θεοφίλου, με τον οποίον συνδεόσαστε πνευματικώς και τον οποίο επικαλούμαι τούτην την ώρα από την εν Ουρανοίς Θριαμβεύουσα Εκκλησία, και ζητώ ακόμη την προστασία και την σκέπη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ιακώβου του Αλφαίου και όλων των τοπικών μας Αγίων!
’γιε ένδοξε του Χριστού Ιεράρχα Αχίλλιε, μυροβλύτα και Θαυματουργέ πρέσβευε υπέρ εμού του ελαχίστου!
Και τώρα στρέφω τον νουν, τα χείλη και την καρδία μου, προς τον Αρχιποίμενα Χριστόν, αιτούμενος το άπειρον Αυτού Έλεος!
«Ιδού εγώ, Κύριε. Μή απορρίψης με από του προσώπου Σου και μη δια τας ανομίας μου, παρακωλήσεις την Χάριν του Παναγίου Σου Πνεύματος εκ της καρδίας μου». Και νυν Άγιε Δέσποτα, Σεβασμιώτατε Πνευματικέ μου Πατέρα «εις χείρας Υμών αφίεμαι». ΓΕΝΟΙΤΟ!

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου