ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΙΟΣ» ιδρύθηκε το έτος 1981 με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λαρίσης και περιχώρων κ. Κωνσταντίνου Κωστούλη και των μελών αυτού. Το έτος 1987 αναγνωρίζεται από το κράτος και γίνεται ισότιμη με τις άλλες Σχολές και Ωδεία της χώρας μας. Τελεί πάντα υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, της οποίας ο εκάστοτε Μητροπολίτης είναι και ο πρόεδρος αυτής. Διοικείται από 5μελές Συμβούλιο, με διετή θητεία, το οποίο εκλέγεται από τον Μητροπολίτη. Στεγάζεται στον υπόγειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου, όπου εκεί υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες διδασκαλίας της Βυζαντινής Μουσικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής μας το απαρτίζουν οι:

  1. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος.
  2. Αρχιμ. Ραφαήλ Ευαγγέλου, αναπληρωτής Πρόεδρος.
  3. Κατσουγιάννης Δημήτριος, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Δώδεκα Αποστόλων Γιάννουλης Λαρίσης, Ταμίας.
  4. Χελιδωνάς Δημήτριος, Ιεροψάλτης, Μέλος επί των Δημοσίων Σχέσεων της Σχολής.
  5. Τσιαπάλας Χαράλαμπος, μέλος.

Δ/ντης της Σχολής είναι σήμερα ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής – Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Λαρίσης.

Διδάσκοντες καθηγητές επίσης είναι:

Κυριαζής Δασκαλούδης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.

Θεοδόσης Διαμάντης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αναλήψεως Λαρίσης.

Απόστολος Παπαγεωργίου, Πρωτοψάλτης.

Κωνσταντίνος Σαΐτης, Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.

Γεώργιος Καραγιαννάκης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιάννουλης Λαρίσης, Δάσκαλος στο Παράρτημα του Τυρνάβου.

Κωνσταντίνα Γρηγοριάδου, Καθηγήτρια της Ευρωπαϊκής Μουσικής.

Χρήστος Ζτιάβας, Γραμματέας

Στην Σχολή μας σήμερα εκτός της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής διδάσκεται και η Ευρωπαϊκή Μουσική, καθώς και η παραδοσιακή Δημοτική μουσική, ΔΩΡΕΑΝ.

Τα δίδακτρα είναι συμβολικά και τούτο διότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος πάντα βρίσκεται στο πλευρό της Σχολής για ό,τι οικονομικό πρόβλημα ήθελε προκύψει. Είναι ο μοναδικός Μητροπολίτης ο οποίος περιέβαλε την Σχολή μας με την άπειρη αγάπη και το ενδιαφέρον του και ίσταται πάντοτε παρών στον αγώνα της Σχολής.

Αριθμεί σήμερα με τα παραρτήματά της στην πόλη του Τυρνάβου και της Νικαίας, περί τους διακόσιους μαθητές κάθε ηλικίας, άνδρες και γυναίκες.

Η φοίτηση στην Σχολή είναι πενταετής, συνεχής και τακτική. Οι απόφοιτοι της Σχολής μπορούν να λάβουν μέρος στις εκάστοτε εξετάσεις για την απόκτηση ΠΤΥΧΙΟΥ ή ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ, ενώπιον Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο μπορούν να διδάξουν σε όμορες Σχολές και Ωδεία – Μουσικά Γυμνάσια της χώρας.

Το έργο της Σχολής μας είναι πρωταρχικής σημασίας, διότι προετοιμάζει στελέχη που θα βοηθήσουν σημαντικά στην εν πνεύματι και αληθεία λατρεία του Τριαδικού Θεού. Κατά συνέπεια, κατέχουμε μέγα κειμήλιο και χρησιμοποιούμε καλλιτεχνικό θησαύρισμα ανεκτίμητης εθνικής αξίας και λατρευτικής εξυψώσεως. Η Σχολή μας διατηρεί χορωδία από ταλαντούχους μαθητές, δίδοντας πάντα το παρόν σε όποιες εκδηλώσεις κληθεί.

Πολλοί από τους αποφοίτους μαθητές της κατέχουν σήμερα αναλόγια στην πόλη της Λαρίσης και στα περίχωρα αυτής. Αρκετοί διπλωματούχοι είναι καθηγητές ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές σε Μουσικά Γυμνάσια και Ωδεία της χώρας.

Στην Σχολή μας εκτός του κ. Ηλία Παπαδόπουλου διετέλεσαν ικανά διευθυντικά στελέχη όπως:

  • Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος, ‘Αρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στα πρώτα βήματά της
  • Κυριαζής Νικολέρης, Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής και Διπλωματούχος Ευρωπαϊκής μουσικής μέχρι το έτος 1997
  • Αθανάσιος Κουφοδήμος έως το έτος 2008