Αρχική ΣελίδαΙατρικά Θέματα
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Υπεύθυνη τμήματος:κ Κυπαρίσση
Επιμέλεια: Φιλοκώστας Αριστείδης
Καρκίνος του προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται πολύ συχνά και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες οι διογκώσεις του προστάτη δεν είναι καρκίνος και ότι το 50% των ανδρών ηλικίας άνω των 40 ετών υποφέρουν από καλοήθη διόγκωση του προστάτη. Ο προστατικός αδένας βρίσκεται στη βάση του εσωτερικού τμήματος του πέους, ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και πάνω από το απευθυσμένο. Έχει διάμετρο περίπου 2×2,5×2,5 εκατοστά. Μαζί με άλλους μικρούς αδένες και πόρους είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του σπερματικού υγρού, που εκκρίνεται κατά τον οργασμό.
Αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου
Η αιτία του καρκίνου του προστάτη δεν είναι ακόμη γνωστή. Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τη συχνότητα της νόσου.
Ηλικία: ο καρκίνος του προστάτη αυξάνεται δραματικά με την πρόοδο της ηλικίας. Ατομα ηλικίας άνω των 80 ετών κινδυνεύουν να αναπτύξουν τη νόσο χίλιες φορές περισσότερο από άτομα κάτω των 40 ετών. Το 70% των ατόμων ηλικίας άνω των 90 ετών πάσχει από καρκίνο του προστάτη.
Κληρονομικότητα: τα άτομα που έχουν στενή συγγενική σχέση με καρκινοπαθείς από προστάτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Διατροφή: στους πληθυσμούς που καταναλώνουν τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα λίπους, εμφανίζεται συχνότερα η μορφή του καρκίνου αυτού.
Οικογενειακή κατάσταση: οι έγγαμοι άνδρες και μάλιστα οι πολύτεκνοι παρουσιάζουν πιο συχνά καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με τους άγαμους ή τους έγγαμους χωρίς παιδιά.
Ατομα που η εργασία τους έχει άμεση σχέση με καουτσούκ ή με κάδμιο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο.
Παθολογικές καταστάσεις: άτομα που πάσχουν από ηπατική κίρρωση αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του προστατικού καρκίνου.
Συμπτώματα
Τα τοπικά συμπτώματα είναι πόνος προς τα πίσω, επώδυνη ούρηση και εκσπερμάτιση, καθώς και δυσκολία στη συγκράτηση των ούρων ή στην έναρξη της ούρησης. Όταν ο προστάτης διογκώνεται και αρχίζει να πιέζει την ουρήθρα, τότε τα ούρα βγαίνουν σε σταγόνες αντί να ρέουν ελεύθερα και είναι πιθανόν να περιέχουν και αίμα. Δυστυχώς όμως, πολλές φορές τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη προέρχονται από τις μεταστάσεις σε διάφορα απομακρυσμένα όργανα, κυρίως στα οστά. Περίπου το 20 έως 40% των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη παρουσιάζεται στον ορθοπεδικό για οσφυαλγία ή παράλυση ή επισκέπτεται τον παθολόγο με γενικά συμπτώματα, όπως καταβολή δυνάμεων ή απώλεια βάρους, χωρίς όμως να εμφανίζει τοπικά συμπτώματα της νόσου.
Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου συνήθως γίνεται με απλή κλινική εξέταση. o Η δακτυλική εξέταση του ορθού και η ψηλάφηση του προστάτη μπορούν να μας δώσουν μια πρώτη εικόνα για την ύπαρξη του προβλήματος. o Ο αιματολογικός έλεγχος, συμπεριλαμβανομένης κάποιας ειδικής εξέτασης, όπως η όξινη φωσφατάση, ή ο ειδικός καρκινικός δείκτης του προστάτη ΡSA, δίνουν σοβαρές ενδείξεις της νόσου.
– Το διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη είναι πολύ αξιόπιστη εξέταση.
– Η αξονική τομογραφία μπορεί να ορίσει την έκταση του προβλήματος.
– Η βιοψία του προστάτη δίνει πληροφορίες για τον τύπο του καρκίνου.
Εφόσον η διάγνωση τεθεί, πρέπει να γίνει ευρύτερος έλεγχος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου ολόσωμου σπινθηρογραφήματος οστών, καθώς και έλεγχος των πνευμόνων για ανεύρεση τυχόν μεταστάσεων.
Προφύλαξη
Έλεγχος του προστάτη με δακτυλική εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται ετησίως σε κάθε άνδρα ηλικίας άνω των 50 ετών. Το υπερηχογράφημα αποτελεί έναν οικονομικό και αβλαβή τρόπο, προκειμένου να ελέγξουμε τον προστάτη. Το ΡSA είναι ένας ευαίσθητος καρκινικός δείκτης και γίνεται με εξέταση αίματος.
Πόσο συχνά εμφανίζεται ο καρκίνος του προστάτη;
Είναι η μορφή του καρκίνου που παρουσιάζεται συχνότερα από κάθε άλλη στον ανδρικό πληθυσμό και αποτελεί, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου στους άνδρες.
Σε ποιον άνδρα εμφανίζεται συχνότερα;
Κάθε άνδρας ηλικίας 50 ετών και άνω πρέπει να γνωρίζει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο ανάπτυξης προστατικού καρκίνου. Η συχνότητα αυξάνει με την ηλικία και η οικογενειακή επιβάρυνση είναι σημαντικός παράγοντας.
Με ποιο τρόπο ελαττώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη;
Με κανέναν τρόπο. Είναι δυνατόν όμως να διαγνωσθεί πρώιμα και κάθε πρώιμη διάγνωση είναι το κλειδί της επιτυχούς θεραπείας.
Τι πρέπει να κάνει ένας άνδρας, ώστε να είναι εφικτή η πρώιμη διάγνωση;
Να ενημερώνεται και να ελέγχει τον προστάτη ετησίως.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;
Στα πρώτα στάδια, στα οποία ο όγκος είναι μικρός, δεν υπάρχουν συμπτώματα. Όταν όμως ο όγκος μεγαλώσει, τότε ο ασθενής θα έχει:
Συχνουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα
Ελάττωση της ακτίνας ούρησης
Δυσκολία στην ούρηση (διακεκομμένη ούρηση, σταγόνες)
Τσούξιμο και κάψιμο κατά την ούρηση
Αίμα στο σπέρμα και στα ούρα
Στην περίπτωση επέκτασης στα οστά, αισθάνεται πόνο στα οστά.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Στην αρχή γίνεται με συνήθη δακτυλική εξέταση, ενώ στη συνέχεια, με τη μέτρηση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (ΡSΑ), η τιμή του οποίου αυξάνει στην περίπτωση ύπαρξης καρκίνου (αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η φλεγμονή). Τέλος, το Διορθικό Υπερηχοτομογράφημα του Προστάτη δίνει την πλήρη και σαφή εικόνα του προστάτη, μέσω της οποίας ελέγχεται η φυσιολογική ή όχι εσωτερική αρχιτεκτονική του οργάνου.
Πώς γίνεται η επιβεβαίωση;
Με κατευθυνόμενη βιοψία μέσω του Διορθικού Υπερηχοτομογράφου. Η λήψη μερικών δειγμάτων προστατικού ιστού γίνεται με απόλυτη ακρίβεια μέσω της οπτικής εικόνας που δίνει ο υπερηχοτομογράφος.
Θεραπεία
Ο καρκίνος του προστάτη, όταν είναι σε αρχικά στάδια, αντιμετωπίζεται επιτυχώς με χειρουργική αφαίρεση και ακτινοβολία. Όταν όμως η νόσος είναι τοπικά εκτεταμένη ή έχουν δημιουργηθεί απομακρυσμένες μεταστάσεις, αντιμετωπίζεται με ορμονοθεραπεία ή χημειοθεραπεία με καλά αποτελέσματα.
Στάδιο Καρκίνου
1.Περιορισμένος μέσα στον προστάτη
Τύπος θεραπείας
Ριζική προστατεκτομή
Εξωτερική ακτινοβολία
Εσωτερική ή ενδοϊστική ακτινοβολία (εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων)
2.Τοπικά προχωρημένος
Τύπος θεραπείας
Εσωτερική ή ενδοϊστική ακτινοβολία (εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων)
Συμπληρωματική εξωτερική ακτινοβολία
3.Με μεταστάσεις σε άλλα όργανα ή ιστούς
Τύπος θεραπείας
Ορμονοθεραπεία
Χημειοθεραπεία
4.Με ποια κριτήρια επιλέγεται η θεραπεία;
Εξαρτάται από:
Την ηλικία του ασθενούς
Τη γενική του κατάσταση
Το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση
Βραχυθεραπεία προστάτη (εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων)
Πρόκειται για εσωτερική ή ενδοϊστική ακτινοβολία του προστάτη. Είναι μία νεότερη από την εξωτερική ακτινοβολία τεχνική και έχει καταξιωθεί ως θεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του προστάτη. Η εμφύτευση συνεπάγεται την τοποθέτηση κόκκων από ραδιενεργό υλικό σε ένα μέρος ή μία κοιλότητα ή έναν ιστό του ανθρώπινου σώματος. Στη θεραπεία του προστατικού καρκίνου, αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας μια μακριά βελόνα, η οποία εισέρχεται διά μέσου του περιναίου, μεταξύ πρωκτού και οσχέου, οδηγούμενη από την εικόνα που λαμβάνεται από ειδικό υπερηχογράφημα του προστάτη, το οποίο καλείται διορθικό. Πριν από την εμφύτευση έχουν πραγματοποιηθεί πολύπλοκες μετρήσεις από εξομοιωτή υπολογιστή, βάσει των εικόνων που λαμβάνονται από το υπερηχογράφημα του προστάτη. Το ραδιενεργό υλικό που χρησιμοποιείται στους κόκκους είναι κυρίως ιώδιο ή παλλάδιο, ένα μέταλλο όμοιο της πλατίνας. Λόγω της υψηλής τοπικής δράσης τους, τα ραδιενεργά αυτά υλικά χρησιμοποιούνται, όταν ο καρκίνος του προστάτη βρίσκεται στα αρχικά του στάδια και συνεπώς είναι ιάσιμος. Η εμφύτευση αυτών των κόκκων δεν χρησιμοποιείται, όταν ο καρκίνος έχει επεκταθεί αλλού (οστά, λεμφαδένες κ.λπ.). Όταν οι ραδιενεργοί αυτοί κόκκοι εμφυτευθούν εντός του προστάτη, υψηλές δόσεις ακτινοβολίας στέλνονται στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να καταστρέφονται παρακείμενα όργανα και ιστοί. Τα εμφυτεύματα παραμένουν σε μόνιμη βάση εντός του προστάτη και παύουν να εκπέμπουν ακτινοβολία έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα (μερικούς μήνες). Μετά την τοποθέτησή τους εντός του προστάτη, οι κόκκοι αυτοί δεν προκαλούν δυσανεξία. Είναι αυτονόητα τα πλεονεκτήματα της μεθόδου έναντι της χειρουργικής αφαίρεσης. Πραγματοποιείται σε χειρουργεία μιας ημέρας, ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα της εμφύτευσης και στερείται των επιπλοκών των άλλων ριζικών αντιμετωπίσεων του καρκίνου του προστάτη.
Βιβλιογραφία
Εγκυκλοπαίδεια υγείας – internet
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΑΛΑΝΤΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 1ο ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατηγορίες
Επιλογές
Newsletters
Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!
Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail
Τα νέα της Μητρόπολης
- 08/08/2014 ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ
- 08/08/2014 ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ π.ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΡΙΣΗ
- 08/08/2014 ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΡΑΨΑΝΗΣ
- 07/08/2014 ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ π. ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΡΙΣΗ ΣΤΙΣ 16/8/2014
- 07/08/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΡΑΨΑΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ
- 07/08/2014 Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
- 07/08/2014 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ.
- 06/08/2014 ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ 1Η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.
- 06/08/2014 ΠΑΝΔΗΜΗ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
- 06/08/2014 ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΡΑΨΑΝΗΣ
- 05/08/2014 Η ΠΡΩΤΗ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΟΜΟΛΙΟ
- 05/08/2014 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ
- 05/08/2014 ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΣΠΗΛΙΑ ΥΜΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟ
- 04/08/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
- 04/08/2014 ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ
Τάλαντο
Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ
Επιούσιος
Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου
Σύγκριση χαρακτηριστικού