Αρχική ΣελίδαΙατρικά Θέματα
ΑΡΣΙΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ) ΑΡΣΙΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ)
ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π
ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΣΙΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ)
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κ. ΚΥΠΑΡΙΣΗ
ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ:
ΚΑΛΙΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΟΝΤΟΜΗΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΣΙΣ
Η ΑΡΣΙΣ είναι μη κυβερνητική οργάνωση εξειδικευμένη στην κοινωνική υποστήριξη των νέων και στην προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1992 και λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Λάρισα και την Καρδίτσα.
Αποστολή της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάληψη δράσης με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων, με έμφαση στις ηλικίες 15 εώς 21 χρονών
Το όραμα της ΑΡΣΙΣ είναι μια κοινωνία που δίνει θέση και ευκαιρίες σε όλους τους νέους/-ες και σέβεται τα δικαιώματά τους όπως αυτά θεσπίζονται στο Ελληνικό και διεθνές δίκαιο και κατ΄ εξοχήν στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο η ΑΡΣΙΣ αναπτύσσει πρότυπες μεθόδους και εργαλεία υποστήριξης των νέων, δημιουργεί και συμμετέχει σε δίκτυα εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και προωθεί θεσμικές προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής για τους νέους.
Η ΑΡΣΙΣ προτείνει την προώθηση της κοινωνικής συνεργασίας και την ανάδειξη της προσωπικής αξίας των νέων και αντιπαρατίθεται στις πολιτικές που βασίζονται στην καταστολή και παράγουν φτώχεια, ανισότητα και κοινωνικό αποκλεισμό.
Η οργάνωση συσπειρώνει και κινητοποιεί στελεχιακό και εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό και λειτουργεί με τις αρχές της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και του αμοιβαίου σεβασμού.
Η ΑΡΣΙΣ πιστεύει ότι οι νέοι μπορούν να νικήσουν τις συνθήκες που τους οδηγούν στην απομόνωση. Αρκεί στην προσπάθεια αυτή να είμαστε μαζί τους.
Η άρσις είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ιδιωτικού δικαίου, που δημιουργήθηκε το 1992 με σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων και υπηρεσιών για την υποστήριξη των νέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, για την πρόληψη της νεανικής περιθωριοποίησης και αποξένωσης, για να προωθήσει την νεανική πολιτιστική δημιουργία και έκφραση, την κοινωνική συμμετοχή και δράση.
Για την επίτευξη των στόχων της η άρσις συνεργάζεται με υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εργασίας, τις Γενικές Γραμματείες Νέας Γενιάς και Λαϊκής Επιμόρφωσης του ΟΑΕΔ, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινωνικές υπηρεσίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, συλλόγους και ομάδες πολιτών.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Πιο συγκεκριμένα στην άρσις Θεσσαλονίκης λειτουργούν:
* Κέντρο Υποστήριξης Νέων: παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό, προετοιμασίας για την εργασία, εργασιακή τοποθέτηση, μαθήματα αλφαβητισμού, υπολογιστών, νομική συμβουλευτική υπηρεσία, εργαστήρια ελεύθερου χρόνου, καθώς και Τράπεζα Ρούχων και Τροφίμων. Χαρακτηριστικά, το 2001 δέχθηκαν τις υπηρεσίες του ΚΥΝ 84 νέοι.
* Ξενώνας Φιλοξενίας αστέγων: στα πλαίσια του ΚΥΝ λειτουργεί και αυτοδιαχειριζόμενος Ξενώνας ύστερα από παραχώρηση της χρήσης οικίας από ιδιώτη στην περιοχή Πυλαίας. Έχει δυναμικότητα 4 ατόμων και στόχος είναι να αποτελέσει μεταβατικό στάδιο για την αυτονόμησή τους.
* Κέντρο Νεανικών Δραστηριοτήτων στο Φοίνικα: είναι ένας νέος χώρος σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς που παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, επαγγελματικού προσανατολισμού, πολιτιστικές δραστηριότητες και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου στους νέους της περιοχής.
* Εθελοντικές Ομάδες: Αυτήν την στιγμή λειτουργούν στην Άρσις οι εξής εθελοντικές ομάδες:
Σαϊτα (για νέους που ζούν σε ιδρύματα)
Σπίθες (για μικρότερα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα)
Υποστήριξης Αστέγων
Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού
Εκπαιδευτικής Υποστήριξης
Υποστήριξης Ανήλικων Κρατουμένων
* Σύμπραξη: κοινωνική επιχείρηση για την απασχόληση νέων (Βενιζέλου 70). Πρόκειται για μία καινοτομία στον ελληνικό χώρο που περιλαμβάνει τη λειτουργία προστατευμένων εργαστηρίων: εργαστήρι κατασκευής μικροεπίπλων, ανακαίνισης παλιών επίπλων, κατασκευής διακοσμητικών και χρηστικών μικροαντικειμένων. Συνολικά απασχολούνται περιοδικά 4 άτομα με την προοπτική για περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα λειτουργεί εκθεσιακός χώρος – πρατήριο πώλησης που αποσκοπεί στην προώθηση των προϊόντων και άλλων προστατευόμενων εργαστηρίων, όπως και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και των φορέων.
* Γραφείο Κοινωνίας των Πολιτών: ενημέρωση κοινού για τον εθελοντισμό και εθελοντικές οργανώσεις. Το Γραφείο φιλοξενείται σε χώρο της ΓΓΝΓ, διατηρεί βάσεις δεδομένων με στοιχεία από οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και των Βαλκανίων, όπως και υλικό τεκμηρίωσης, δηλαδή νομοθεσία, διακηρύξεις, κείμενα θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και των εθνικών αρχών για συναφή με τον εθελοντισμό και τον κοινωνικό διάλογο θέματα. .
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Υπάρχουν 10 έμμισθοι υπάλληλοι που καλύπτουν διοικητικές θέσεις, και θέσεις ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης σε όλους του τομείς της δράσης της άρσις.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η άρσις διοικείται βασικά από τους τρεις εταίρους – ιδρυτές, οι οποίοι αποτελούν τα πρόσωπα κλειδιά πίσω από τη δράση της οργάνωσης (Νίκος Γαβαλάς, Γιώργος Μόσχος και Κατερίνα Κούτου). Πέραν όμως αυτών, υπάρχει το Τοπικό Συμβούλιο Πόλης που αποτελείται από εκπροσώπους Στελεχών, Εθελοντών, Μελών και ΔΣ.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Η άρσις υποστηρίζεται από μία σταθερή βάση περίπου 60 εθελοντών ετησίως.
Η εθελοντική εργασία παρέχεται κυρίως μέσω των εθελοντικών ομάδων, καθεμία από τις οποίες τελεί υπό την εποπτεία ενός εργαζομένου στην άρσις. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ολοκληρωμένη διαχείριση της εθελοντικής εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην άρσις ένα από τα πιο σταθερά προγράμματα σε αυτόν τον τομέα.
Οι εθελοντικές ομάδες αναφέρθηκαν παραπάνω – πρέπει να τονιστεί πάντως πως η οργάνωση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και πρωτοβουλίες νέων εθελοντών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Η άρσις στηρίζει τη δραστηριότητά της κατά κύριο λόγω σε χρηματοδοτήσεις από κοινοτικά προγράμματα.
Σταθερή βάση, αν και όχι ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους αποτελούν οι συνδρομές, το ετήσιο ύψος των οποίων είναι 30 Ευρώ.
Δεν έχει σημαντική υποστήριξη από το ελληνικό κράτος, εκτός από μεμονωμένες συνεργασίες, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας μίας παρέμβασης στην Παιδόπολη.
Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης χρηματοδοτεί αυτήν την στιγμή τη λειτουργία του Γραφείου της Κοινωνίας των Πολιτών.
Υπήρξαν κάποιες επίσης περιστασιακές συνεργασίες με χορηγούς, σε επίπεδο έργου. Η Goody’s στήριξε τα εργαστήρια graffity, η University Studio Press ανέλαβε κάποιες εκδόσεις, ενώ υπάρχει μία καλή συνεργασία με την Levi’s.
Η ’ρσις στο πλευρό των νέων για 15 συνεχή χρόνια: Ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό μέλος της, μιλάει στο «ε.ΜΜΕ.ίς»
Η ΑΡΣΙΣ είναι μη κυβερνητική οργάνωση που δουλεύει για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων που βρίσκονται σε δυσχέρεια ή κίνδυνο και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Δημιουργήθηκε το 1992, με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, αλλά και τα Τίρανα, με την ενεργή συμμετοχή στελεχών, εθελοντών και νέων. Ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό μέλος αλλά και μέλος του Δ.Σ. της ’ρσις μιλά στο ε.ΜΜΕ.ίς με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων συνεχούς λειτουργίας της ’ρσις.
-Ποιος πήρε την πρωτοβουλία δημιουργίας της ’ρσις και για ποιους λόγους;
Ήμασταν μια παρέα 3-4 ατόμων με στενούς προσωπικούς δεσμούς, κοινές εμπειρίες και βιώματα αλλά και ενασχόληση με υπηρεσίες νέων που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Εγώ, έχοντας σπουδάσει Νομική και Παιδαγωγικά και έχοντας εργαστεί σε κέντρα νεότητας, οργανώνοντας προγράμματα επανένταξης αποφυλακισμένων και ανήλικων παραβατών, αποφάσισα ν’ αναλάβω μια τέτοια δράση στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιποι έκαναν κάτι ανάλογο στην Αθήνα. Αποφασίσαμε να πάρουμε μια τέτοια πρωτοβουλία, εκτιμώντας πως οι υφιστάμενες υπηρεσίες και οι πολιτικές στον τομέα αυτό είναι αρκετά ελλιπείς και θέλοντας να δοκιμάσουμε κάποιες καινούργιες μεθόδους που μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές αλλά κυρίως, να δώσουμε τη δυνατότητα και σε άλλους πολίτες ν’ αναλάβουν δράση υποστηρίζοντας τους νέους που μειονεκτούν κοινωνικά.
-Γιατί η οργάνωση ονομάστηκε «Άρσις»;
Δοκιμάσαμε διάφορα ονόματα που πιστεύαμε πως ταίριαζαν σε αυτό που σκεφτόμασταν να κάνουμε. Καταλήξαμε, όμως, στο όνομα «’ρσις» γιατί έχει μια διπλή νοηματοδότηση. Απ’ τη μια, «’ρσις» σημαίνει «σηκώνω από κάτω προς τα πάνω» και εμείς θέλαμε να κάνουμε ακριβώς αυτό, δηλαδή, να βρούμε παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη και να τα βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους και να οργανώσουν καλύτερα τη ζωή τους. Απ’ την άλλη, το «’ρσις» μπορεί να προκύπτει και από το ρήμα «αίρω» που σημαίνει «αφαιρώ». Με αυτή την έννοια, εμείς θέλουμε να «αφαιρέσουμε» από αυτούς τους ανθρώπους τα προβλήματα που τους δυσκολεύουν και να τους στηρίξουμε, ώστε ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής τους.
-Πόσο ανεξάρτητη είναι η οργάνωση;
Η ’ρσις δεν έχει καμιά κηδεμονία και καμιά πολιτική επιρροή. Η διοίκησή της συγκροτείται από τα ιδρυτικά μέλη αλλά στη λήψη αποφάσεων συμμετέχουν όλοι όσοι συμβάλλουν στο έργο της. Σίγουρα, υπάρχουν κάποια προγράμματα που υλοποιούμε αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάποια εξουσία ή κάποια αρχή μάς λέει τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε.
-Από ποιους πόρους χρηματοδοτείται η οργάνωση;
Από προγράμματα της Ε.Ε. που μας ανατίθενται απευθείας ή μέσω του Υπουργείου Απασχόλησης και αφορούν διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως εξαρτημένα άτομα. Ένα μεγάλο μέρος όμως των εσόδων μας προκύπτει από εισφορές δωρητών, χορηγών, συνδρομητών, αλλά και επιχειρήσεων.
-Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται η ’ρσις;
Η ’ρσις ξεκίνησε στην Αθήνα, μια πόλη με πολλά προβλήματα στον κοινωνικό της ιστό και πάρα πολλές περιπτώσεις ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη. Το 1995 συνέχισε στο Βόλο, όπου υπάρχουν πολλές δομές προστασίας και επανένταξης παιδιών, οπότε θα είχε νόημα η ανάπτυξη του έργου μας. Μετά, ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη, ένα κέντρο με αυξημένες ανάγκες και ακολούθως, οργανώσαμε τα γραφεία της Λάρισας και της Καρδίτσας, για να δημιουργήσουμε ένα τόξο δράσης.
-Ποια είναι η δομή της οργάνωσης και πώς εφαρμόζεται αυτή σε κάθε πόλη;
Σε κάθε πόλη, τα στελέχη που αναλαμβάνουν ένα έργο συγκροτούν κάποια τοπικά συμβούλια για να παρακολουθούν την εξέλιξή του, με την κατεύθυνση βέβαια που τους δίνουν τα ιδρυτικά μέλη. Ανάλογα όμως με τη φάση στην οποία βρίσκεται κάθε πόλη, πόσα προγράμματα υλοποιεί, πόσο προσωπικό διαθέτει, κ.τ.λ., ακολουθείται μια διαδικασία προσαρμογής του οργανωτικού πλαισίου στις ανάγκες και στις δυνατότητες του κάθε γραφείου. Δεν υπάρχει παντού ένα σταθερό σχήμα.
-Χρησιμοποιήσατε κάποια προηγούμενη εμπειρία σας πάνω σε Μ.Κ.Ο.;
Χρησιμοποιήσαμε την εμπειρία μας πάνω σε συλλογικότητες πολιτών. Η δράση μας είναι ένας συσχετισμός ευαισθησίας και μιας πολιτικοκοινωνικής στάσης αναφορικά με το χρέος που έχουμε όλοι να στεκόμαστε απέναντι στα προβλήματα της εποχής και στο βαθμό των δυνατοτήτων μας να σηκώνουμε το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που μας αναλογεί, χωρίς να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους.
-Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται η ’ρσις αλλά και με ποιες δράσεις;
Η ’ρσις έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη των νέων που μειονεκτούν κοινωνικά ή των παιδιών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και χρειάζονται φροντίδα και προστασία. Αυτά μπορεί να είναι παιδιά μεταναστών, παιδιά που έχουν απασχολήσει το νόμο, παιδιά προερχόμενα από κοινωνικά περιβάλλοντα με προβλήματα. Στοχεύουμε όμως και στο να λειτουργούμε ως οργανισμός αλληλεγγύης, υλοποιώντας προγράμματα που αποσκοπούν στη στήριξη ενηλίκων με προβλήματα ένταξης, όπως άστεγοι, κοινότητες Ρομά, κ.τ.λ..
-Πώς καταφέρνετε να ασχολείστε καθημερινά με τόσα άτομα;
Υπάρχει σχεδιασμός γι’ αυτό. ’λλωστε, η ’ρσις είναι ένας πολυπρόσωπος οργανισμός. Τα άτομα που δρουν μέσω της οργάνωσης, έχοντας σαφώς και την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση αλλά και ένα αίσθημα αλληλεγγύης, συστήνουν ομάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με ένα θέμα η καθεμία.
-Γιατί η πλειοψηφία αυτών που εργάζονται αλλά και δρουν στην ’ρσις είναι άτομα νεαρής ηλικίας;
Η ’ρσις δεν είναι μόνο ένας οργανισμός που υποστηρίζει κάποιους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια αλλά και ένα εργαστήρι εκπαίδευσης για ανθρώπους με όρεξη, μεράκι, ενδιαφέρον αλλά και διαθέσιμο χρόνο. Δεν είναι ένας σταθερός οργανισμός, δεν έχει σταθερούς όρους και μπορεί να προσφέρει την ελάχιστη προβλεπόμενη αμοιβή. Οπότε, αν κάποιος δεν έχει ανοιχτούς ορίζοντες, δεν είναι ευέλικτος, κινητοποιημένος, δεν μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της οργάνωσης.
-Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός για την οργάνωσή σας;
Ο εθελοντισμός είναι καταλυτικό στοιχείο της προσωπικότητας της ’ρσις αλλά και ο δείκτης για το αν η οργάνωση πάει καλά. Είναι γεγονός ότι η ’ρσις χτίστηκε από εθελοντές.
Από την εμπειρία σας διαπιστώνετε κάποια αλλαγή στη στάση της κοινωνίας αλλά και της Πολιτείας απέναντι στις Μ.Κ.Ο.;
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τις ΜΚΟ. Υπάρχει μια μεγαλύτερη αποδοχή, μια μεγαλύτερη αναγνώριση του έργου τους. Καταρχήν, υπάρχει ένα ευνοϊκό πεδίο αλλά απ’ την άλλη, στο βαθμό που δε ρυθμίζονται κάποια ζητήματα που αφορούν τις οργανώσεις, δημιουργείται σύγχυση. Όλα τα χτίζεις με το έργο σου και κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύεις ποιος είσαι και τι επιδιώκεις ν’ αλλάξει στο ισχύον κοινωνικό σύστημα.
-Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα των δράσεων των Μ.Κ.Ο.;
Οι λειτουργίες της ελληνικής διοίκησης είναι αργές, πολλές φορές κάποια πράγματα γίνονται με οπισθοχωρήσεις, με αντιφάσεις, με κενά. Εκεί ακριβώς έρχεται η Κοινωνία των Πολιτών να επέμβει. Σίγουρα, κάποιες δράσεις έχουν πάει καλά. Κάποιες άλλες όμως έχουν γίνει ασυντόνιστα χωρίς να αξιοποιούνται προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμο όφελος.
-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Αυτό που στοχεύουμε είναι να σταθεροποιήσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα αλλά και να βελτιώσουμε κάποιες παραμέτρους που έχουν σχέση με τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.
Το όραμα της ΑΡΣΙΣ είναι μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους και σεβασμό στα δικαιώματα τους, όπως αυτά αναφέρονται στην ελληνική και διεθνή νομοθεσία, μέσα από τις επιταγές των ΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων.
Αποστολή της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάληψη δράσης για την πρόληψη του αποκλεισμού των νέων ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΡΣΙΣ αναπτύσσει νέες μεθοδολογίες και εργαλεία για την υποστήριξη των νέων, οργανώνει και συμμετέχει σε δίκτυα για την κοινωνική αλληλεγγύη, συνεργάζεται με δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και προωθεί βελτιωμένες μεθόδους για την κοινωνική πολιτική σε θέματα νεότητας.
Η ΑΡΣΙΣ δουλεύει κυρίως με νέους και νέες ηλικίας 15 έως 25 χρονών, οι οποίοι έχουν βιώσει και βιώνουν συνθήκες ζωής επιβαρυντικές ή και απαγορευτικές για την ομαλή προσωπική τους ανάπτυξη και την πρόσβασή τους στο κοινωνικό σύνολο. Συνθήκες όπως η ανεπαρκής στήριξη και ασφάλεια μέσα στην οικογένεια, η παραμέληση ή η κακοποίηση, η απόρριψη από το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, η σύγκρουση με το νόμο, ο εγκλεισμός σε ιδρύματα ή σωφρονιστικά καταστήματα. Προωθεί την κοινωνική συμμετοχή και την ανάπτυξη των προσωπικών αξιών των νέων, με στόχο την άρση των παραγόντων που τους οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό.
Η ΑΡΣΙΣ συναντά τους πολίτες, για να μοιραστεί μαζί τους τις κατακτήσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για τις δυσκολίες που συναντούν οι νέοι στην πορεία τους προς την κοινωνική συμμετοχή, να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι η κινητοποίηση όλων μας είναι σε θέση να βελτιώσει τη θέση των νέων αλλά και την ποιότητα ζωής όλων μας.
Η ΑΡΣΙΣ κινητοποιεί στελέχη και εθελοντές και δουλεύει με βάση τις συλλογικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αποδοχής, της δημοκρατίας και του αμοιβαίου σεβασμού.
Κέντρα Υποστήριξης Νέων
Με επίκεντρο τις ανάγκες των νέων και με βάση τις δυνατότητές τους, στα ΚΥΝ παρέχονται υπηρεσίες
-ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής
-επαγγελματικού προσανατολισμού
-πληροφόρησης
-νομικής συμβουλευτικής
-σύνδεσης με φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πρόνοιας για νέους
-υποστηρικτικής εκπαίδευσης- μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε νέους πρόσφυγες και μετανάστες
-υποστήριξης στην αναζήτηση στέγης
-τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας και υποστήριξης για τη διατήρηση της εργασίας
Τα ΚΥΝ λειτουργούν σε καθημερινή βάση, στελεχώνονται από ειδικευμένους επαγγελματίες και πλαισιώνονται από εκπαιδευμένους εθελοντές. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται στους νέους δωρεάν.
Χώροι πολιτιστικής δημιουργίας και επικοινωνίας
Οι χώροι αυτοί προτείνουν τρόπους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και κοινωνικής συναλλαγής, παρέχοντας δυνατότητες συμμετοχής σε δημιουργικές ομάδες, σε ομάδες επικοινωνίας, σε επιμορφωτικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια, σε ανοικτές πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Αποτελούν χώρους συνεύρεσης, επικοινωνίας, συζήτησης, έκφρασης, ψυχαγωγίας και αφετηρία κοινωνικής δράσης, με σκοπό την αποτροπή της νεανικής περιθωριοποίησης.
Ακόμα, αποτελούν εργαλείο επικοινωνίας και μετάδοσης μηνυμάτων της οργάνωσης, μέσα από εκδηλώσεις και παραστάσεις στην γειτονιά και την κοινότητα.
Δράσεις σε χώρους εγκλεισμού
Η ΑΡΣΙΣ παρεμβαίνει σε όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήματα και τους χώρους κράτησης νέων:
-Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα
-Ανδρική Φυλακή Κορυδαλλού
-Γυναικεία Φυλακή Κορυδαλλού
-Δικαστική Φυλακή Διαβατών στη Θεσσαλονίκη
-Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου
-Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου
-Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κασσαβέτειας
Έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ευκαιρίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης, έκφρασης και επικοινωνίας ώστε ο χρόνος του εγκλεισμού να μην κυλά στην απομόνωση και την αδράνεια. Ακόμα, προσπαθεί να χτίσει μία σταθερή και μόνιμη γέφυρα ανάμεσα στον «περιορισμό» και την ελευθερία, μέσα από την άρση των προκαταλήψεων και την υποστήριξη μετά την αποφυλάκιση.
Δουλειά με Παιδιά – Θύματα Παράνομης Διακίνησης
Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι ο εντοπισμός, η προσέγγιση και η υποστήριξη παιδιών, τα οποία είναι θύματα παράνομης διακίνησης (trafficking), αγγίζοντας ένα φλέγον και ιδιαίτερα σύνθετο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Μέσα από ένα εξίσου πολυδιάστατο μοντέλο δουλειάς στο δρόμο και νομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, τίθεται ως τελικός στόχος ο επιτυχής επαναπατρισμός των παιδιών, σε συνεργασία και με φορείς από τη χώρα καταγωγής τους.
ΔΙΚΤΥΩΣΗ
Η ΑΡΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
-Δίκτυο για την καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού
-Δίκτυο Συνεργασίας για την Υποστήριξη των Νέων (ΔΙΣΥΝ)
-Δίκτυο Κέντρων Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΚΕΣΣΥ)
Η ΑΡΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (Κ.Ε.Σ.Υ.Υ.) πιστοποιημένο από το υπουργείο εργασίας και ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ για σπουδαστές Τ.Ε.Ι. Κοινωνικής Εργασίας και για φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές κοινωνικών και παιδαγωγικών σχολών.
ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΤΙΖΟΥΜΕ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ.
ΤΕΛΙΚΑ
Η άρσις είναι μία από τις πιο έμπειρες οργανώσεις στον τομέα της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς. Παρόλο που δεν είναι η παλαιότερη, σε διάστημα σχεδόν 10 ετών παρέχει ένα πλήθος υπηρεσιών σε κοινωνικά αποκλεισμένους νέους.
Πρόσφατα τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως η Καλύτερη Εθελοντική Οργάνωση του νομού Θεσσαλονίκης για το 2002. Είναι εξωστρεφής και έχει αναπτύξει γόνιμες σχέσεις με άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΑΛΑΝΤΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 1ο ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατηγορίες
Επιλογές
Newsletters
Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!
Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail
Τα νέα της Μητρόπολης
- 08/08/2014 ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ
- 08/08/2014 ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ π.ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΡΙΣΗ
- 08/08/2014 ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΡΑΨΑΝΗΣ
- 07/08/2014 ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ π. ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΡΙΣΗ ΣΤΙΣ 16/8/2014
- 07/08/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΡΑΨΑΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ
- 07/08/2014 Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
- 07/08/2014 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ.
- 06/08/2014 ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ 1Η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.
- 06/08/2014 ΠΑΝΔΗΜΗ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
- 06/08/2014 ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΡΑΨΑΝΗΣ
- 05/08/2014 Η ΠΡΩΤΗ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΟΜΟΛΙΟ
- 05/08/2014 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ
- 05/08/2014 ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΣΠΗΛΙΑ ΥΜΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟ
- 04/08/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
- 04/08/2014 ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ
Τάλαντο
Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ
Επιούσιος
Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου
Σύγκριση χαρακτηριστικού