ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ

Αρχική Σελίδα>Ιατρικά Θέματα>ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΚΥΠΑΡΙΣΗ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΤΑΛΙΟΥΡΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΛΑΡΙΣΑ ΜΑΙΟΣ 2007

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η διατροφή αποτελεί το συνδετικό κρίκο, που ενώνει τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο ανθρώπινος οργανισμός προμηθεύεται την ενέργεια και τις απαραίτητες ουσίες για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του από τις τροφές. Η διατροφή αυξάνει τις λειτουργικές δυνατότητες και την ικανότητα για εργασία του οργανισμού, ενώ εντείνει την άμυνα του ενάντια στις δυσμενείς επιδράσεις του εξωτερικού χώρου. Από τη διατροφή εξαρτώνται μέχρι έναν βαθμό η σωματική και η πνευματική δραστηριότητα του ατόμου, η ικανότητα για εργασία και η παραγωγικότητα του, ακόμα οι βιολογικές ικανότητες, η υγεία και η διάρκεια της ζωής του. Η σωστή διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ουσιαστικές και τις ενεργειακές ανάγκες του ατόμου για να ικανοποιεί στο μέγιστο τις απαιτήσεις του. Αυτό επιτυγχάνεται με την πρόσληψη μέσω της τροφής των απαραίτητων ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών ( πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία, βιολογικά δραστικές ουσίες και νερό ). Σπουδαία είναι όχι μόνο η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που προσλαμβάνει ο οργανισμός, αλλά και η αναλογία που υπάρχει μεταξύ τους. Υποχρεωτική απαίτηση για τη σωστή διατροφή είναι η ποικιλία της. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των τροφίμων, που καταναλώνεται, τόσο πιο πλήρης είναι η διατροφή.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΈΣ ΑΠΑΙΤΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΏΝ

Η σωστή διατροφή των αθλητών αποτελεί σπουδαίο και αδιάρρηκτο τμήμα της διαδικασίας της προπόνησης. Επιδρά ουσιαστικά στη προσαρμογή του οργανισμού, στις σωματικές επιβαρύνσεις, καθώς και στην αποτελεσματικότητα της προπόνησης. Η σωστή διατροφή των αθλητών αυξάνει τις ικανότητες τους, βοηθά στην αποκατάσταση του οργανισμού μετά την προπόνηση ή μετά τον αγώνα. Αποτελεί σπουδαία προϋπόθεση υψηλών αθλητικών επιδόσεων.

Η υγιής διατροφή των αθλητών πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένες βασικές απαιτήσεις :

1. Να υπάρχει αναλογία μεταξύ της ενέργειας, που προμηθεύεται ο αθλητής με την τροφή και της ενέργειας, που αποβάλει.
2. Να υπάρχει ποιοτική και πλήρης διατροφή, δηλαδή αντιστοιχία της ποσότητας και της περιεκτικότητας των βασικών θρεπτικών συστατικών με τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού, το χαρακτήρα της εργασίας και το στάδιο προετοιμασίας.
3. Με την τροφή να εξασφαλίζεται η μέγιστη ποσότητα και αντιστοιχία των βιολογικά δραστικών ουσιών ( αρωματικά αμινοξέα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φωσφολιπίδια, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία κ.ά )
4. Οι θρεπτικοί παράγοντες να χρησιμοποιούνται:
Α) για την ανάπτυξη των απαραίτητων σωματικών δυνατοτήτων,
Β) για την ταχεία αύξηση της μυικής μάζας,
Γ) για τη γρήγορη μείωση της σωματικής μάζας στα αθλήματα. Όπου υπάρχουν κατηγορίες κατά κιλά.
5. Να εξασφαλίζεται η σωστή αγωγή ημερήσιας διατροφής, αντίστοιχη με τις φυσιολογικές τιμές της διατροφής και την επιφόρτιση από την προπόνηση ή τον αγώνα.
6. Να γίνεται επιλογή των κατάλληλων τροφίμων κατά την προετοιμασία, πριν τους αγώνες και στη διάρκεια των αγώνων.
7. Να αξιοποιείται η αγωγή της διατροφής και η πρόσληψη υγρών για την επιτάχυνση της αποκατάστασης ύστερα από βαριές προπονήσεις ή αγώνες.
8. Να αξιοποιούνται θρεπτικά δυναμωτικά ( βιοτονωτικά ), .όταν είναι απαραίτητα.
9. Να γίνεται ατομίκευση της διατροφής , ανάλογα με τις ανθρωπομετρικές, φυσιολογικές και μεταβολικές ιδιομορφίες του αθλητή, την κατάσταση του πεπτικού του συστήματος, καθώς και ανάλογα με τις γευστικές του συνήθειες και με το πρόγραμμα προπονήσεων και ανάπαυσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Σπουδαίο στοιχείο για τη διατροφή των αθλητών είναι η τήρηση του προγράμματος διατροφής. Με την έννοια πρόγραμμα διατροφής, εννοούμε τον αριθμό των γευμάτων, το χρονικό διάστημα μεταξύ τους και τον καταμερισμό της τροφής, βάσει της ενεργητικότητας κατά το 24ωρο.

Κανονικά ο άνθρωπος γευματίζει 3-4 φορές την ημέρα. Στις περιπτώσεις των αθλητών, όπου έχουμε απώλεια ενέργειας και συνδεμένη με την απώλεια αυτή, ανάγκη χρησιμοποίησης σημαντικής ποσότητας τροφής. Φυσιολογικά δικαιολογούνται 4-5 γεύματα την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό, η τροφή χωνεύεται και απορροφάτε γρηγορότερα και οι επόμενες σωματικές προσπάθειες διεξάγονται σε καλύτερες συνθήκες. Για τους αθλητές συνιστάται να συμπεριληφθούν 1-2 συμπληρωματικά γεύματα, ένα το πρωί γύρω στις 10 η ώρα και ένα το απόγευμα γύρω στις 4. Εάν η απώλεια ενέργειας είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να δοθεί ελαφρύ δείπνο. Τα ενδιάμεσα γεύματα περιέχουν περισσότερη ποσότητα υδατανθράκων. Επιθυμητό είναι οι αθλητές να γευματίζουν την ίδια αυστηρά ώρα. Τα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα των αθλητών δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα από 4-5 ώρες. Η προπόνηση ή ο αγώνας με άδειο στομάχι δεν επιτρέπεται. Δεν είναι σωστό επίσης να προσλαμβάνεται τροφή αμέσως πριν τη προπόνηση. Ανάμεσα στα γεύματα και την προπόνηση πρέπει να εξασφαλιστεί ένα διάστημα περίπου 2 ωρών, ενώ για τους αγώνες, τουλάχιστον 3 ώρες. Ανάμεσα στο τέλος της προπόνησης ή του αγώνα και την έναρξη του γεύματος, επίσης πρέπει να έχει χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας ώρας, απαραίτητο για τη κατανομή του αίματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-Εμιλ Ντιμοφ, Αθλητική διατροφή, Εκδόσεις SALTO 1989

-Δρ. Κωνσταντίνος Ν. Παύλου, διατροφή-φυσιολογία και άθληση εκδόσεις Δρ. Κωνσταντίνος Ν. Παύλου 1992

-Peter Konopka, διατροφή και άθληση, εκδόσεις SALTO 1996

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου