Αθετημένα συμβόλαια

Αρχική Σελίδα>Αρθρογραφία>Αθετημένα συμβόλαια Αθετημένα συμβόλαια

Αυτά που παρακολουθούμε σήμερα είναι απότοκα των όσων συνέβησαν πριν πενήντα περίπου μέρες στην Νέα Υόρκη. Τότε που εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας χάριν μιας ρεαλιστικής δήθεν πορείας, αποδεχθήκαμε την καθοριστική επιδιαιτησία του εγκάθετου ανδρείκελου των αμερικανών, Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, το αποτέλεσμα της οποίας επιβραβεύει τον τουρκικό επεκτατισμό, στις αγκάλες του οποίου παραδίδει μια για πάντα τον Κυπριακό Ελληνισμό. Μας τύλιξαν λοιπόν σε 9900 κόλλες χαρτί και μας έστειλαν αδιάβαστους, για να ψάχνουμε γιατί και πως φθάσαμε σε αυτή την τραγωδία.
Παρακολούθησα με μεγάλη αγωνία την τελευταία πράξη του δράματος που συντελέσθηκε στην Λουκέρνη της Ελβετίας. Διέκρινα αποσβολωμένος το παγερό βλέμμα των δικών μας ηγετών, με πρώτο τον εξοχότατο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα που το φερέφωνο των Αγγλοαερικανών, ανακοίνωνε τις βασικές αρχές που διέπουν το πλαίσιο της δικής του ανέντιμης επιδιαιτησίας. Ήταν μια στιγμή που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο να αμφιβάλλω για το προσωπικό τους δράμα και την ανείπωτη απελπισία τους. Μου φάνηκε πως την ώρα που ο Κόφι Ανάν ανακοίνωνε το δοτό, επαχθές και διαλυτικό σχέδιο του, αυτοί ένοιωθαν να συντελείται ο ενταφιασμός μια για πάντα της πάλαι ποτέ κραταιάς και ανθούσας Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η Τουρκία όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά διεκδίκησε και έλαβε περισσότερα από τα αρχικά», είπε πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά την επιστροφή από την Λουκέρνη. Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να θυσιάσω τα συμφέροντα του λαού μας στα πλαίσια των πιέσεων και των χρονοδιαγραμμάτων». Για να ολοκληρώσει τις σύντομες δηλώσεις του, συστήνοντας σωφροσύνη, νηφαλιότητα και αποφυγή αντιπαραθέσεων, που σε τέτοιες περιπτώσεις φέρνουν την καταστροφή. Για μένουν αρκούν και περισσεύουν τούτα τα λιγοστά, μεστά και πονεμένα λόγια, για να αντιληφθώ με την απαιτούμενη ψυχραιμία και σεβασμό την πικρή πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι λόγια παρηγοριάς και δικαιολογίες που αρνούμαι να αποδεχθώ.
Γνωρίζαμε βεβαίως πως ποτέ κανένας συμβιβασμός δεν υπήρξε ποτέ ανώδυνος. Έστω και εάν τον χαρακτηρίζαμε έντιμο, χάριν της γνωστής μας αδυναμίας. Γιατί κανένας συμβιβασμός δεν δικαιώνει ποτέ τους μικρούς και τους αδικημένους. Τον επιλέξαμε όμως ως μέρος της στρατηγικής μας και αποτύχαμε. Γι’ αυτό και τα όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω από το κυπριακό δεν πρέπει να μας αιφνιδιάζουν. Αυτοί δυστυχώς που επείγονται σήμερα για λύση και με τους οποίους συνομολογήσαμε τον έντιμο συμβιβασμό, είναι οι ίδιοι που αλλού εφάρμοσαν τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. για να βομβαρδίσουν και σε μας τα παρέκαμψαν για να μας διαλύσουν.
Απαιτούν ξεδιάντροπα να απαλλάξουμε μια για πάντα την Τουρκία από όλες τις εγκληματικές ενέργειες της. Πρέπει να γονατίσουμε και να τους προσκυνήσουμε. Προγονική νοοτροπία των σερίφηδων του Τέξας, της Αριζόνας, του Μισούρι και του Μισισιπή. WANTED. Ζωντανοί ή νεκροί. Για να συναποφασίσουμε και να συνυπογράψουμε την ληξιαρχική πράξη της διάλυσης. Κάποιοι υστερόβουλοι βιάσθηκαν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις μας. Και δεν εννοώ τους υπερατλαντικούς «συμμάχους» και τις βόρειες αδελφούλες τους. Αυτοί έτσι κι’ αλλιώς την δουλειά τους κάνουν. Αναφέρουμε σε κάποιους ανέντιμους, επίτιμους που καλά θα κάνουν να μας αφήσουν ήσυχους και να μην βλαστούν εκεί που δεν τους σπέρνουν. Πάρα πολύ βιασθήκατε για να μην πω τίποτε χειρότερο, κύριε Μητσοτάκη. Απέλειπαν από ότι φαίνεται και τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας. Και κινδυνεύουν όσοι αρνούνται την υποταγή να είναι τα μαύρα πρόβατα μιας άνευ προηγουμένου πανάθλιας σκευωρίας.
Η πρώτη πράξη του δράματος θα συντελεσθεί ούτως ή άλλος στις 24 Απριλίου. Με την διενέργεια των παράνομων χωριστών δημοψηφισμάτων. Όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα τους. Στα οποία ειρήσθω εν παρόδω πρέπει να πω πως θα ψηφίσουν οι κουβαλητοί του Αττίλα , όχι όμως και οι Κύπριοι απόδημοι, θύματα και αυτοί της εισβολής. Για να κατοχυρωθούν έτσι οριστικώς και αμετακλήτως τα όνειρα και οι επιδιώξεις του κατοχικού ηγέτη, αλλά και εκείνων που αφειδώς με κάθε τρόπο τους συμπαρίστανται. Τελευταίως μάλιστα σ’ αυτούς, προστέθηκε ασμένως και ο επίτροπος για την διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. Μετά τις γνωστές παραινέσεις του Ραούφ Ντενκτάς, μπήκε και αυτός στην ομάδα εκείνων που μας καλούν πάραυτα να συμμορφωθούμε και να παραδοθούμε. Μάλλον Δούρειος ίππος ήταν και αχθοφόρος των τούρκων ο κύριος επίτροπος, εκτός από ναζί και φασίστας.
Περνούμε ώρες δύσκολες, αφού απ’ ότι φαίνεται ξεπεράσουμε πλέον και την κόκκινη γραμμή, λησμονώντας ίσως πως στην Κύπρο διακυβεύεται η τύχη και το μέλλον ολόκληρου του Ελληνισμού. Είναι γι’ αυτό που θαρρώ πως το κυπριακό δεν τελείωσε όπως πολλοί νομίζουν δυστυχώς, αλλά μόλις τώρα αρχίζει.
Ομέρ Βρυώνης: « Γίνεσαι τούρκος Διάκου μου, την πίστη σου ν’ αλλάξεις, να προσκυνήσεις το τζαμί την εκκλησιά ν’ αφήσεις. Αθανάσιος Διάκος: «Αυτό είναι μόνιμη παρέκκλιση…» Αφιερωμένο στον καλό μου φίλο, που η τεχνολογία του επέτρεψε να με παρηγορήσει με αυτόν τον σκωπτικό τρόπο, αμέσως μετά το κρύο Ντους της Λουκέρνης. Και στον οποίο απάντησα πως δεν θα πιούμε το κώνειο, επειδή μας απειλούν τα πολυβόλα. Ούτε γιατί κάποιοι μας έδωσαν παραχαραγμένα και αθετημένα συμβόλαια

Ντίνος Αυγουστή.

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου