ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η Γ΄ ΗΜΕΡΙΔΑ ΛΑΡΙΣΑΪΚΩΝ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Γ  Ἡμερίδα Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών

Πραγματοποιήθηκε χθες, στα πλαίσια του εορτασμού των εν Λαρίση Αγίων, η τρίτη, κατά σειρά, επιστημονική ημερίδα Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου στο φιλόξενο αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας. Η ημερίδα ξεκίνησε με προσευχή προς τους αγίους της Λάρισας και καλοσώρισμα των συμμετεχόντων από τον πρωτοσύγκελο της Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου αρχιμ. Αχίλλιο Τσούτσουρα. Θεματικό κέντρο των εργασιών της τρίτης ημερίδας είναι η υμνολογία προς τιμή των αγίων της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Βασιλείου Κατσαρού, ομοτίμου καθηγητή της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με θέμα «Ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος και η παρουσία του στη ‘’Θετταλια’’». Ο κ. Κατσαρός αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ιωσήφ του Υμνογράφου στη Λάρισα (πιθανότατα στα τέλη του 842). Ο Ιωσήφ προσκύνησε το λείψανο του αγίου Αχιλλίου και στη συνέχεια επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη συνέθεσε τους δύο ασματικούς κανόνες προς τιμή του αγίου Αχιλλίου. Οι δύο αυτοί κανόνες αποτελούν τα αρχαιότερα κείμενα–μαζί με το Βίο του αγίου-για την ζωή και τη δράση του αγίου Αχιλλίου.

Ο δεύτερος ομιλητής, κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης, φιλογογος-διδάκτωρ Βυζαντινής Φιλολογίας Α.Π.Θ. ανέπτυξε το θέμα «Ο αρχικός κανόνας του αγίου Νικολάου του εν Βουναίνη. Συμβολή στη μελέτη του». Ο ομιλητής παρουσίασε το βίο του στρατιωτικού αγίου της Λάρισας μέσα από τον αρχικό Κανόνα που γράφηκε προς τιμή του, αρχές του 10ου αι. Ο Κανόνας είναι γραμμένος στα πρότυπά του Κανόνος του Ακαθίστου Ύμνου. Η γλώσσα του είναι η κοινή γλώσσα της υμνογραφίας. Όμως, υπάρχει έντονο από την άλλη πλευρά το ρητορικό στοιχείο, που επιτρέπει στον ποιητή να διεγείρει τα συναισθήματα των πιστών και να εγκωμιάσει τον μάρτυρα.

Το β  μέρος της ημερίδας ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Μιχαήλ Τρίτου, τ. κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής και καθηγητή στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α. Π. Θ. με θέμα: «Ο ιερομάρτυς και ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός στην υμνολογία της Εκκλησίας». Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, του οποίου φέτος γιορτάζουμε τα 300 χρόνια από τη γέννησή του, συνδέεται με την Λάρισα, αφού κήρυξε στην πόλη και στη γύρω περιοχή της, κατά τη δεύτερη ιεραποστολική περιοδεία του. Η εισήγηση του κ. Μιχαήλ Τρίτου εξετάζει το πως είδε η υμνολογία της Εκκλησίας μας τη ζωή, το μαρτύριο και τα θαύματα του Μεγάλου αυτού Διδάχου και Φωτιστή του Δούλου Γένους. Για τον άγιο Κοσμά υπάρχουν δύο ασματικές ακολουθίες: του Διδασκάλου του Γένους Σάπφειρου Χριστοδουλίδου και του αειμνήστου υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτου. Και οι δύοα αυτές ασματικές ακολουθίες διακρίνονται για τη φιλολογική τους αρτιότητα και το θεολογικό τους βάθος.

Τέλος ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ έκλεισε τις εισηγήσεις της ημερίδας με το θέμα: «Οι άγιοί της Μητροπόλεως Λαρίσης». Ο κ. Ιωήλ υπήρξε ο συντάκτης της Ακολουθίας των εν Λαρίση αγίων, που ψάλλεται κατά την ημέρα του εορτασμού τους. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στους αγίους ως πρότυπα χριστιανικού ήθους και ενάρετης ζωής. Παρουσίασε στοιχεία από τη ζωή και τη δράση τους, όπως αυτά προκύπτουν από τα τροπάρια της Ακολουθίας τους, αλλά και τον εγκωμιαστικό λόγο προς τιμή τους, που επίσης εμπεριέχεται στην Ακολουθία-έργο και αυτό του σεβασμιωτάτου κ. Ιωήλ.

Ακολούθησε μικρή ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ ομιλητών και ακροατηρίου.

Στο  πλαίσιο της ημερίδας εμφανίστηκε και η χορωδία «Βυζαντινό και Δημοτικό Εργαστήρι», η οποία-με χοράρχη τον κ. Θεοδόση Διαμαντή-απέδωσε ύμνους από την υμνολογία των εν Λαρίση αγίων.

Την ημερίδα έκλεισε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος. Ο σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ομιλητές και το πολυπληθές ακροατήριο-πρωτόγνωρο για ημερίδα-για τη Τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή τους και επεσήμανε την ανάγκη τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να έχουν συνέχεια και στο μέλλον. Ευχήθηκε δε σε όλους τους παρισταμένους οι Άγιοί της Λάρισας να τους ενδυναμώνουν, ειδικά στις δύσκολες αυτές μέρες για την πατρίδα μας.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρωτοσύγκελος π. Αχίλλιος Τσούτσουρας και ο κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης, δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας του Α. Π. Θ.. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Περιφεριακής Ενότητας Λάρισας κ. Δ. Παπαδημόπουλος,-ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό-, η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας και Πολιτισμού κ. Μαμάρα, ο πρόεδρος του παραρτήματος της Π.Ε.Θ. Λάρισας κ. Ι. Καραμήτρος, ιερείς της Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου.