Αρχική ΣελίδαΙατρικά ΘέματαΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Εισηγήτρια:κ. Κυπαρίσση
Σπουδαστές:
Γκάγκας Ιωάννης
Ευαγγέλου Κωνσταντίνος
ΛΑΡΙΣΑ 2006
ΟΡΙΣΜΟΣ
Είναι η συστηματική προσπάθεια του ανθρώπου, η οποία προβλέπε στη βελτίωση και στην τεχνοποίηση της υγείας, των σωματικών ικανοτήτων και της δύναμης του οργανισμού του.
Σήμερα αποτελεί ένα από τα κυριότερα στοιχεία πολιτισμού μιας σύγχρονης κοινωνίας.Δε νοείται πολιτισμένος ένας λαός που παραγχωνίζει τον παράγοντα αυτό, ο οποίος δεν επιβλήθηκε από μόδα ή σνομπισμό,αλλά παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή του σημερινού ανθρώπου,της σημερινής κοινωνίας.Γιατί ο αθλητισμός θεωρείται μορφωτικός παράγοντας παράλληλος με τα γράμματα, τις καλές τέχνες, το θέατρο.Και αν ανώτερος σκοπός της αγωγής γενικά είναι να βοηθήσει το άτομο να καλυτερέψει τη ζωή του, να την κάνει χαρούμενη και ευτιχισμένη, με τον αθλητισμό κατά ένα μεγάλο ποσοστό τον πετυχαίνει.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Ο αθλητισμός ή όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες η γυμναστική ή αγωνιστική, δεν έχει αποκλειστικό σκοπό να δημιουργήσει γερά κορμιά, να χαρίσει υγεία και ρώμη, εκκινησία και αντοχή, πλαστική ομορφιά και χάρη, χαρίσματα που πραγματικά αναδεικνύουν τον άνθρωπο ως εξαιρετικό στολίδι της θείας δημιουργείας.Γιατί αν επρόκειτο μόνο για αυτά, δε θα μπορούσε να συναγωνιστεί άλλα έμβια όντα της φύσης που παρουσιάζουν τα προσόντα αυτά σε πολύ ανώτερο βαθμό.Όμως μαζί με αυτά τα ζηλευτά χαρίσματα, που δεν είναι βέβαια τυχαία και από καλόβουλη μοίρα δοσμένα ,αλλά περισσότερο επιβράβευση μεθοδικής και συστηματικής άσκησης , σκοπό έχει να προικήσει τον άνθρωπο και κυρίως το νέο με ευγένεια, φιλοτιμία συστροφία πνεύματος και με αρετή γενικότερα. Ιδιωτική πρωτοβουλία και επίσημη πολιτεία προσπαθούν να δημιουργήσουν προυποθέσεις που επιτρέπουν σε όλους, μικρούς και μεγάλους ,να ασκήσουν το σώμα τους στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια, στα στάδια, στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και αλλού.
Η γυμναστική κατά τους αρχαίους Έλληνες είναι η κανονική και σκόπιμη, αλλά και συστιματική χρησιμοποίηση των κινήσεων και μετατοπίσεων των μελών του σώματος, για τη βελτίωση του σωματικού και ψυχικού τύπου , σε αντιδιαστολή προς την πνευματική και θεωρητική γενικά εκπαίδευση. Έτσι δημιουργήθηκαν τα αγωνίσματα και από την εκτέλεσή τους μπροστά σε θεατές που παρακολουθούν, γνωματεύουν και κρίνουν, προήλθαν και εξελίχθηκαν οι αγώνες. Κατά την διεξαγωγή τους αναπτύσσεται άμιλλα ανάμεσα στους συναγωνιζόμενους, για την επίδειξη των αποκτημένων ικανοτήτων τους και για την επικράτηση. Κερδίζει εκκείνος που διαθέτει περισσότερες σωματικές δυνάμεις ,δεξιότητα ,ταχύτητα σκέψης και ετοιμότητα πνεύματος . Για να αποκτηθούν όμως τα προσόντα αυτά , που οδηγούν στη νίκη , και να διατηρούνται στο ανώτερο όριο της έκτασής τους , απαιτείται προετοιμασία με συστηματική και μεθοδική άσκηση . Αυτά καλλιεργούν τη σωματική υγεία , αλλά παράλληλα καλλιεργούν και δυναμώνουν τη θέληση και ετοιμότητα , εμπνέουν το θάρρος και την αυτοπεποίθηση , διαμορφώνουν τη δυνατή προσωπικότητα , στερεώνουν την αυτοκυριαρχία και όλες γενικά τις ψυχικές δυνάμεις. Ολοκληρώνουν δηλαδή το άτομο σε προσωπικότητα , ικανοποιούν όμως και το σύνολο , όταν το ευχάριστο αποτέλεσμα που αναμένεται και επιδιώκεται ενδιαφέρει την ολότητα.
Η παγκόσμια αθλητική κίνηση στα νεότερα χρόνια , έχοντας πρότυπο την αρχαία αγωνιστική και γυμναστική , καθώς και τις υποδείξεις των τελευταίων βιολογικών και ιατρικών προόδων , αποβλέπει στη συστηματικοποίηση της προσπάθειας για την ανάπτυξη ολόκληρου του σώματος μεθοδικά και αρμονικά .Έτσι όπως διαμορθώθηκε , περιλαμβάνει αγωνίσματα στίβου , αθλήματα και αθλητικά παιχνίδια , που εκτελούνται είτε από άτομα ή από ομάδες .Τα αγωνίσματα στίβου αποτελούνται από τα αρχαία αγωνίσματα και σε αυτά προστέθηκαν καινούργια : οι δρόμοι ταχύτητας με εμπόδια , ημιαντοχής , αντοχής , άλματα , μήκους , ύψους , ρίψεις σφαίρας , σφύρας , ακοντίου και άλλα .
Τελευταία , γίνεται πολύς λόγος για το θέμα της τήρησης των άγραφων ολυμπιακών νόμων , για φίλαθλο πνεύμα και άμιλλα , και αποκλεισμού των αθλητών που αναγάγουν τις επιδόσεις σε προσοδοφόρο , λόγω τις εκπληκτικής ανά τον κόσμο διαδόσεώς του , βρίσκει πρόσφορο έδαφος επαγγελματοποιήσεως .Έτσι σε επανειλημένα συνέδρια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εξετάσθηκε το θέμα , έγινε προσπάθεια συγχερασμού των απόψεων , για να επιτευχθεί μία μέση λύση , σύμφωνη με τη σημερινή πραγματικότητα , αλλά δεν επήλθε τελικά πλήρη συμφωνία . Λόγω επαγγελματοποίησης των αθλημάτων πολλοί αθλητές καταφεύγουν σε τρόπους παράνομους , καθόλου δεοντολογικούς και πολλές φορές επικίνδυνους , ακόμα και για την ίδια την υγεία τους , προκειμένου να εισπράξουν περισσότερα χρήματα σε διεθνές αγώνες . Αυτοί οι τρόποι συνιστάται σε λήψη απαγορευμένων ουσιών που αυξάνουν τις επιδόσεις των αθλητών . Ειδικά με την είσοδο της βιοιατρικής στο χώρο του αθλητισμού , αυτό το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση. Έλεγχοι γίνονται , τιμωρίες επιβάλλονται , μερικές φτάνουν κιόλας μέχρι τον εφόρου ζωής αποκλεισμό του αθλητή από συμμετοχή σε διοργανώσεις , παρόλα αυτά όμως, οι διαστάσεις αυτού του φαινομένου εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, αλλοιώνοντας στην ουσία το πνεύμα του αθλητισμού , που είναι η άμιλλα, ο υγιής αντγωνισμός και η ανάταση , πνευματική και σωματική του αθλητή αλλά και των θεατών.
ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σε μία γενικόλογη αναφορά στον αθλητισμό, δεν μπορεί να παραληφθεί και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, ο οποίος διεξάγεται με τη χρησιμοποίηση μηχανοκίνητων μέσων, όπως αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες. Οι αγώνες αυτοί διεξάγονται σε ειδικά διαμορφωμένα τερέν που ονομάζονται πίστες και φροντίζουν για την ασφαλή τέλεση αυτών των αθλημάτων. Δεν γίνεται να υποτιμάται η αξία τους, λόγω του γεγονότος ότι ο οδηγός χρησιμοποιεί όχι το σώμα, αλλά άλλο μέσο, για να φτάσει γρηγορότερα, μακρύτερα, ψηλότερα στον προκαθορισμένο τερματισμό. Το αντίθετο μάλιστα, να υπερτιμάται, γιατί ο άνθρωπος-οδηγός, εκτός από άριστη σωματική κατάσταση που πρέπει να βρίσκεται για να καταβάλλει το μέγιστο της δύναμης του της σωματικής, πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν για να ελέγχει και να καθοδήγει και το σώμα αλλά και το όχημα που οδηγεί. Σε πρόσφατες έρευνες μάλιστα η φυσική κατάσταση ενός οδηγού παγκόσμιου επιπέδου είναι ίδια ή ακόμα και καλύτερη από ένα μαραθωνοδρόμο. Η συνδρομή αυτών των αγώνων, στην καθημερινή μας ζωή, πέραν της ευχαρίστησης που προσφέρει στον θεατή, είναι εμφανής και στα οχήματα που χρησιμοποιούμε, μιας και πλέον έχουν εξελιχθεί και έχουν γίνει πιο ευχάριστα, πιο γρήγορα και πολύ πιο ασφαλή. Αλλωστε είναι γνωστό ότι οι αγώνες βελτιώνουν το είδος σε όλα τα επίπεδα σωματικό , ψυχικό , κοινωνικό και πνευματικό .
ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΣΚΗΣΗΣ
Υπάρχουν πολυάριθμα οφέλη που απορρέουν από την άσκηση. Εντούτοις, κάποιες αναφορές των ΜΜΕ τείνουν να κάνουν το άτομο να πιστέψει το ακατόρθωτο. Αυτοί που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα για ευρωστία ή για μείωση του βάρους πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους τα παρακάτω:
-Ο πιο ικανοποιητικός τρόπος απώλειας βάρους είναι ο συνδυασμός της άσκησης και του περιορισμού των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Δεν υπάρχει γρήγορος και εύκολος τρόπος.
-Η άσκηση δεν θα αλλάξει το μέγεθος των οστικών δομών (π. χ. αστράγαλος).
Ένα μέρος της εκλαϊκευμένης βιβλιογραφίας υποστηρίζει ότι αρκούν λίγα μόνο λεπτά άσκησης καθημερινά για την ανάπτυξη συνολικής ευρωστίας. Η έρευνα, εντούτοις, δείχνει ότι η συνολική ευρωστία (καρδιαγγειακή ευρωστία, δύναμη, μυϊκή αντοχή, ευλυγισία και επιθυμητή σύσταση σώματος) μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σημαντική προσπάθεια. Όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, για να είναι αποτελεσματική η άσκηση, πρέπει να έχει επαρκή συχνότητα, ένταση και χρόνο. Τα προγράμματα που υπόσχονται συνολική ευρωστία, αλλά δεν ανταποκρίνονται στα απαραίτητα επίπεδα συχνότητας. έντασης και διάρκειας άσκησης, θα πρέπει να τεθούν υπό σοβαρή αμφισβήτηση.
Για να είναι κάποιος καλός καταναλωτής, απαιτείται χρόνος, ενημέρωση και προσπάθεια. Για να αγοράσει ένα μηχάνημα άσκησης θα πρέπει να γνωρίζει αν:
1. Το όργανο άσκησης απαιτεί προσπάθεια σε συνδυασμό με την συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια.
2. Το όργανο άσκησης είναι ασφαλές και η άσκηση που γίνεται χρησιμοποιώντας το είναι επίσης ασφαλής.
3. Δεν υπάρχουν ισχυρισμοί ότι’ το όργανο χρησιμοποιεί άσκηση που δεν χρειάζεται προσπάθεια.
4. Η άσκηση χρησιμοποιώντας το όργανο είναι διασκεδαστική ή τύπου που μπορεί να εκτελείται τακτικά.
5. Δεν υπάρχουν ισχυρισμοί που χρησιμοποιούν “έξυπνες” λέξεις όπως τόνος, κυτταρίτιδα, γρήγορη απώλεια λίπους ή τοπικό αδυνάτισμα.
6. Τα πιστοποιητικά του πωλητή είναι πραγματικά.
7. Το προϊόν κάνει κάτι για εσάς που δεν θα μπορούσατε να το αποκτήσετε με άλλο τρόπο.
8. Μπορείτε να επιστρέψετε το μηχάνημα αν δεν σας αρέσει.
9. Το κόστος του προϊόντος δικαιολογείται από τα πιθανά οφέ¬λη του.
10. Το όργανο αποθηκεύεται εύκολα ή έχετε ένα μέρος για να το τοποθετήσετε.
Επίσης πρέπει να προσέξουμε ότι η παθητική άσκηση δεν είναι αποτελεσματική για τη μείωση του βάρους, το τοπικό αδυνάτισμα, την αύξηση της δύναμης ή της αντοχής.
Υπάρχουν διάφορα είδη παθητικής άσκησης ή συσκευών:
-Μηχανήματα κύλισης
-Δονούμενες ζώνες
-Δονούμενα τραπέζια και μαξιλάρια
-Τραπέζια συνεχούς παθητικής κίνησης
-Μηχανικά ποδήλατα και συσκευές κωπηλασίας
-Μάλαξη
-Ηλεκτρικός μυϊκός ερεθισμός
-Ζώνες με βάρη
-Διογκωμένα συσφιγτικά ή μη πορώδη ρούχα
-Τύλιγμα του σώματος
-Ελαστικά κολάν
Η σάουνα, τα ατμόλουτρα και το ζεστό μπάνιο δεν έχουν αποτέλεσμα στη μείωση του βάρους. Τα λουτρά δεν “λιώνουν” το λίπος. Το λίπος πρέπει να μεταβολιστεί. Η ζέστη και η υγρασία από τα λουτρά μπορεί να κάνει το άτομο να ιδρώσει, αλλά αυτό που περνά από τους πόρους είναι νερό και όχι λίπος. Το αποτέλεσμα είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογικό.
Εκείνο που θα πρέπει να κατανοήσει κάποιος είναι τη διαφορά ανάμεσα σ’ έναν ειδικό και έναν κομπογιαννίτη. Ο δεύτερος δεν χρησιμοποιεί επιστημονικές μεθόδους. Υπάρχουν δηλαδή, ορισμένες προφυλάξεις που βασίζονται στην κοινή λογική και μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην γίνει το άτομο θύμα άγνοιας.
Επιστημονικά Δεδομένα Σχετικά με τα Γυμναστήρια
Δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάποιος μέλος σ’ ένα γυμναστήριο για να αναπτύξει την ευρωστία του, αλλά αν σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο, πρέπει να κάνει την επιλογή του με προσοχή.
Ο καταναλωτής θα πρέπει να λαμβάνει τις ακόλουθες προφυλάξεις πριν γίνει μέλος σ’ ένα γυμναστήριο:
-Να μην περιμένει «θαυματουργά» και γρήγορα αποτελέσματα, όπως αυτά διαφημίζονται.
-Να επιλέξει ένα γυμναστήριο, όπου δεν υπάρχουν συμβόλαια και όπου πληρώνει κάποιος, κάθε φορά που πηγαίνει. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να επιλέξει το πιο βραχυπρόθεσμο συμβόλαιο που είναι διαθέσιμο.
-Αν υπάρχει συμβόλαιο, πρέπει να διαβάσει με προσοχή τα μικρά γράμματα:
-κάποιος τόκος που αναλογεί,
-προτάσεις που αφορούν το δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του στο δικαστήριο,
-προτάσεις που δεν έχουν πι δυνατότητα ακύρωσης,
-διατάξεις που επιτρέπουν στο γυμναστήριο να πουλήσει το γραμμάτιο σ’ ένα πρακτορείο είσπραξης,
-παραίτηση του γυμναστηρίου από κάθε ευθύνη για τραυματισμό προς το άτομο, στο χώρο του γυμναστηρίου.
-Να συμβουλευτεί έναν ανεξάρτητο ειδικό, αν έχει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τα προγράμματα που παρέχονται στο γυμναστήριο.
-Να μην δέχεται δίαιτες, φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής από το γυμναστήριο. Εάν τα χρειάζεται πραγματικά, τότε θα πρέπει να τα προτείνει ο γιατρός.
-Δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα που προτείνει το γυμναστήριο. Δεν πρέπει να εκτελεί επικίνδυνες ή παθητικές ασκήσεις ή να συμμετέχει σε αμφίβολες «θεραπείες». Πρέπει να επιλέγονται μόνο αυτές οι δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στα κριτήρια που παρουσιάστηκαν στο παρόν σύγγραμμα.
-Να μην πείθεται από παρακλήσεις για την είσοδο νέων μελών.
-Να κάνει μια δοκιμαστική επίσκεψη στο γυμναστήριο τις ώρες που σχεδιάζει να το επισκέφθεται για να δει εάν είναι ανοιχτό, εάν υπάρχει συνωστισμός, εάν υπάρχει εξοπλισμός, εάν οι υπάλληλοι πιο πολύ πουλάνε παρά βοηθούν και εάν θα απολάμβανε την παρέα των άλλων μελών.
-Να καθορίσει τα προσόντα του προσωπικού, ιδιαίτερα του ατόμου που εί¬ναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα του. Πρόκειται για κάποιον ειδικό, όπως αυτός ορίστηκε προηγούμενα:
-Να βεβαιωθεί ότι το γυμναστήριο αποτελεί μια καλή και εγκυημένη εγκατάσταση που δεν θα εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη.
-Να ερευνήσει τα προγράμματα που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια, τους Δήμους και τα διάφορα αθλητικά σωματεία ή ομοσπονδίες. Εκεί, συνήθως διαθέτουν άριστη άσκηση για ευρωστία σε χαμηλότερες τιμές από ότι οι εμπορικές εγκαταστάσεις και συνήθως απασχολούν ειδικευμένο προσωπικό. Για την απώλεια βάρους, πρέπει να ερευνήσει γνωστά και νόμιμα γυμναστήρια και κέντρα ή να προσχωρήσει σε ένα πρόγραμμα πανεπιστημίου ή κάποιο νοσοκομειακό πρόγραμμα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-Επιστήμη και υγεία και Γενική παγκόσμιος εγκυκλοπαίδεια.
-Περιοδικό “’σκηση, Ευρωστία, Υγεία”, τεύχος 16, Ειδική έκδοση Έθνος, Ιανουάριος 2006.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΑΛΑΝΤΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 1ο ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατηγορίες
Επιλογές
Newsletters
Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!
Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail
Τα νέα της Μητρόπολης
- 08/08/2014 ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ
- 08/08/2014 ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ π.ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΡΙΣΗ
- 08/08/2014 ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΡΑΨΑΝΗΣ
- 07/08/2014 ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ π. ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΡΙΣΗ ΣΤΙΣ 16/8/2014
- 07/08/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΡΑΨΑΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ
- 07/08/2014 Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
- 07/08/2014 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ.
- 06/08/2014 ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ 1Η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.
- 06/08/2014 ΠΑΝΔΗΜΗ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
- 06/08/2014 ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΡΑΨΑΝΗΣ
- 05/08/2014 Η ΠΡΩΤΗ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΟΜΟΛΙΟ
- 05/08/2014 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ
- 05/08/2014 ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΣΠΗΛΙΑ ΥΜΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟ
- 04/08/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
- 04/08/2014 ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ
Τάλαντο
Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ
Επιούσιος
Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου
Σύγκριση χαρακτηριστικού