ΛΕΥΧΑΙΜΙΕΣ

Αρχική Σελίδα>Ιατρικά Θέματα>ΛΕΥΧΑΙΜΙΕΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΕΣ

Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:ΛΕΥΧΑΙΜΙΕΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΓΚΑΡΝΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΛΕΥΧΑΙΜΙΕΣ

Οι λευχαιμίες είναι νεοπλασματικές διαταραχές του αιμοποιητικού ιστού.Χαρακτηρίζονται από υπερβολική υπερπλασία του λευκοποιητικού ιστού του μυελού των οστών,ο οποίος κατά κανόνα,εκτός του μυελού,διηθεί και διάφορα όργανα, όπως ήπαρ, σπλήνα, λεμφαδένες,ΚΝΣ και δέρμα. Συνυπάρχουν συνήθως στο περιφεριακό αίμα ποιοτικές και ποσοτικές μεταβολές των λευκοκυττάρων.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η νοσηλευτική φροντίδα του παιδιού με λευχαιμία συνδέεται άμεσα με το θεραπευτικό σχήμα.Οι δευτεροπαθείς επιπλοκές που χρειάζονται υποστηρικτική φυσική φροντίδα προκαλούνται από τη μυελοκαταστολή,την τοξικότητα των φαρμάκων και τη λευχαιμική διήθηση.

-Ετοιμασία της οικογένειας και του παιδιού για τις διαγνωστικές,θεραπευτικές διαδικασίες:

●Εξηγείται στα παιδιά γιατί γίνεται κάθε διαδικασία και τι πρέπει να περιμένουν.Από την ώρα της διάγνωσης μέχρι τη διακοπή της θεραπείας, τα παιδιά πρέπει να υποβληθούν σε αρκετές εξετάσεις, από τις οποίες οι πιο τραυματικές είναι η αναρρόφηση μυελού των οστών και η οσφυονωτιαία παρακέντηση.

●επεξήγηση των βασικών στοιχείων του αίματος,για να μπορούν να κατανοήσουν τις πληροφορίες που τους δίνονται για τις εξετάσεις και τις θεραπείες.Η χρησιμοποίηση σχεδιαγραμμάτων ή η παρατήρηση μιας σταγόνας αίματος στο μικροσκόπιο δεν διδάσκει μόνο,αλλά ενθαρρύνει και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης ανάμεσα στο παιδί και το νοσηλευτή.Ακόμη επιτρέπει στο νοσηλευτή να εκτιμήσει το επίπεδο αντίληψης του παιδιού.

●Ενθάρρυνση των μεγαλύτερων παιδιών και των γονέων να μάθουν την έννοια των διαφόρων< <τιμών του αίματος>>.

●Επεξήγηση της διαδικασίας αναρρόφησης μυελού των οστών και οσφυονωτιαίας παρακέντησης βήμα προς βήμα και τονισμός των λίγων διαδικασιών που είναι επώδυνες.

●Εξήγηση της υπευθυνότητας του παιδιού στη θεραπεία.Π.χ.της ανάγκης να παραμείνει ακίνητο κατά την εκτέλεση των διαγνωστικών διαδικασιών και της ακτινοθεραπείας.

Λοίμωξη.Η πιο συχνή αιτία θανάτου στη λευχαιμία είναι η καλπάζουσα λοίμωξη.Το παιδί είναι επιρρεπές στη λοίμωξη κατά την διάρκεια των τριών φάσεων της νόσου.

●Λήψη μέτρων για να αποτραπεί μετάδοση λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παιδιού στο νοσοκομείο.Αυτά περιλαμβάνουν:Απομόνωση του αρρώστου σε μοναχικό δωμάτιο,περιορισμό όλων των επισκεπτών και του προσωπικού υγείας με ενεργό λοίμωξη και αυστηρή εφαρμογή καλής τεχνικής πλυσίματος των χεριών με αντισηπτική διάλυση.

●Συχνές εξετάσεις αίματος,κοπράνων,ούρων,πτυέλων και ακτινογραφία θώρακος για διαπίστωση της εστίας λοίμωξης.

έναρξη αντιβιοτικής θεραπείας με αντιβιοτικά ευρέος φάσματος και συνέχισή της για 7-10 ημέρες.

Αιμορραγία

εφόσον η λοίμωξη αυξάνει την τάση για αιμορραγία και η αιμορραγούσα περιοχή ευκολότερα μολύνεται,πρέπει να παρέχεται ειδική φροντίδα στο παιδί,ώστε να αποφεύγεται λύση της περιοχής του δέρματος.

●Συχνή αλλαγή της θέσης του παιδιού,χρήση αεροστρώματος και προβιάς αρνιού κάτω από τα προεξέχοντα οστά,για πρόληψη δημιουργίας κατακλίσεων.

●Παρακολούθηση και καταγραφή του χρόνου που έγινε η αιμόσταση στις αιμορραγούσες περιοχές μετά τη μετάγγιση αιμοπεταλίων.

●Ασκηση πίεσης στα σημεία των ενέσεων για μερικά λεπτά,για αποφυγή δημιουργίας αιματώματος.

Αναιμία

Η αναιμία αρχικά μπορεί να είναι έκδηλη λόγου πλήρους αντικατάστασης του μυελού των οστών από λευχαιμικά κύτταρα.

●Μεταγγίσεις αίματος με εναιωρήματα ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά τη διάρκεια της θεραπείας εφόδου μπορεί να είναι απαραίτητες για άνοδο της αιμοσφαιρίνης.

●Λήψη των συνηθισμένων μέτρων προστασίας αναιμικού παιδιού.

●Λόγω της καταπληκτικής ικανότητας των παιδιών να αντέχουν σε χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης αφήνονται να ρυθμίζουν τις δραστηριότητές τους με επίβλεψη ενηλίκου.

Ναυτία και έμετοι

Η ναυτία και οι έμετοι,που συμβαίνουν λίγο μετά τη χορήγηση των ογκολυτικών φαρμάκων και ως αποτέλεσμα της ακτινοβόλησης του κρανίου,μπορεί να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα.

●Χορήγηση αντιεμετικών,προτού αρχίσει η χημειοθεραπεία και κανονική χορήγηση κάθε 2,4 ή 6 ώρες,τουλάχιστον επί 24 ώρες μετά τη χημειοθεραπεία.

●Εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για ανακούφιση του παιδιού από τη ναυτία και τον έμετο,όπως εξάλειψη δυσάρεστων οσμών,θεαμάτων και ενοχλητικών θορύβων.

Αλλαγές στη διάθεση

Σύντομα μετά την έναρξη της θεραπείας με στεροειδή,τα παιδιά μπορεί να βιώνουν αλλαγές στη διάθεσή τους,οι οποίες ποικίλλουν από αίσθημα ευεξίας και ευφορίας μέχρι και κατάθλιψη και ευερεθιστότητα.

-Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του πόνου και των ενοχλήσεων που συνοδεύουν την λευχαιμία.
●Προσεκτικός χειρισμός του παιδιού κατά τη φροντίδα του.
●Χρήση στεφάνης για αποφυγή πίεσης των επώδυνων περιοχών από το βάρος των κλινοσκεπασμάτων.
●Χορήγηση ήπιων αναλγητικών.
●Χορήγηση ισχυρών αναλγητικών σε ισχυρό πόνο και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.

-Στενή παρακολούθηση του παιδιού για διήθηση του ΚΝΣ.Χωρίς προφυλακτική θεραπεία 50% περίπου των παιδιών με οξεία λευχαιμία παρουσιάζουν διήθηση του ΚΝΣ σε κάποιο χρόνο κατά τη διάρκεια της νόσου.Η νοσηλευτική φροντίδα περιλαμβάνει:
●Προσεκτική παρατήρηση του παιδιού για διαπίστωση μεταβολών στη νευρολογική του κατάσταση.
●Αναφορά στο γιατρό,αν το παιδί παρουσιάσει μεταβολές στη συμπεριφορά και την προσωπικότητά του,επίμονη ναυτία και εμετούς,λήθαργο,ζάλη σπασμούς.
●Λήψη των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων σε εμφάνιση σπασμών,για πρόληψη τραυματισμού,
●Επαναπροσανατολισμό του παιδιού στα πιο στοιχειώδη πράγματα,όπως πότε να καταπίνει.
●Φροντίδα δέρματος σε εμφάνιση συχνών σπασμών ή σε αδυναμία του παιδιού να κινείται κανονικά λόγω παράλυσης.

-Παραπομπή στις κατάλληλες κοινοτικές υπηρεσίες για περαιτέρω υποστήριξη.

Βιβλίο Παιδιατρική Νοσηλευτική Μ.Πάνου
Εκδόσεις ΒΗΤΑ
24/1/07

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου