Ενθουσίασε η εκδήλωση του Δικτύου Νέων για τη Μικρασία στον Τύρναβο

Με τη συμμετοχή πλήθους Τυρναβιτών και κατοίκων από τις γύρω περιοχές πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε το Δίκτυο Νέων Λάρισας για την επέτειο 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή στο προαύλιο του εορτάζοντος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου.

Η εκδήλωση που έφερε τον τίτλο «Η Σμύρνη μάνα καίγεται – 100 χρόνια από την Καταστροφή» διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Ι.Μ.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου και περιελάμβανε ένα πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα.

Στο πρώτο μέρος, η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως “Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΙΟΣ“, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Χριστοφόρου Καρυώτη, απέδωσε ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης. Οι πολυάριθμοι μαθητές και καθηγητές της Σχολής έψαλλαν εν κατανύξει τους ύμνους, ενώ εξέπληξαν το κοινό παρουσιάζοντας και ένα όμορφο μικρασιάτικο τραγούδι.

Στη συνέχεια, ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον εκπρόσωπο και Επίτιμο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Λάρισας κ. Γεώργιο Καρύδη, ο οποίος περιέγραψε εν ολίγοις όλη την ιστορία της Σμύρνης. Ξεκινώντας από την δημιουργία της πόλεως και την πολιτικοοικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της άνθιση, κατέληξε μέχρι και την καταστροφή της από την τουρκική μανία και τον ξεριζωμό των προσφύγων. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία ώστε να καταδείξει το μέγεθος της Καταστροφής του 1922.

Στο τρίτο μέρος, οι μουσικοί Θέμης Σαμαντζής (Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Τυρνάβου) και Δημήτρης Κατσαβάκης (Καθηγητής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Τυρνάβου) ερμήνευσαν τραγούδια που αναφέρονται στις αλησμόνητες πατρίδες, όπως αυτά του Καλμάρει για τη Σμύρνη. Τα γνωστά τραγούδια συγκίνησαν ιδιαιτέρως τον κόσμο, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια σιγοτραγουδούσε μαζί με τους εξαίρετους μουσικούς, τους οποίους χειροκρότησε θερμότατα στο τέλος του προγράμματος.

Εκτός των παραπάνω, μέλη του χορευτικού τμήματος του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου, υπό την καθοδήγηση του υπευθύνου κ. Γεωργίου Κόκκινου και με την άδεια της Προέδρου κυρίας Βασιλικής Γελαλή, παρουσίασε μια σειρά από μικρασιατικούς χορούς και ενθουσίασε το κοινό με τη μαεστρία των κινήσεων.

Στο τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες και οι θεατές έψαλλαν με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο μπροστά στη γαλανόλευκη που κυμάτιζε στην πρόσοψη του Ναού.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρόεδρος του Δικτύου Νέων Λάρισας κ. Γεώργιος Μακαγιός, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της όλης οργάνωσης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες, τους χορηγούς και τους παρευρισκόμενους για την τιμητική παρουσία τους.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Βουλευτές του Νομού Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και κ. Χρήστος Κέλλας, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ιωάννης Κόκουρας, ο Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Λαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Τυρνάβου κ. Γεώργιος Σακούτσιος, Εκπρόσωποι Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τυρνάβου π. Γεώργιος Παπαϊωάννου (ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης & Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου), οι ιερείς της πόλης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.