ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟ ΘΕΟΛΟΓΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ

ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Η Αγιά τίμησε τον Ευάγγελο Καραμπάτσα

 

 Καθιερώνεται βραβείο για αριστούχους

που εισάγονται σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

Του Νίκου Γουργιώτη

(Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 7-9-2015)

Έναν σημαντικότατο άνθρωπο, σύμβολο γνώσεων, δημιουργίας και δράσης, έναν άνθρωπο ο οποίος ως δάσκαλος και θεολόγος λάμπρυνε με την επιστημονική του επάρκεια την εκπαιδευτική κοινότητα της πατρίδας μας, τον Ευάγγελο Καραμπάτσα του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, τίμησε σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του ο Δήμος Αγιάς και η ομάδα Ιστορικής Έρευνας αυτού «Δημήτρης Κ. Αγραφιώτης» για το έργο και την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, την επιστήμη και την κοινωνία.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» του Πνευματικού Κέντρου των Αγίων Αντωνίων στην Αγιά χθες το πρωί, παρουσία πλήθους κόσμου, και μετά από επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε προς ανάπαυση της ψυχής του.

Σ’ αυτή, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι δήμαρχοι Αγιάς και Λαρισαίων Αντώνης Γκουντάρας και Απόστολος Καλογιάννης αντίστοιχα, ο συντονιστής της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας φιλόλογος Οδυσσέας Τσιντζιράκος και ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου αρχιμανδρίτης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας έπλεξαν το εγκώμιο του αειμνήστου Ευαγγέλου Καραμπάτσα στους σύντομους χαιρετισμούς τους μιλώντας, μεταξύ άλλων, για τα χαρίσματά του, την ελεύθερη σκέψη του, το ευρύ του πνεύμα, τον δυναμικό του χαρακτήρα, το ήθος, τη σεμνότητα, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια που τον διέκριναν.

Ο ιστοριοδίφης και μέλος της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας Ιωάννης Μανίκας αναφέρθηκε αναλυτικά στον βίο και την πολιτεία του άξιου αυτού τέκνου της περιοχής Αγιάς και ειδικότερα του Γερακαρίου όπου γεννήθηκε το 1927 και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ως την ενηλικίωση και το ξεκίνημα των σπουδών του.

Ο κ. Μανίκας, εισηγητής της τιμητικής εκδήλωσης, μέσα από μια εξόχως ενδελεχή, κοπιαστική, πολύμηνη και ολοκληρωμένη έρευνα, παρουσίασε με άρτιο τρόπο τη ζωή και την κοινωνική προσφορά του Ευαγγέλου Καραμπάτσα.

Με εκτενείς αναφορές στο γενεαλογικό δένδρο της οικογένειάς του, αλλά και στη δράση του αγωνιστή, και εκτελεσθέντος κατά τη γερμανοϊταλική κατοχή, πατέρα του, ο κ. Μανίκας θέλησε να περιγράψει το οικογενειακό περιβάλλον και τις καταβολές εκείνες που πρώτα επηρέασαν την προσωπικότητα του τιμώμενου προσώπου. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Λάρισας και στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, στη γνωριμία του και στη ζωή του με την επίσης αείμνηστη σύζυγό του Κωνσταντίνα Κουτσούκου, αλλά και στην επαγγελματική του καταξίωση. Μίλησε για την ενασχόλησή του με τη μελέτη και την έρευνα της Ορθόδοξης Θεολογίας, για τη θητεία του ως πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας, ως σύμβουλος Θεολόγων, ως επικεφαλής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, ως γενικός επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, ως συντονιστής της Επιτροπής Αποκατάστασης του Κύρους της Τοπικής Εκκλησίας τη δύσκολη περίοδο για τα εκκλησιαστικά πράγματα της Λάρισας 1989 – 1993, για τα χρόνια που δίδαξε ως καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας, για τα κηρύγματά του ως ιεροκήρυκας, για την προς όφελος της εκπαίδευσης σχέση του με τον μέγιστο παιδαγωγό και φιλόσοφο Ευάγγελο Παπανούτσο, για τις προσπάθειές του στις μεταρρυθμίσεις στη δωρεάν δημόσια παιδεία, στην καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας και τον διαχωρισμό της Μέσης Εκπαίδευσης στις βαθμίδες Γυμνασίου – Λυκείου, για την ενασχόλησή του με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την ποιοτική βελτίωση της διδασκαλίας, και για τις εισηγήσεις του προς το εκπαιδευτικό σύστημα στοιχείων και καινοτομιών που εμπνέουν και σήμερα, στις κατά καιρούς επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία της χώρας μας. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντική και τιμητική θέση που από το 1982 κατείχε, αυτή του Επόπτη των Εκκλησιαστικών Λυκείων, των παραγωγικών αυτών σχολών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε όλη την επικράτεια της χώρας, με αποστολή να συντελέσει στην κατάρτιση των κληρικών και των λαϊκών ώστε να αποκτήσουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και χριστιανικό ήθος. Αναφέρθηκε στην πολυετή και πλούσια θητεία του ως πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας». Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως με τη σύζυγό του ήταν από τους βασικούς συντελεστές οργάνωσης και λειτουργίας των εκκλησιαστικών συσσιτίων και πολλών άλλων κοινωνικών και φιλανθρωπικών δράσεων της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, πως υπήρξε μέλος αρκετών συλλόγων και με τις γνώσεις και τα πλούσια συναισθήματά του βοήθησε σημαντικά στην αποστολή, στις δράσεις και τις εκδηλώσεις αυτών, με ιδιαίτερη όμως αγάπη και ενδιαφέρον στην Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Έκανε λόγο για τη μεγάλη του συλλογή των 150 και πλέον αναμνηστικών πλακετών, μεταλλίων, αφιερώσεων και διπλωμάτων από φορείς, οργανώσεις, σχολεία, Δήμους και συλλόγους, που αποτελούν, όπως τόνισε, τρανή απόδειξη αναγνώρισης της προσωπικότητας, της προσφοράς και του έργου του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μανίκας εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς και τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα, με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γερακαρίου,   Μπαράκου Γεωργίου, να αρχίσουν οι διαδικασίες για την ονοματοδοσία κεντρικού δρόμου του Γερακαρίου, ως ελάχιστος φόρος τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα και της προσωπικότητάς του εκ μέρους των κατοίκων της επαρχίας.

Επίσης, εισηγήθηκε προς τον αναπληρωτή πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας», Χρήστο Κίτσιο, και την προϊσταμένη, Χρύσα Χατζηαβραάμ, να ονομασθεί μια από τις αίθουσες της βιβλιοθήκης με το όνομά του ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του και της εκπλήρωσης της αποστολής και του οράματός του, ενώ από τα παιδιά του ζήτησε, εφόσον το επιθυμούν, να δωρισθούν τα βιβλία και το εκπαιδευτικό υλικό της βιβλιοθήκης των γονέων τους στα ΓΑΚ Αγιάς προκειμένου να ταξινομηθούν και να αξιοποιηθούν από ειδικευμένο προσωπικό, μελετητές και ερευνητές, πρόταση που έχει γίνει ήδη αποδεκτή από την προϊσταμένη των ΓΑΚ – Αγιάς, Κατερίνα Παπαδοπούλου, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή της να δημιουργηθεί μια αίθουσα που θα φέρει το όνομα του Ευάγγελου και της Κων/νας Καραμπάτσα δίπλα στα αρχεία των άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων της επαρχίας Αγιάς, του Θεόδωρου Χατζημιχάλη, του Μιλτιάδη Δάλλα και του Δημητρίου Ηρακλείδη.

Από την πλευρά των παιδιών του Ευάγγελου Καραμπάτσα, του Κωνσταντίνου, της Μαρίας, του Δημητρίου και της συζύγου αυτού Λίλης, τον λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος, διοικητής σήμερα των Νοσοκομείων Λάρισας, ο οποίος έκανε δεκτή την εισήγηση του κ. Μανίκα και της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας να παραδοθεί το εκπαιδευτικό υλικό στα ΓΑΚ, να αρχειοθετηθεί και να ταξινομηθεί και ανήγγειλε την επιθυμία του ιδίου και των αδελφών του να θεσπισθεί ένα βραβείο που θα φέρει τον τίτλο «Βραβείο Ευάγγελου Κ. Καραμπάτσα», το οποίο θα περιλαμβάνει το χρηματικό ποσό των χιλίων ευρώ και θα επιδίδεται κάθε χρόνο, στο πανηγύρι της Αγιάς, αρχής γενομένης από την 31η Αυγούστου 2016 στον μαθητή ή τη μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Αγιάς ή του ΕΠΑΛ Αγιάς που θα πετύχει τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Ως διαχειριστές αυτού του βραβείου καθορίζονται ο εκάστοτε δήμαρχος Αγιάς, οι Λυκειάρχες των δύο σχολείων και η Ομάδα Ιστορικής Έρευνας του Δήμου με το ποσό να διατίθεται από την οικογένεια Καραμπάτσα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, πολλά συγγενικά πρόσωπα του Ευάγγελου Καραμπάτσα, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Καραμπάτσας και Θωμάς Ψύρρας, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος Νέστορας Αντωνίου και ο πρώην διοικητής Λάζαρος Μακρής, ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Θεόδωρος Κουτσιανάς, ο αναπληρωτής διοικητής του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Χαράλαμπος Μπαλής, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΛ Απόστολος Κομνός, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Λάζαρος Σακκάς, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Παπαθανασίου, οι πρώην δήμαρχοι Ευρυμενών και Αγιάς Γιάννης Μητάκος και Αντώνης Μαυρογιάννης αντίστοιχα, η αρχαιολόγος Σταυρούλα Σδρόλια, ο εκ των διευθυντών σύνταξης της «Ε» Χρήστος Τσαντήλας, ο πρόεδρος του Γερακαρίου Γιώργος Μπαράκος, ο αρχιερατικός επίτροπος Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δρόσος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Αργυρούλης, η αντιδήμαρχος Χριστίνα Γιαννουλέα, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι ΝΠΔΔ και Επιχειρήσεων του Δήμου Αγιάς, εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού κόσμου, διευθυντές υπηρεσιών και πρόεδροι συλλόγων.