Η ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΣΙΛΑΡΙΩΤΙΣΣΑ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΡΙΤΣΙΛΑΡ (ΜΥΡΑ)

Η ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ

 

Του Αρχιμανδρίτου π.Αχιλλίου Τσούτσουρα,

Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου

 

Μεγάλη ευλογία κομίζει ο ευλαβής προσκυνητής όταν φθάσει στο Θεομητορικό ιερό καθίδρυμα της Παναγίας της  Κριτσιλαριώτισσας, στα Μύρα της Λάρισας και προσκυνήσει στον θρόνο της την ιερά και χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας μας, ως Ζωοδόχου Πηγής.

Τα όμορφα Μύρα, με την πανέμορφη  εκκλησία του αγίου Σπυρίδωνος, ευρίσκονται κοντά στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, ανήκουν στον Δήμο Κιλελέρ και είναι ένα χωριό με πολύ πιστούς και ευλαβείς ανθρώπους, οι οποίοι μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει με πρωτοπόρο τον εφημέριο του χωριού, π.Γεώργιο Μακρυγιάννη, την αναστήλωση, την διαμόρφωση και τον καλλοπισμό της εκκλησίας, που ευρίσκεται λίγο πιο έξω από το κέντρο του χωριού, την Παναγία, την Κριτσιλαριώτισσα, στην οποία φυλάσσεται η θαυματουργός εφέστιος ιερά εικόνα της Θεομήτορος.

Η Παναγία στο Κριτσιλάρ(παλαιά ονομασία του χωριού) ήταν η Προστάτις και αρωγός του παλαιού χωριού, που το 1956 καταστράφηκε ολοσχερώς,  από τον φοβερό εκείνο  σεισμό και παρέμεινε τότε εκεί μόνο η ταπεινή εκκλησούλα της Παναγίας, που ήταν όμως το επίκεντρο της εκκλησιαστικής ζωής των πιστών κατοίκων τόσο του χωριού, όσο και της ευρύτερης περιοχής. Η Εκκλησία της Θεοτόκου του Κριτσιλάρ, ήταν ένας απλός και απέριττος Ιερός Ναός, που όμως αριθμούσε πολλές παλαιές και σπουδαίες εικόνες και ιερά σκεύη, είχε επίσης βυζαντινές αγιογραφίες, ενώ στο προαύλειο χώρο της μαρτυρείται πως υπήρχε παλαιό πηγάδι με το αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής, που θεράπευε πολλές από τις ασθένειες της εποχής. Μετά την μεταφορά των κατοίκων στο νέο χωριό, με την ονομασία Μύρα, παρέμεινε ο Ναός της Παναγίας στην παλαιά τοποθεσία του (Κριτσιλάρ) και το 1964 έγινε η πρώτη ανακαίνιση  του Θεομητορικού αυτού καθίσματος, τοποθετήθηκαν μέσα σε αυτό όλες οι παλαιές ιερές εικόνες, που είχαν ιστορηθεί γύρω στο 1875, από ευλαβέστατο Ιερομόναχο, αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων και μετά την ανακαίνιση τελέσθηκαν μεγαλοπρεπώς και τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Παναγίας, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Πλαταμώνος κυρό Ιάκωβο, όπως βεβαιώνει και η ανάλογη επιγραφή.

Τα τελευταία χρόνια έγινε και πάλι ακόμη μία ριζική ανακαίνιση και επέκταση του Ιερού Ναού, ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του και κυρίως διαμορφώθηκε με θαυμάσια πέτρα όλος ο προαύλειος χώρος με κεντρική, ιδιαίτερα επιβλητική πύλη εισόδου, πέτρινη εξέδρα και καταστόλιστα κηπάρια, αίθουσα πνευματικού κέντρου με τράπεζα και όμορφο αρχονταρίκι, ενώ ήδη ολοκληρώνεται και η ανακαίνιση των λιγοστών δωματίων του ξενώνος και της ιεράς φιάλης του αγιάσματος της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Παναγία η Κριτσιλαριώτισσα εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής και τον Δεκαπενταύγουστο, όπου πλήθη πιστών συρρέουν στην χάρη της και συμμετέχουν ενεργά στις πανηγυρικές ιερές ακολουθίες, ενώ εκεί τιμώνται παράλληλα και όλες οι Θεομητορικές εορτές.

Οι παλαιοί κάτοικοι του χωριού διηγούνται πολλές παρεμβάσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην ζωή τους, πολλές θαυματουργικές επεμβάσεις, φανερώσεις και αποκαλύψεις της Κυρίας Θεοτόκου, αλλά και πολλές θεομητορικές δωρεές, ιάσεις και θεραπείες από το ιερό και χαριτόβρυτο εικόνισμα της Παναγίας.

Στις μέρες μας πολλοί είναι οι πιστοί που προστρέχουν με ιδιαίτερη ευλάβεια, με ιερό δέος, με ευγνωμοσύνη πολλή και συντριβή καρδίας στο ιερό εικόνισμα της Παναγίας, προκειμένου να της καταθέσουν τον πόνο της ψυχής τους και την οδύνη της καρδίας τους ή ακόμη και να την ευχαριστήσουν για τον μυστικό και παράδοξο τρόπο, που πολλές φορές επεμβαίνει ευεργετικά στην ζωή τους.

Κι αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει αφού στην Παναγία μας κοντά εκείνοι καταφθάνουν πρώτοι, οι ευλαβείς, οι έχοντες ιερό ενθουσιασμό και ζέουσα πίστη, αγάπη φλογερά προς το τίμιο πρόσωπό της.

« Γίνετε ευλαβείς, αγαπήστε την προσευχή και θα βιώσετε το μυστήριο και την κατάνυξη της ταλαιπωρημένης ψυχής σας, αγωνισθείτε να αποκτήσετε φόβο Θεού, συστολή, διάκριση και πνευματική ευαισθησία και τότε θα νιώσετε με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου τον εσωτερικό γλυκασμό, που τόσο επιποθεί η ψυχή σας…» έλεγε ο μεγάλος άγιος των ημερών μας, Όσιος Παΐσιος, ο Αγιορείτης.

Δικαιολογημένος λοιπόν ο σεβασμός και η ευλάβεια των πιστών ανθρώπων που προσφεύγουν στο ιερό εικόνισμα της Παναγίας μας, στο Κριτσιλάρ. Αλλά και από την άλλη, πολλοί οι ασθενείς και ανήμποροι αδελφοί, περισσότεροι οι ψυχικά αδύναμοι και απογοητευμένοι της ζωής, που ανηφορίζουν συχνά κοντά της, αρκετοί εκείνοι που χόρτασαν τις επίγειες απολαύσεις και δεν επληρώθη η καρδία τους, ικανός ο αριθμός εκείνων που αμφισβητούν ακόμη την ύπαρξη του Θεού και όμως κοντά του κάτι υψηλότερο αναζητούν. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους απαντά η θεοκίνητος χείρα του αγίου Γρηγορίου, του Παλαμά, που γράφει: « Σπεύσατε κοντά στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία έχει μητρόθεα σπλάχνα και αγάπη πολλή και λίγα θα ζητήσετε, περισσότερα θα λάβετε, δείτε τους αγίους μας και όλους τους διψασμένους για την αιωνιότητα ανθρώπους. Τι έκαμαν; κατέφευγαν πάντοτε στην χάρη της Παναγίας μας, με ευλαβεια, ιερό δέος και εμπιστοσύνη. Διότι αισθάνονταν ότι έλαβαν τα χαρίσματα από τον Χριστό, δια της Θεοτόκου, γι΄ αυτό και την παρακαλούσαν, μάλλον δε απαιτούσαν από αυτήν να τους προστατεύει, αφού Εκείνη είναι ο ταμίας της θείας χάριτος…»

Ταμίας λοιπόν της θείας χάριτος, βοηθός στους κινδύνους, ρύστις και προστάτης στους πειρασμούς, αρωγός στις καθημερινές δυσκολίες, η Υπεραγία Θεοτόκος ευλογεί την ζωή των χριστιανών και περιμένει και την δική μας μεταστροφή.

Ολόθερμη λοιπόν και γεμάτη από ευγνωμοσύνη και ευχαριστία τούτη η δέησίς μας, προς την Κυρία Θεοτόκο και το χαριτόβρυτο εικόνισμά της επάνω στο Κριτσιλάρ, για τις  δραστικώτατες πρεσβείες της και τις πολλές ευεργεσίες της στην Λάρισα και όλη την ευρύτερη περιοχή. Πραγματική πνευματική θεία δρόσο είθε να ενσταλάξει η Παναγία μας σε όλους όσους την επικαλούνται από εγγύς και μακράν, όπως καθ΄ημέραν ψάλλουμε στο απολυτίκιο της, ποίημα του Υμνογράφου Χαραλάμπους Μπούσια.

 

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ.α΄ Τὸν συνάναρχον λόγον.

 

Μυριπνόοις σου αὔραις σούς δούλους δρόσισον,

Βροτῶν Πηγή Ζωοδόχε,

Θεογεννῆτορ σεμνή,

Μύρων εὖχος, Μῆτερ Κριτσιλαριώτισσα,

καὶ Λαρισαίων τιμαλφές

ὄλβε, ἵνα ἐν χαρᾷ

προστρέχωμεν σῇ προνοίᾳ

καὶ αντιλήψει ταχείᾳ

οἱ ἐν πυρί παθῶν φλεγόμενοι.

2 thoughts on “Η ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΣΙΛΑΡΙΩΤΙΣΣΑ

Comments are closed.