Ημερήσια Διαταγή Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Εθνοφύλακες, Πολιτικό Προσωπικό, άνδρες και γυναίκες του Στρατού Ξηράς.

Όπως κάθε χρόνο, αμέσως μετά το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως του Κυρίου, έτσι και φέτος, πιστοί στις παραδόσεις μας, ευλαβικώς προσκυνούμε και τιμούμε τον Προστάτη μας Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Την ίδια ώρα ζητούμε από Εκείνον να συνεχίσει να στέκεται δίπλα μας ως φύλακας, προστάτης, βοηθός και πρέσβης προς τον Κύριον, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, από ιδρύσεως του Ελληνικού Στρατού έως σήμερα.

Ο Άγιος Γεώργιος, ο οποίος καθιερώθηκε ως Προστάτης του Στρατού Ξηράς το 1864, είναι δικαίως ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς Αγίους της Εκκλησίας μας. Με τη ζωή και το μαρτύριό του, κατέστη σύμβολο ανδρείας, γενναιότητας, θάρρους, αυταπάρνησης και πίστης, αρετές που πρέπει να διέπουν και όλους εμάς που υπηρετούμε σήμερα τον ιερό σκοπό της άμυνας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας, καθώς και της προάσπισης της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του Ελληνικού Λαού.

Εμπνεόμαστε και αντλούμε δύναμη από τον Προστάτη μας Άγιο. Η σεπτή του μορφή εμφανίστηκε θαυματουργικά πολλές φορές στις επάλξεις των φρουρίων, στις θέσεις μάχης των χαρακωμάτων, στις στοές των οχυρών και στις κορυφές των υψωμάτων, δίνοντας θάρρος και δύναμη στον Στρατό μας.

Τιμούμε τους αγώνες, τις θυσίες και τους 115.000 νεκρούς, σε όλους τους αγώνες του Έθνους, στους οποίους ο Έλληνας Μαχητής όχι μόνο υπερνίκησε, στις περισσότερες περιπτώσεις, τους αριθμούς και την ανωτερότητα των μέσων του εχθρού, αλλά επίσης υπέμεινε με καρτερία τις κακουχίες και τα καιρικά φαινόμενα, αποκαλύπτοντας κάθε φορά το πανάρχαιο πλεόνασμα των αρετών που διαθέτει.

Στους ένδοξους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ ΠΠ, στη Μικρασιατική Εκστρατεία (παρά την ατυχή της έκβαση) και κυρίως στον Β΄ ΠΠ, όπου ο ηρωικός Ελληνικός Στρατός αντιμετώπισε ταυτόχρονα σε διμέτωπο αγώνα τους Στρατούς δύο μεγάλων και ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, ο Έλληνας Μαχητής απέδειξε περίτρανα ότι τα οπλικά συστήματα, όσο ισχυρά και αν είναι, δεν μπορούν να καταβάλουν το φρόνημα και την αποφασιστικότητα των γενναίων.

Τιμούμε σήμερα τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς και τους Στρατιώτες, που επιτελούν μέρα και νύχτα με υπέρτατη αφοσίωση το καθήκον τους απέναντι στην Πατρίδα, μη φειδόμενοι κόπου και θυσιών, συνήθως μακριά από τις οικογένειές τους, και πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Προβάλλουμε την αξία και τη σημασία της χερσαίας διάστασης της στρατιωτικής ισχύος της χώρας, ως βασικής συνιστώσας στο ενιαίο αποτρεπτικό μήνυμα που εκπέμπεται συνολικά από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με βάση τις κατευθύνσεις του κ. Α/ΓΕΕΘΑ.

Ο Στρατός κατέχει, ελέγχει και αμύνεται του «πατρίου» εδάφους. Η σημασία του ελέγχου του χερσαίου τμήματος της επικράτειας, είναι ζωτική, καθώς με βάση το έδαφος χαράσσονται όλες οι θαλάσσιες και εναέριες ζώνες που συγκροτούν τον σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η διατήρηση του εδάφους σημαίνει και διατήρηση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και των δικαίων της χώρας μας.

Τιμούμε σήμερα τον Ελληνικό Στρατό, που ακόμα και στην περίοδο της
Ειρήνης επιτέλεσε και επιτελεί διαχρονικά ένα τεράστιο και πολύ σημαντικό έργο:

• Από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους μέχρι την αποφοίτηση των πρώτων επιστημόνων από το Πολυτεχνείο, οι Στρατιωτικοί Μηχανικοί ήταν πρωτοπόροι στην κατασκευή των βασικότερων υποδομών της χώρας μας.

• Η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού ειδικότερα, σε κάθε επείγουσα ανάγκη, θεομηνία ή καταστροφή, είναι διαχρονικά δεδομένη στην υπηρεσία του κράτους και του λαού.

• Η αδιάλειπτη κοινωνική προσφορά του, που εκφράζεται με την κατασκευή μικρών έργων υποδομής σε απομακρυσμένες περιοχές, με την παροχή υγειονομικής υποστήριξης σε ακριτικά χωριά και σε μικρονήσους από το υγειονομικό μας προσωπικό, με αεροδιακομιδές ασθενών υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, και η σημαντική προσφορά αγαθών πρώτης ανάγκης σε απόρους συμπολίτες μας, παραμένουν πάντοτε καίριες προτεραιότητες στην καθημερινότητά μας.

Σήμερα ο Στρατός δεν επαναπαύεται στα όποια επιτεύγματά του. Εμπνεόμενος από το ένδοξο παρελθόν του, συνεχίζει ακούραστα να επιτελεί το πολυμερές έργο του. Έχει το τιμητικό προνόμιο να είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένος από τον καιρό της ειρήνης στις ακριτικές και τις παραμεθόριες περιοχές. Σε κάθε νησί, σε κάθε βραχονησίδα, σε κάθε οριογραμμή, από το Ορμένιο μέχρι το Καστελόριζο και την πέτρα του Ρωμιού και από τη Γαύδο μέχρι τους Οθωνούς, αποτελεί νύχτα και μέρα το άγρυπνο μάτι της επιτήρησης των συνόρων και της ασφάλειας της χώρας μας.

Συνεχίζουμε απτόητοι την επιχειρησιακή εκπαίδευση, που αποτελεί το κυριότερο έργο σε καιρό ειρήνης, εκπέμποντας παράλληλα μήνυμα ετοιμότητας και αποτροπής στο πλαίσιο που καθορίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με πλήρη και αρμονική συνεργασία με τους άλλους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαθεσιμότητα και στη συντήρηση των μέσων μας και γενικότερα στην Διοικητική Μέριμνα.

Ενισχύουμε το έμψυχο δυναμικό μας με την αύξηση των μαθητών στις παραγωγικές Σχολές και την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών. Συμπληρώνουμε και επαυξάνουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες με πλήθος εξοπλιστικών προγραμμάτων υψηλής τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας έτσι τεχνολογική υπεροχή. Επιπρόσθετα, ενδυναμώνουμε τις διεθνείς μας συνεργασίες και επενδύουμε στη συνεκπαίδευση με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας, διεξάγοντας διεθνείς ασκήσεις και αποσπώντας τα ευμενέστερα σχόλια των Συμμετεχόντων.

Επενδύουμε στην καινοτομία και αναλαμβάνουμε ενέργειες για την αναγκαία προσαρμογή του Στρατού στις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις, έχοντας κατά νου ότι η τεχνολογία επιτυγχάνει εντυπωσιακά και μεγαλύτερα αποτελέσματα με απείρως μικρότερο κόστος. Στην προσπάθεια αυτή ενθαρρύνουμε την εφευρετικότητα και την πρωτοβουλία, ενώ αξιολογούμε κάθε ιδέα ή πρόταση που μπορεί να προωθήσει συνολικά το πνεύμα καινοτομίας για τον Ελληνικό Στρατό του
21ου αιώνα.

Στην πολύπλευρη αυτή προσπάθεια, τον πρώτο και καθοριστικό λόγο έχει το προσωπικό μας, ο σπουδαιότερος πολλαπλασιαστής ισχύος, χωρίς τον οποίο κανένα μέσο και κανένα οπλικό σύστημα δεν είναι ικανό να λειτουργήσει.

Στο πλαίσιο αυτό και για τη διατήρηση του αξιόμαχου πνεύματος και του ηθικού του προσωπικού μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, το Γενικό Επιτελείο Στρατού καταβάλλει συνεχώς άοκνες προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του, με πρωτοβουλίες που αφορούν στην επέκταση του οικιστικού προγράμματος για τα στελέχη, στην αναβάθμιση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων καθώς και στη στήριξη όσων έχουν ιδιαίτερα οικογενειακά, κοινωνικά ή άλλου είδους προσωπικά προβλήματα.
Άνδρες και γυναίκες του Στρατού Ξηράς. Σήμερα γιορτάζει ο Στρατός μας.
Σήμερα γιορτάζετε εσείς,
Σήμερα γιορτάζουν μαζί σας οι οικογένειές σας, Γιορτάζετε Εσείς, οι πρωταγωνιστές του καθήκοντος, οι άοκνοι και ακούραστοι υπηρέτες της Πατρίδας,
Εσείς, που με αυταπάρνηση επιτελείτε το ιερό σας καθήκον όπου και όποτε διαταχθείτε.

Τη συγκινητική τούτη ημέρα δεν πρέπει να ξεχνούμε και τους απόστρατους συναδέλφους, οι οποίοι υπήρξαν οι δάσκαλοι που μας δίδαξαν την έννοια του καθήκοντος και του χρέους και που αποτέλεσαν τα λαμπρά παραδείγματα σε όλους εμάς τους νεότερους. Πήραμε τη σκυτάλη από αυτούς και συνεχίζουμε το σημερινό μας αγώνα.

Χρόνια πολλά σε όλους! Εύχομαι ο Άγιος Γεώργιος να στέκεται στο πλάι μας σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε ενέργεια και σε κάθε δραστηριότητά μας.

Άνδρες και γυναίκες του Στρατού Ξηράς.

Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού και αντλώντας πίστη και δύναμη από το παράδειγμα του Προστάτη μας Αγίου, καλώ όλους:

Να εμπνευστούμε από το ένδοξο ιστορικό παρελθόν της πατρίδας μας και να αναλογιστούμε το χρέος μας έναντι του πλήθους των ηρώων, που έπεσαν στα πεδία των μαχών υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά της, εμφορούμενοι αφ’ ενός τόσο από τον όρκο των Αθηναίων, «οὐ καταισχυνῶ ὅπλα τὰ ἱερά», όσο και από την υπόσχεση των Σπαρτιατών «Ἄμμες δὲ γ’ ἑσσόμεθα πολλῷ κάρονες», και αφ’ ετέρου από την παραίνεση του Γέρου του Μοριά «Μια φορά εβαπτίσθημεν με το λάδι, βαπτιζόμεθα και μια φορά με το αίμα δια την ελευθερία της πατρίδος μας».

Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, στηριζόμενοι στις προαιώνιες αρετές του Ελληνισμού για να διατηρήσουμε τον Ελληνικό Στρατό ως την ισχυρή συνιστώσα της Διακλαδικής Δύναμης, στο παρόν και στο μέλλον, δίνοντας στον Ελληνικό Λαό υπόσχεση για νέες επιτυχίες και θριάμβους σε όλα τα πεδία.

Κύριος στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του Στρατού μας σε όλα τα επίπεδα, εφαρμόζοντας μια δικτυοκεντρική αρχιτεκτονική, στηριζόμενη σε τεχνολογικά εξελιγμένα συστήματα.

Προετοιμαζόμαστε καθημερινά για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση, καλλιεργώντας μαχητικό πνεύμα νικητή.

Καθοριστικός προς τούτο παράγοντας η υψηλή κατάρτιση και η αδιάλειπτη εκπαίδευση, η οποία ανυψώνει το ηθικό του στρατεύματος, καλλιεργεί την ανδρεία, την αυτοπεποίθηση, το υψηλό φρόνημα, την φιλοπατρία και το καθιστά έτοιμο να ακολουθήσει την αισχύλεια προτροπή, «Ὦ παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε, ἐλευθεροῦτε Πατρίδα, ἐλευθεροῦτε δὲ παῖδας, γυναῖκας, Θεῶν τε πατρώων ἕδη, θήκας τε προγόνων, νῦν ὑπὲρ πάντων αγών».

Έχοντας πίστη και βεβαιότητα πως με τη χάρη του Αγίου Γεωργίου θα ανταποκριθούμε με επιτυχία στην υψηλή αποστολή μας, σας καλώ να αναφωνήσουμε:

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ !
ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ !

Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης
Αρχηγός