ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΣΣΑΚΗΣ


imageΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ

ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΣΣΑΚΗ

 

Με ιερά συγκίνηση τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνατίου, η εξόδιος ιερά ακολουθία του μακαριστού  καταξιωμένου και επιφανούς Διδασκάλου της Βυζαντινής Μουσικής και Άρχοντος Πρωτοψάλτου Ιωάννου Κεσσάκη την Τρίτη   16 Φεβρουαρίου 2016, στον Ιερό Ναό των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης.

Πολλοί ήταν εκείνοι που αποχαιρέτησαν τον απερχόμενο Ιεροψάλτη μεταξύ των οποίων πολλοί ιερείς, όλος ο Ιεροψαλτικός κόσμος της τοπικής Εκκλησίας, οι πιστοί ενορίτες του Ιερού Ναού των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, φίλοι και οικείοι του μεταστάντος καθώς και οι μαθητές του στην Ιεροψαλτική τέχνη.

Ο μακαριστός Ιεροψάλτης Ιωάννης Κεσσάκης γεννήθηκε το 1934 στον Πολύφυτο Ξάνθης, όπου έμαθε και τα πρώτα γράμματα. Από μικρός διακρίθηκε για την καλή και ωραιότατη μουσική φωνή του, η οποία εντυπωσίαζε και έτερπε τις ακοές των πιστών χριστιανών της γενετείρας του. Διδάσκαλοί του στα ιερά γράμματα και κυρίως στην εκκλησιαστική τέχνη της Βυζαντινής μουσικής υπήρξαν οι αείμνηστοι μεγάλοι Διδάσκαλοι Αθανάσιος Ταυλαρίδης, Μιχαήλ Κυριαζόπουλος και Αθανάσιος Μπάρμπας, οι οποίοι ανέδειξαν και αξίως κατήρτισαν τον σπουδαίο και χαρισματικό νέο αυτό αστέρα της Ιεροψαλτικής Διακονίας. Στην συνέχεια μετέβη στην Θεσσαλονίκη, όπου εμαθήτευσε κοντά στον σπουδαίο μαΐστορα της Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη κ.Αθανάσιο Καραμάνη, πλησίον του οποίου διδάχθηκε το αυστηρό Πατριαρχικό ύφος.

Με το άριστο αυτό Πατριαρχικό ύφος και το σπάνιο ήθος της προσωπικότητός του υπηρέτησε πιστά και ελάμπρυνε με την απαράμιλλη σε κάλλος, ισχύν, μελωδίαν   και ανατολίτικη γλυκύτητα τα ιερά αναλόγια της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, του Σιδηροκάστρου, της γενετείρας του Ξάνθης και επί 40 ολόκληρα χρόνια διηκόνησε επαξίως το δεξιό ιερό αναλόγιο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης.

Ο αείμνηστος Πρωτοψάλτης και εραστής της βυζαντινής Μουσικής υπηρέτησε ως καθηγητής στην σχολή Βυζαντινή Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, αρχιερατεύοντος του μακαριστού Μητροπολίτου Ιακώβου, ενώ ανέδειξε πληθώρα επιτυχημένων μαθητών και σπουδαίων Ιεροψαλτών, που λαμπρύνουν με την παρουσία τους τα ιερά αναλόγια της Λαρισαϊκής Εκκλησίας και με τους οποίους έδωσε μεγάλες και αλησμόνητες συναυλίες βυζαντινών ύμνων και  παραδοσιακών ασμάτων και μάλιστα βραβεύθηκε πολλές φορές ως Χοράρχης και Μαΐστορας.

Σε όλη αυτή την ευλογημένη πορεία της δόξης και της χαράς αλλά και σε όλη την μακρά περίοδο της σκληρής δοκιμασίας της υγείας του, είχε θερμή την συμπαράσταση, την στοργή και την αληθινή αγάπη του ανθρώπου της ζωής του, της ευλογημένης συζύγου του Παγώνας, της εξαιρετικής θυγατρός του Ξανθίππης, εξαιρέτως δε των δύο αγαπημένων του εγγονών Ιωάννου και Γεωργίου, οι οποίοι διδάχθηκαν πάρα πολλά πλησίον του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, εκτιμήσας την μεγάλη και πολυετή ιεροψαλτική του προσφορά, το σπάνιο τάλαντο, με το οποίο τον επροίκισε ο Θεός, τον ευαίσθητο και αδαμάντινο χαρακτήρα του και τον βαθύ και ειλικρινή σεβασμό αλλά και την ανιδιοτελή αγάπη  που έτρεφε προς την αγία μας Εκκλησία και τους λειτουργούς της, τον ετίμησε με την υψηλή τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, προσφωνήσας αυτόν καταλλήλως κατά τον μεγάλο πανηγυρικό εσπερινό την παραμονή της εορτής των αγίων ενδόξων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στον εορτάζοντα Ιερό Ναό τους, στις 8 Μαρτίου του 2004, του απερχομένου Διδασκάλου Ιωάννου ψάλλαντος μεγαλοπρεπώς τον πολυχρονισμό του. Επίσης και οι αδελφοί του Ιεροψάλτες από την σχολή Βυζαντινής Μουσικής ¨Ο Άγιος Αχίλλιος¨ και τον Σύλλογο Ιεροψαλτών τον ετίμησαν ιεροχρεωστικώς σε μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν του στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας για την λαμπρά πορεία του στα Ιεροψαλτικά δρώμενα της περιοχής.

Μετά την εξόδιο ιερά ακολουθία, στην οποία εξεφώνησαν συγκινητικούς λόγους τόσο ο Σεβασμιώτατος κ.Ιγνάτιος, όσο και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, π.Αχίλλιος και ο πρ.Δήμαρχος Κιλελέρ κ.Ρίζος Κομίτσας, ακολούθησε ο ενταφιασμός του σκηνώματός του στο κοιμητήριο της πόλεως του αγίου Αθανασίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, γενεθλίου τόπου της συζύγου του.

“ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕ

ΙΕΡΟΨΑΛΤΑ ΦΙΛΤΑΤΕ

ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗΤΕ ΙΩΑΝΝΗ”