Αρχική ΣελίδαΤο Τάλαντο Μια εκκλησία με χιλιόχρονη ιστορία Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΑΝΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ Μια εκκλησία με χιλιόχρονη ιστορία Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΑΝΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ
Του Αθανασίου Ι. Μπασλή
Η Κρανιά Ολύμπου, ένα μικρό ορεινό χωριό, που το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, γιόρτασε την εκατοστή επέτειο από την ανέγερση της σημερινής εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου ή, όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι συνηθίζουν να την ονομάζουν, της Παναγίας.
Η ιστορία αυτής της εκκλησίας αρχίζει τουλάχιστον δέκα αιώνες παλαιότερα. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξη μονής με το όνομα “Κρανείας Μονή του Ολύμπου” υπάρχει στον ‘Αγιον Όρος και ανάγεται στο 1<1 μ.Χ αιώνα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, οι εξ Ιβήρων μοναχοί, ‘Αγιος Ιωάννης (ο Ιβηρίτης) και ο γιος του Ευθύμιος, οι ιδρυτές της Μονής των Ιβήρων εμόνασαν σ’ αυτή, προ της μεταβάσεώς των στο ‘Αγιον Όρος.
Η θέση της τότε μονής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρχαιολόγων, βρισκόταν στη θέση “Διαβατό”, περιοχή στην οποία συναντιούνται τα σύνορα των τριών γειτονικών χωριών, Πυργετού, Κρανιάς και Αιγάνης.
Πότε και γιατί μεταφέρθηκε η μονή στον περιβάλλοντα τη σημερινή εκκλησία της Παναγίας χώρο, δεν είναι ακριβώς γνωστό. Σύμφωνα όμως με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας ήλθε κάποιο βράδυ μόνη της και έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους της Κρανιάς από το φως ενός καντηλιού που έκαιγε μπροστά της, στο σημερινό σημείο της εκκλησίας, στην άκρη του χωριού. Την επόμενη ημέρα οι κάτοικοι των Διαβατών, στους οποίους ανήκε η εικόνα, ειδοποιήθηκαν και την πήραν πίσω. Η μετακίνηση αυτή επαναλήφθηκε δεύτερη και τρίτη φορά. Τότε οι κάτοικοι των Διαβατών και της Κρανιάς συναποφάσισαν ότι η εικόνα έπρεπε να μείνει για πάντα στην Κρανιά, και στο σημείο που την εύρισκαν να κτίσoυν εκκλησία στο όνομά της. ‘Ετσι και έγινε. Η εκκλησία έγινε μοναστήρι που διατηρήθηκε μέχρι τις αρχές του 2Οού αιώνα. Στα κελλιά μάλιστα αυτού του μοναστηριού λειτουργούσε ακόμη και σχολείο, (αφού άλλο κτίριο σχολείου δεν υπήρχε στο χωριό μέχρι το 1910), επιτελώντας έτσι ρόλο θρησκευτικό και κοινωνικό. Επάνω στα ερείπια αυτού του μοναστηριού κτίστηκε οσημερινός ναός, καλύτερος και μεγαλύτερος του προηγούμενου, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1904.
Επισημαίνεται εδώ η θρησκευτική πίστη των κατοίκων του χωριού οι οποίο, δεκατέσσερα χρόνια πριν, είχαν ολοκληρώσει την άλλη τους εκκλησία, τον ‘Αγιο Ταξιάρχη.
Κτισμένος ο ναός της Παναγίας με πελεκητή πέτρα, διακοσμημένος με σπάνιας ομορφιάς σκαλιστό νταβάνι και υπέροχο τέμπλο από πωρόλιθο, είναι μοναδικός στην περιοχή μας. Οι πρώτες εικόνες του, χρονολογούμενες πολύ παλαιότερες από το κτίσμα του ναού, δεν έμελλε να τον στολίζουν για πάντα. Χάθηκαν τις πρώτες δεκαετίες μετά τον πόλεμο, όταν κάποιοι ασυνείδητοι, αλλοτριωμένοι από την αξία του χρήματος, μετέτρεψαν τα λατρευτικά σύμβολα σε είδος συναλλαγής.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΑΛΑΝΤΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 1ο ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατηγορίες
Επιλογές
Newsletters
Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!
Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail
Τα νέα της Μητρόπολης
- 08/08/2014 ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ
- 08/08/2014 ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ π.ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΡΙΣΗ
- 08/08/2014 ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΡΑΨΑΝΗΣ
- 07/08/2014 ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ π. ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΡΙΣΗ ΣΤΙΣ 16/8/2014
- 07/08/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΡΑΨΑΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ
- 07/08/2014 Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
- 07/08/2014 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ.
- 06/08/2014 ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ 1Η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.
- 06/08/2014 ΠΑΝΔΗΜΗ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
- 06/08/2014 ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΡΑΨΑΝΗΣ
- 05/08/2014 Η ΠΡΩΤΗ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΟΜΟΛΙΟ
- 05/08/2014 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ
- 05/08/2014 ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΣΠΗΛΙΑ ΥΜΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟ
- 04/08/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
- 04/08/2014 ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ
Τάλαντο
Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ
Επιούσιος
Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου
Σύγκριση χαρακτηριστικού